hafız_32
Sat 16 October 2010, 03:13 pm GMT +0200
O N SEKİZİNC İ BÖ LÜM Topl um Mü n a s e be t l e ri n de Ya s ak l a r
Toplum Münase be t l e rinde Yasakl ar
1) Yabancı erkekle kadının yaln ız bir arada olması haramdır .
2) Yabancı kadın ve erkeğin birbir ler ine bakmalar ının hükmü
3) Yabancı kadınla erkeğin el sıkışması haramdır
4) Selâm vermenin adabı
5) Kahkaha ile gülmenin hükmü
6) Konuşmanın adabı
7) Kadın kocasının misaf ir ler ine hizmet edebilir mi?
«Bir erkek yabancı bir kadınla yaln ız kalmasın. Kalır lar sa, üçüncüler i şeyt an olur.»
YABANCI ERKEKLE KADININ YALNIZ BİR ARADA OLMASI HARAMDIR
Yabancı kadın ve erkeğin ev gibi yer lerde yaln ız kalmalar ı haramdır . Buna halvetadı verilir ki, İ slâmiyet bunu yasaklamışt ır .
Peygamber imiz (S.A.V.) buyuruyor ki:«Yanında mahremler i olmayan kadınlar ın yanına girmekt en sakının ız.»
Ensardan bir zat sordu ki:
- Ey Allah 'ın Resûlü, erkeğin akrabası (kardeşi v.s. ) nin girmesine ne buyurur sunuz?
Resûlullah buyurdu ki:«Onlarla bir arada kalmak ölümdür .» (1 )Buradaki erkeğin akrabalar ından kasıt baba ve büyük babası ile oğullar ının dışındakalan yakınlardır ki bunlar da erkeğin erkek kardeşi, kardeşinin çocukları, amcası,amcasının çocuklar ı, kız kardeşinin çocuklar ı ve buna benzer akrabalar ıdır . Buakrabalıklarda ölçü şudur :
Kadının kocasıyla boşanması halinde nikâhı câiz olan yani evlenebileceğikimselerdir.
(1) Buhar i. c: 6, s: 159.Resûlullah (S.A.V. ) böyle bir hayat ı ölüme benzet mişt ir. Bu şekil beraberlikleryüzünden birçok âileler in yuvalar ı y ıkılmışt ır .
Peygamber imiz (S.A.S) buyuruyor ki:«Bir erkek yabancı bir kadınla yaln ız kalmasın, kalır lar sa üçüncüler i şeyt an olur .(2)
Halvet , hangi durumlarda olur , hangi durumlarda olmaz?
- Yabancı bir erkekle kadının yanında üçüncü bir şahıs olsa halvet sabit olmaz.Üçüncü zat uyuyorsa veya kör ise o zaman da halvet sahih olmaz. Fakat üçüncü olanzat kadın ile erkek arasındaki ilişkilerden haber siz çocuk, deli veya baygın yat ankimse ise bu durumda onlar yok kabul edilecekler inden yok hükmündedir ler veböylece haram olan halvet sahih olur.
- Kapılar ı açık hamamlar, boş açık arazi veya kapısı açık odalar mekân hükmündedeğildir .
Bunlar göst er iyor ki, İ slâm yabancı bir erkek ile kadın ın yaln ız bir aradakalmalar ına izin vermemiş ve yasaklamışt ır. Bu sebeple kadınlar ve erkekler buh ususa so n der ece dik k at etmeli din in ah lâk v e man ev iy at k aidelerin e uymalıdır .
Bu hâl kıskançlıkt an doğan maddî felâket ler i ve manevî sorumlusu değildir . Aksihalde âilevî huzur suzluklar , bo şanmalar , kan lı olaylar , ölümler ve int ihar ların önüalınamaz. Bilhassa zaman ımızda bu çeşit hadiseler alelade bir şey haline gelmişt ir (2) S. Tirmizî, K. Reda, bab: 16, Hn: 1171.
YABANCI KADIN VE ERKEĞİN B İRBİRLERİNE BAKMALARININ HÜKMÜ
Kadınl ar Yabancı Erke kl e re Bakabi l i r mi ?
