- Topkapı Sarayı Müzesi'nde Ehl-i Beyt teşhir salonu açıldı

Adsense kodları


Topkapı Sarayı Müzesi'nde Ehl-i Beyt teşhir salonu açıldı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
ehlidunya
Mon 24 February 2014, 09:21 pm GMT +0200
Topkapı Sarayı Müzesi'nde Ehl-i Beyt teşhir salonu açıldı



Osmanlı'nın 400 yılına devletin idare merkezi olarak tanıklık eden ve 1924'ten bu yana kapılarını kültürümüzün önemli bir bölümünü nesillere aktarmak için açan Topkapı Sarayı Müzesi'nde Ehl-i Beyt teşhir salonu açıldı.

Topkapı Sarayı'nda 2008 yılında Ehl-i Beyt Sergisi olarak açılan bölümün devamlı teşhir salonu olmasına karar verildi. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'ın talimatıyla Topkapı Sarayı Has Oda Dairesi içerisinde Kutsal Emanetler Bölümü dışında ayrıca Silahtar Hazinesi Bölümü'nde de Ehl-i Beyt teşhir salonu açıldı. Kutsal emanetlerin devamı niteliğinde açılan yeni bölümde, Hz. Ali'nin kılıcı, Hz. Fatıma'nın hırkası, sanduka örtüsü, sandığı, seccadesi, Hz. Hüseyin'in cüppesi, Kutsal Kerbela toprağı, Medine-i Münevvere toprağı, Hz. Peygamber'in sakal-ı şerifleri teşhir ediliyor. Ziyarete açık olan bu bölümdeki eserler zaman zaman dinlendirilme amacıyla değiştiriliyor.

Müzede yer alan kutsal emanetler, Sultan Reşat döneminden 100 yıl sonra temizlenerek restore de edildi. Topkapı Sarayı'nın orijinal yapısına uygun gerçekleştirilen çalışmalarla müzenin her bölümünde ait olduğu dönemin ruhu yeniden can buluyor.

YENİLİKLER TOPKAPI SARAYI ZİYARETÇİ SAYISINA OLUMLU YANSIDI

Yeni uygulamaların ardından ilgi odağı olan Topkapı Sarayı Müzesi, 2013 yılında 3 milyon 400 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Müze içinde bulunan ama ayrı bilet alınarak gezilen Harem bölümünü ise 1 milyon 30 bin 491 kişi gezdi. 2014 yılına da hızlı başlayan müzeyi Ocak ayında 227 bin 819 kişi ziyaret etti. Geçen yılın aynı döneminde 184 bin 375 olan ziyaretçi sayısında yüzde 23.56 artış yaşandı.

Kültürel etkinlikler, Topkapı'nın müze kimliğinin yanında saray özelliğini anımsatırken tarihi mekana ilgiyi de artırdı. Topkapı Sarayı'nı Müzekart uygulaması ile gezenlerin sayısı da bu yıl 500 binden fazla oldu. Genel toplamda 635 bin kişi Müzekart kullanarak ziyaret yaptı.

KUTSAL TOPRAKLARI GEZEN ALEVİ DEDELERİNİN SON DURAĞI EHLİ BEYT SERGİSİ OLACAK

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in himayesinde 12 gün boyunca Kerbela, Necef, Medine ve Mekke'yi ziyaret eden 120 Alevi dedesi ve Bektaşi babasına Bakan Çelik'ten anlamlı bir jest daha geldi. Alevi dedeleri ve Bektaşi babaları, yurda döner dönmez Topkapı Sarayı'nda bulunan Ehli Beyt Sergisi'ni de ücretsiz ziyaret edecek. Ayrıca Saray'da ağırlanacak dedelere Topkapı'ya has saray şerbeti ve gaziler helvası ikram edilecek. Bilindiği gibi bu sene Saray'da kutsal Muharrem ayında mersiye okutulmuş ve aşure ikramı yapılmıştı.

İHA

cerendemir
Mon 24 February 2014, 10:25 pm GMT +0200
En son iki sene önce ziyaret etmiştim.O hali ile büyülüydü.Şimdi ki halini de çok merak ediyorum.Rabbim nasip etsin inşallah.

8/A
Tue 25 February 2014, 06:06 pm GMT +0200
ESSELAMÜALEYKÜM VE RAHMETULLAHİ VE BEREKATÜH...
Benim daha önce gitmeye fırsatım olmadı...
Bu sefer İstanbul'a gittiğimde ALLAH'ın izniyle oralarıda görürüm...

yagmur_7-c
Tue 25 February 2014, 09:12 pm GMT +0200
ESSELAMÜALEYKÜM VE RAHMETULLAHİ VE BEREKATÜH....
Kutsal emanetlerin devamı niteliğinde açılan yeni bölümde, Hz. Ali'nin kılıcı, Hz. Fatıma'nın hırkası, sanduka örtüsü, sandığı, seccadesi, Hz. Hüseyin'in cüppesi, Kutsal Kerbela toprağı, Medine-i Münevvere toprağı, Hz. Peygamber'in sakal-ı şerifleri teşhir ediliyor. Ziyarete açık olan bu bölümdeki eserler zaman zaman dinlendirilme amacıyla değiştiriliyor.


İnşAlalh peygamber efendimizin kılıcını canlı canlı seyretmeyi nasip eylesin.O büyülü havasını da solumayı nasip buyursun.Allah bizleri de Peygamber efendimize şefaatçi eylesin.Ona ve ehli beytine selam olsun.Teşekkürler.  :)

Hafsa Nur 6.D
Tue 25 February 2014, 10:37 pm GMT +0200
ve aleykum selam;
En son iki sene önce ziyaret etmiştim.O hali ile büyülüydü.Şimdi ki halini de çok merak ediyorum.Rabbim nasip etsin inşALLAH.
allah herkezin gitmesini nasip etsin..

Hanife 8.D
Wed 26 February 2014, 03:49 pm GMT +0200
ve aleykum selam;
çok güzel bir haber olmuş inşallah herkese nasip olur gitmekkk
(Aminnnn)........

ebu avane
Wed 26 February 2014, 04:45 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam, Rabbim bizlere nasip buyursun oraları görmeyi istanbula her gitmem de nasip olmadı inş bu sene görmek nasip olur o kutsal emanetlerin maneviyatından bizleri de hissedar eder inş mevlamız.

7/C
Wed 26 February 2014, 06:04 pm GMT +0200
SELAMÜN ALEYKÜM...
Güzel bir sergi eşlasıymış...
Bizlere de görmek nasip olur...

Rukiye Çekici
Wed 26 February 2014, 06:55 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve berakatuh. Ne güzel bir yer. İnşALLAH hayırlara vesile olsun, amin...amin...amin. :)