- Teyemmümün Mendubları

Adsense kodları


Teyemmümün Mendubları

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ezelinur
Tue 26 January 2010, 06:09 pm GMT +0200

Teyemmümün mendublarıyla ilgili olarak mezheblerin detaylı görüş­leri aşağıya alınmıştır.

Hanbelî ve Şâfîîler: Sünnet olanın mendub olduğunu da söyler­ler. Daha önce sünnet olarak geçen hususlar mendub ve müstahab olarak da adlandırılabilirler.

Hanefiler dediler ki: Suyu bulacağım gâlib zanla ümid eden kişi, teyemmümü müstehab vaktin çıkış öncesine kadar erteleyebilir. Ama bir ki­şi, su vereceğine dair vaatte bulunursa, vaktin çıkmasından korkulsa bile teyemmümü ertelemek mendub olur.

Malikiler dediler ki: Teyemmümün mendublarını şöylece sıralaya­biliriz:

1.Besmele” çekmek.

2. Misvak kullanmak.

3. Teyemmüm esnasında Allah.´ın zikrinden başka şeyler konuşma­mak.

4. Kıbleye yönelmek.

5. Sağ elin dış kısmını sol elin iç kısmına koymak. Sol elin iç kısmıyla (avuçta) sağ eli tutup dirseklere kadar sürerek meshetmek.

Bundan sonra da dirseğin iç kısmından başlayıp parmak uçlarına kadar eli meshetmek. Aynı şekilde sol kolu da meshetmek.

6. Teyemmümün, suyun bulunmasından ümit kesildiği veya ihtiyarî vakit içinde suyu kullanışa engelinin kalkmasından ümit kesildiği durumda ihtiyarî vaktin başlangıcında yapılması. Ama suyun bulunacağından veya bu vakit içinde suyu kullanma engelinin ortadan kalkacağından şüphe edildiği takdirde teyemmümü ihtiyarî vaktin ortasında yapmak. Çünkü bu durum­da vaktin başlangıç faziletiyle, suyla taharetin (abdestin) fazileti karşı karşı­ya gelip çatışmakta ve bunların ikisine de ağırlık verilmesi gerektiğine göre ihtiyarî vaktin ortasında teyemmüm etmek mendub olur. ihtiyarî vaktin so­na ermesinden önce suyun bulunacağı veya suyu kullanmaya engel (hastalık gibi) bir hâlin ortadan kalkacağı ümid edilirse umulan su ile abdest almanın fazileti ağırlık kazandığından ötürü, teyemmümü ihtiyarî vaktin sonuna ka­dar ertelemek mendub olur. Su ile abdest alma ümidi olsa bile her halükâr­da zarurî vakte kadar ertelemek haram olur.[120]