Kadınlar ın yabancı erkeklere bakıp bakamayacağı müct ehidler arasında iht ilâfkonusu olmuşt ur .
Bazı alimler ist er şehvet le olsun, ist er şehvet siz olsun kadınlar ın yabancı erkeklerebakmalarının haram olduğunu söylemişlerdir . Bu iddiada bulunanlar , şu deliliget irmekt edir ler :
Ümmü Seleme diyor ki:
«Ben ve Meymune Resûlullah 'ın yanında idik. (İki gözü kör olan) İbni ÜmmüMekt um çıkageldi. Resûlullah ikimizin de perde arkasına geçmemizi emret t i. Biz«Adamın iki gözü kör değil mi?» yani bizi görmüyor dedik. Resûlullah şöyle buyurdu:«Siz de kör değilsiniz ya, o sizi görmüyorsa siz onu görüyor sunuz.»Bir kısım alimler de, şehvet siz olmak şar t ı ile kadınlar ın yabancı erkeklerebakabilecekler ini ileri sürmüşlerdir . Bunlar da delil olarak Peygamber imizin birbayram günü Hz. Aişe'ye, doyuncaya kadar, oynayan zenciler i seyretmesine izinvermesini göst eriyor lar .
Erke kl e r Yabancı Kadınl ara Bakabi l i r mi ?
İslâm dini, erkekler in yabancı kadınlara bakmalar ı hususunda bazı hükümlerkoymuşt ur .Şimdi İ slâmın koyduğu bu hükümler nelerdir, onlar ı belir t elim:
1- Erkek yabancı kadın ın yüzüne hiç bir sebep yokken keyf i olarak bakamaz.Ansızın görünse hemen yüzünü çevirmeli ve ikinci bir kere bakmamalıdır.
2- Erkek yabancı bir kadının yüzüne, evlenmek gayesiyle bakabilir . Bu bakış da enfazla iki kere olabilir .
3- Erkek yabancı bir kadının yüzüne güzelliği ve çekiciliği yüzünden bakamaz.Çünkü Peygamber imizin (S.A.V.) de buyurduklar ı gibi bu, bir göz zinasıdır , gözler dekalbin pencereler idir .
4- Erkek, yabancı bir kadının yüzüne evlenmek gayesinin dışında, ancak bir sebep vemaksada dayanarak bakabilir . Meselâ müslüman bir erkek doktor hast a kadın ınyüzüne ve diğer azalar ına bakabilir . Suya düşen bir kadını çıkaran erkek o kadınabakabilir . Ve daha buna benzer durumlarda kadının yüzüne bakılabilir .
YABANCI KADINLA ERKEĞİN TOKALAŞMASI HARAMDIR
Erkek, yabancı kadınla baş başa kalamadığı gibi t okalaşamaz da. Bu hüküm, kadıniçin de aynıdır . Peygamberimiz (S.A.V. ) kendisine biat eden kadınlar ın elini t utmaz,sözle biat larını kabul ederdi.
Hz. Aişe (R.A. ) diyor ki:«Allah 'a y emin eder im k i Resûlullah 'ın mübar ek eli (y aban cı) k adın elin e, k adın elide onun mübarek eline değmezdi.»
Dinimiz kadına ısrarla bakmayı bile haram kılmış iken, şehvet t ahr ik ediciliği açısından bunun bir üst derecesi olan el sıkışmayı şüphesiz ki hoş karşılamaz. Ancabu hüküm kendisi için şehvet duyulabilecek kadınlar için geçer lidir . Şehvet in sözkonusu olmadığı yaşlı bir bayanın elini sıkmakt a sakınca yokt ur . Hz. Ebu Bekir'in,süt emdiği kabileyi ziyaret et t iği sırada, o kabilenin yaşlı kadınlar ının eller inisık t ığı rivâyet edilmişt ir .
Yine Hz. Zübeyr 'in oğlu Abdullah, hast alandığı zaman kendisine bakan, ayaklar ınıovan, saçlar ını t arayan yaşlı bir kadını hizmet çi olarak t utmuşt ur .
