- Tomurcuk

Adsense kodları


Tomurcuk

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Thu 9 June 2011, 10:27 am GMT +0200
59— TaP  Tomurcuk:

 

Yüce Allah bundan: "Küme küme tomurcukları olan boylu hurma ağaç­ları yetiştirdik..."[163] "...Salkımları sarkmış hurmalıklar. [164] âyetlerinde söz etmiştir.

Hurma tal'ı, meyvesinin ilk zuhuru sırasında kendisini gösteren tomur­cuklardır. Kabuğu "küfürrâ" diye isimlendirilir. "Nadîd", bir kısmı diğeri üzerine dizilen tomurcuklardır. Nadîd terimi, kabuğu içerisinde iken kullanı­lır; açıldığı zaman ona artık "nadîd" denilmez.

İkinci âyette geçen kelimesi de nadîd gibi, "bazısı diğer bir kısmı üzerine eklenmiş" demektir. Bu kabuğunun yarılıp açılmasından önce olur.

Tal' (tomurcuk) iki kısımdır: Erkek ve dişi. Aşılama şöyle olur: Erkek­lerinden buğday unu gibi iken alınır ve dişisi içerisine konulur. Buna "te'bir" (aşılama) denir. Bu erkekle dişi arasındaki aşılama gibidir. Müslim'in Sahih'-inde Talha b. Ubeydillah (r.a.) şöyle anlatır: Rasülullah'la birlikte hurma ağacı tepelerinde bulunan kimselere rastladık. Hz. Peygamber: "Bunlar ne yapı­yorlar?" diye sordu. "Onu aşılıyorlar. Erkeğin çiçeğini dişininkine koyuyor­lar, böylelikle aşılanıyor." dediler. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.): "Bunun bir fayda vereceğini zannetmiyorum." buyurdu. O cemaat bunu haber ala­rak aşılamayı bıraktılar. Sonra Rasûlullah (s.a.) bunu haber aldı ve: "Bu on­lara fayda verirse yapsınlar. Çünkü ben ancak bir zanda bulundum. Zandan dolayı beni muahaze etmeyin. Lakin size Allah'tan gelen bir şeyden bahse­dersem onu hemen alın. Çünkü ben Allah'tan (c.c.) bildirdiğim hususlarda asla yalan söyleyecek değilim." buyurdu.[165]

Hurma tal'ı (tomurcuğu) şehvete fayda verir, cinsel ilişkiyi uzatır. Ka­dın, bunun öğütülmüşünü cimadan önce hamail olarak üzerinde taşırsa ha­mile kalmasına açık bir şekilde yardımcı olur. Soğukluk ve kurulukta ikinci derecededir. Mideyi güçlendirir ve kurutur. Yoğunluk ve ağır hazımla birlik­te olan kan galeyanını teskin eder.

Sadece sıcak mizaç sahipleri onu götürebilir. Fazla miktarda yiyen kim­senin, hazmı kolaylaştırıcı ve sıcak özellikli meşrubatlardan alması gerekir. Tabiatı tutar, iç organları güçlendirir. Hurma cümmarı (özü) onun yerine geçer. Çağla ve koruk halindeki hurma da aynı şekildedir. Fazla almak mide ve gö-ğüse zararlıdır, kulunca (bağırsak ağrısına) da sebep olabilir. Islahı tereyağı iledir. [166]


[163] Kaf, 50/10.

[164] Şuarâ, 26/148.

[165] Müslim, 2361. Ayrıca bk. 2362, 2363.

[166] İbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, İklim Yayınları: 5/61-62.