- Tilavet secdesi

Adsense kodları


Tilavet secdesi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Wed 24 November 2010, 11:15 am GMT +0200
11. Tilavet Secdesi:[735]
 

1. Namazda veya namaz dışında secde âyetini okuyan kim­senin, secde yapması sünnettir. Tilavet secdesi, tek secdeyle ya­pılır. Bu secdede teşehhüt oturuşu olmadığı gibi selam da verilmez.

Hanefî mezhebine göre tilâvet secdesi  'vacip'tir (Çev.)

2. Tilavet secdesi için abdestli olmak şart olmadığı gibi, Kıb­leye doğru yapılması da şart değildir. Çünkü bu secde, namaz anlamına gelmez.

3. Tilavet secdesinde şu duayı okumak müstehaptır;

Allahumme leke secedtu ve bike âmentu ue leke eslemtu secede vechî li'l-lezî halekahu ue savvarahu ve şakka sem'ahu ve basarahu, Tebârekellâhu ahsenu'l-Hâlikîn

'Ey Allah'ım! Sana secde ettim. Sana inandım. Sana teslim oldum. Yüzüm, kendisim yaratana, şekil, kulak ve göz verene secde etti. Yaratanların en güzeli Allah kutsaldır. [736]

4. Secde ayetini okuyan veya işiten kişinin secde yapmama­sı da caizdir.[737] Çünkü Zeyd bin Sabit radiyallahu anh, Peygam­berimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem)'e secde ayeti okuduğunda, caiz olduğunu açıklamak için Peygamberimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) secde yapmamıştır.[738] Fakat -daha önce de belirtildiği gibi- secde ayeti okunduğunda, secde yapmak daha faziletlidir. Nitekim Peygamberimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) Âdemoğlu secde ayetini okuyup, secde yaptığı zaman, şeytan ayrılır ue ağla­yarak; 'eyvahlar olsun! Secdeyle emrolundu, hemen secde yaptı. Onun için Cennet var. Ben ise, secdeyle emrolundum ama isyan ettim, benim için Cehennem var!' der, buyurmuştur.[739]

Secede vechî li'l-lezî halekahu ue şakka sem'ahu ve basara-hu bi havlihi ve kuvvetihi'

O'nun gücü ue kuvvetiyle, yüzüm, kendisim yaratana, kulak ve göz verene secde etti.[740]

 

12. Şükür Secdesi:
 

Sevinçli bir haber alındığında, bir nimetle karşılaşıldığında veya bir kötülükten korunulduğunda, Yüce Allah'a secde yap­mak müstehaptır.

Ebû Bekra radiyallahu anh anlatıyor; 'Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem) "ı sevindiren bir şey olduğunda veya sevindiği bir şey olduğunda hemen secdeye kapanırdı. Allah Tebâreke ve Teâla'ya şükür secdesi yapardı.[741]

Ka'b bin Mâlik radiyallahu anh'ın Yüce Allah tarafından tövbesinin kabul edildiğine dair müjde geldiğinde secdeye ka­pandığı' rivayet edilmiştir.[742] Şükür secdesi için abdestli olmak ve kıbleye yönelmek şart değildir.

Uyarı: Sevinçli bir haber alındığında ve benzeri durumlarda meşru olan sadece şükür secdesi yapmaktır. Bu nedenlerle na­maz kılmak meşru değildir.


[735] Kuranı Kerîm'de secde ayetleri okunduğu zaman yapılması gereken sec­dedir. (Çev.)

[736] Müslim, 771; Ebû Dâvûd, 746; Tirmîzî, 3481: İbni Mâce, 1054.

[737] Hanefî mezhebine göre tilâvet secdesi vacip olduğu için, yapılmaması caiz değildir. (Çev.)

[738] Buhârî, 1073; Müslim, 577.

[739] Müslim, 81.

[740] Ebû Dâvûd, 1401; Tirmîzî, 577; Nesâî, 2/222; Sahih senetle rivayet edil­miştir.

[741] Ebû Dâvûd, Tirmîzî, İbni Mâce. Bu rivayetin senedinde zayıflık bulun­maktadır. Ancak bu konuyla ilgili on ikiden fazla sahabiden rivayetler bu­lunmaktadır. Bu rivayetlerin bir arada değerlendirildiğinde hüküm sabit olmaktadır. -En doğrusunu Allah bilir-.

[742] Buhârî, 4418; Müslim, 2769.