SELÂM VERMENİN ADABI
Dinimizde kadın ve erkeğin kendi hemcinsleri ve kendilerine nikâh düşenlerin dışındaki kimseler le selamlaşmalar ı yasak t ır .
«Selamünaleyküm» cümlesinden ibaret olan selam sözünün ifâde et t iği mânâ:
«Selâmet sona olsun: Kaza ve belâlardan, her t ür lü köt ülüklerden emin ol, sağlık veselâmet içinde yaşa.» demekt ir .
Bu sözün yerini başka kelimeler t utmaz. Hat t a müslümanlar başka t ür lü selâmvermekt en men olunmuşlardır .
Ebu Davud'un İmran İbnü Hasin'den r ivâyet edilen şu sözü, bunun delilidir :«Biz cahiliyye devr inde «Ekremallahu bike sabahan ( sabahınız hayır olsun)» derdik.Ama İ slâm gelince böyle söylemekt en menedildik.»
Demek oluyor ki, başka t ür lü selâm vermeyi dinimiz men ediyor ve Peygamberimiz(S.A.V. ) hoş görmüyor .Kelime arapçadır . Onun yerine Türkçesi olan «Günnydın», «Tünaydın» kelimeler inikullananlar bilmelidir ler ki, bu kelimeler önceden selâmın gen iş mânâsını iht ivaetmemekt edir ler . Sonra bin dör t yüz seneden ber i kullan ılan selâm kelimesi ar t ıkâlimin, câhilin, şehir li ve köylünün hâf ızasında yer etmiş ve ar t ık müslümanlar ın özmalı olmuşt ur . Bir millet in dili ve geleceği eski olmakla değer ini kaybetmez.T ersine geçmişe ne kadar uzanır sa o kadar önem ve değer kazanır .Burada şu nokt ayı da belir tmek faydalı olacak t ır . «Merhaba» kelimesi de hiç birzaman selamın yerine geçmez. «Merhaba demek» rahat ve huzur içinde olunuzdemekt ir . Ancak selam ver ip aldıkt an sonra bu kelimeyi söylemek, bir mânâ ifâdeedebilir . Bu da arap gelenekler indendir .Selâmlaşmanın bir t ak ım adabı vardır. Selâm ver ilir ve alın ırken bunlara uymakgerekir .Selam ver irken baş eğerek, ya da eğilmek kat 'iyen caiz değildir . Çünkü bir müslümanancak Allah 'ın huzurunda eğilebilir . Başka kimsenin karşısında başını eğmez.Şu yer lerde selam ver ilmez: Kur 'an-ı Ker îm okunurken, Hut be okunurken, hamamdave kaza-ı hacet gibi hallerde selam verilmez. Ver ilen selâmı hemen almak icap eder .Özürsüz olarak ver ilen selâmı almamak harama yakın bir mekruht ur . Çünkü Kur 'an-ıKerîm, selamı, ondan daha güzeliyle cevaplandırmamızı emrediyor.
KADIN VE ERKEKLERİN İÇ İÇE YÜRÜMELERİ İBÂDET ETMELERİ HARAMDIR
Dinimizce kadının iki erkek, erkeğin de iki kadın arasında yürümesi haram olduğugibi camide, camiy e gir işt e v e camiden çık ışt a, so k ak v e çar şılarda y aban cı k adın v eerkekler in iç içe, karmaşık bir şekilde yürümeler i de haramdır . Kadının camidenamaz kılması, ancak erkekler le aynı saf t a kılmaması, camiye girer ve çıkarkenerkekler e kar ışmaması ve süslenmemesi şar t lar ına uyduğu t akdirde câiz olabilir .Buna rağmen Resûlullah (S.A.V.) efendimizin :«Kadınlar ımızın camilere gelmesini yasaklamayın. (Ancak) evler i, onlar için dahahayır lıdır .» buyurduğu gibi, kadının evinde ibâdet yapması daha uygundur .Çünkü kadının camide ibâdet etmesi, erkek ve kadın beraber liğine yol açmaiht imalini doğurabilmesi açısından mahzur ludur. Nit ekim, şu hadis, bu gerçeği çok iyiaçıklar:«Erkekler le kadınlar yolda iç içe girdiler . Karmaşık olarak yürümeye başladılar . Budurumu gören Resûlullah (S.A.V. ) şöyle buyur du:Sizler ger i kalınız. Yolun or t asından yürümeniz câiz değildir . Yolun kenarındanyürüyünüz.Resûlullah 'ın bu emir ler inden sonra kadınlar, elbiseler i duvara t emas edecek şekildeyolun kenar ından yürüdüler .»
KADININ YALNIZ SEYAHAT ETMES İNİN HÜKMÜ
İ slâm, büluğa ermiş kadın ın yan ında kocası veya babası, erkek kardeşi, çocuğu gibibir mahremi bulunmadan 90 kilomet relik bir mesafeyi aşan bir yolculuk yapmasınıyasak k ılmışt ır .
Çünkü İ slâmiyet yabancı erkekler le kadınlar ın beraber liğine dolayısıyla fuh şa vesileolabilecek her t ürlü durumu men eder .
Resûlullah (S.A.V. ) şöyle buyur du:
«Allah'a ve âhiret gününe inanan bir kadının yanında bir mahremi bulunmaksızın birgünlük yolculuğa çıkması helâl değildir .»Bu yasak, hac ibâdet i için yapılması gereken yolculuğu da içine almakt adır .
Nit ekim şu hadis bunun delilidir :Resûlullah (S.A.V. ) şöyle buyur du:
«Bir erkek asla yan ında mahremi olmayan bir kadınla yaln ız kalmasın (ve yolculuketmesin)»
Bunun üzer ine Ashâbdan bir zat dedi ki:- Ey AI Iah 'ın Resûlü benim zevcem hacca git t i. Bende filân filân savaylara yazıldım.
Resûlullah şöyle buyur du:«Öyle ise sende git zevcenle haccet .»Bu hadise göre, hac yapacak kadın, bu ibâdet ini ancak yanında bir mahremi ileyapmak zorundadır .
KAHKAHA İLE GÜLMENİN HÜKMÜ
T opluluk içinde olsun, büyükler in huzurunda olsun kahkaha ile gülmek bir müslümanerkek ve kadına yakışmaz. Gülünmesi icabeden bir durum hâsıl olur sa t ebessümlegülmelidir . Bu husust a kadınlar çok daha dikkat li ve hayalı olmalıdır .Kadın k o casın ın dışın da erk ek k ardeşi babası v e k ay ın p ederi, k ay n ı v e y ak ın lar ı ilekonuşurken özellikle dikkat li davranmalı ve fazla sululuk etmeden yavaş seslekonuşmalıdır .
Zat en hangi yer ve zamanda olur sa olsun bir müslümanın kahkaha ile gülmesiİ slâmın edeb ve t erbiyesine aykır ıdır . Çünkü kahkaha ile gülmek kalbin nurunusöndürdüğü gibi, hayayı gider ir ve ayrıca şeyt anı sevindir ir .«Kahkaha ile gülmek şeyt andan, t ebessüm ise Allah't andır .»Resûlullah güleceği zaman ağzını eliyle ör t erdi. Yine Resûlullah gülünmesi gerekenbir durum olur sa t ebessüm eder ve asla kahkaha ile gülmezdi.
Peygamber imiz (S.A.S) buyuruyor ki:«İki çeşit gülmek vardır. Bir i Allah 'ın sevdiği gülmek. Diğer i de Allah 'ın buğz et t iğigülmekt ir .
Allah 'ın sevdiği gülüş; bir kimsenin din kardeşiyle kar şılaşt ığı zaman, onu görmesisebebiyle neşelenip gülümsememesi veya yeni dost olmakt an doğan gülüşt ür .Allah 'ın buğz et t iği gülüş ise; gülmek ve güldürmek maksadıyla başkasına söylenenkır ıcı ve bat ıl sözlerdir . (O kimse) böyle gülmesi sebebiyle derinliği yet miş seneolan cehennem çukuruna düşer.»
Peygamber imiz (S.A.S) buyuruyor ki:«Çok gülmek kalbi öldürdüğü gibi fakir liği de gerekli k ılar.»Kahkaha ile gülmenin kalbi öldürdüğünü bilen Ashab asla çok gülmezlerdi.Az gülmez onlar ın güzel ahlâkı haline gelmişt ir . Onlar ı, nail oldukları dünyanimet ler i asla sevindirmezdi.
Abdullah b. Mes'ud diyor ki;«Sırat köprüsünü geçmediği halde ve arkasında her an ölüm korkusu olduğu haldegülen kimseye şaşar ım.»
KONUŞMANIN ADABI
Erkek ve kadın nerede olur sa olsun, konuşurken edepli ve ahlâk lı olmalıdır .Sövmek, saymak, kaba ve müst ehcen şeyler konuşmak bir insana, yakışmadığı gibi İ slâmın ahlâk anlayışına da uymaz. Dinimiz bizi bu çeşit konuşmalardan şiddet lemen ediyor. Zir a bizim dinimiz t emizlik, ahlâk, edeb ve fazilet dinidir .Üzülerek ifâde edelim ki, zamanımızın sözde anne babaların ço ğu, çocuklar ına, dinimes'eleler i öğretmedikleri gibi çocuklar ının yanında en olmadık küfürler i vemüst ehcen konuşmalar ı yapmakt an kaçınmazlar .
Kendiler inin günâha girmeleri yetmiyormuş gibi çocuklar ın ı da köt ü sözlersöylemeye alışt ırmış oluyor . Lisan ın âfet leri sadece sövüp saymak değildir . Gıybet ,yalan, söz t aşıma, if t ir a, alay, boş sözler , lânet etmek gibi dinimizin yasakladığışeyler i yapmak, büt ün bunlar dilin âfet ler idir . Bunlardan, sakınmak büt ünmüslümanlar üzer ine düşen görevdir . Çünkü selâmet dilin muhafazasında, p işman lıkise serbest bırakılmadadır.
Hikmet sahipler inin dediği gibi:«Dil senin esir indir , konuşursan sen onun esir i olur sun.»
KADIN, KOCASININ MİSAFİRLERİNE HİZMET EDEB İLİR Mİ?
Fit n e t eh lik esi o lmadığı t ak dirde, k adın , giy in işin de, süsün de, k o n uşmasın da v eyürüyüşünde İ slâm adabına uygun olduğu müddet çe kocasının huzurunda onunmisaf ir ler ine gereken hizmet i yapabilir . Bu durumda kadın misaf irler i, onlar dakadını görebilir ler .
Buhari, Müslim ve diğer raviler in r ivâyet ler ine göre Sehl b. Sa'd el Erkâr ı şöyle demişt ir :
«Ebu Zeyd Üseyd es-Sâidî düğün yap t ığında Peygamber (S.A.V.) ashabını davet et mişt i. Onlara ne bir yemek hazır lamış ve ne de bir şey t akdim et mişt i. Yaln ızkar ısı Ümmü Üseyd bir t oprak kap içinde hurma yıkamış get irmişt i. Peygamber(S.A.V. ) yemeğini bit ir ince Ümmü Üseyd, ıslak hurmaları sıkarak kendi eller iyle suyunu Hz. Peygamber e içirmişt i.»Şeyhü'l İ slâm İbnî Hacer şöyle der : «Bu hadise göre, kadının kocasına ve onun davetet t iği kimseler e hizmet etmesi câizdir.»Yaln ız unutmamak gerekir ki; bu gibi hallerde gerek kadın, gerekse onu görenerkekler t ar af ından fit ne t ehlikesinin bulunmaması ve kadının ör t ülecek yerler iniör tmüş olması şar t t ır . Zaman ımızın ekser i kadınlar ı gibi eğer kadın, t am t eset t ürer iâyet etmemişse, onun erkeklere görünmesi haramdır .