- Teyemmümü Bozan Şeyler

Adsense kodları


Teyemmümü Bozan Şeyler

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ezelinur
Tue 26 January 2010, 06:13 pm GMT +0200


Abdest bahsinde anlatılan abdest bozucu şeyler, teyemmümü de bo­zarlar. Büyük hadesten ötürü (cünüblükten dolayı) teyemmüm eden kişi, teyemmümünün bozulması hâlinde tekrar büyük hades hâline dönmez. Ancak guslü gerektirici başka bir durum meydana gelirse o zaman tekrar büyük hades hâline dönmüş olur. Ama abdest bozucu bir durum meyda­na gelmekle sadece küçük hades hâline dönmüş olur. Bir kişi cünüblük­ten ötürü teyemmüm eder de sonra bunun teyemmümü bozulacak olur­sa, sadece küçük hadesle teyemmümü bozulduğundan dolayı, cünüplüğe geri dönmüş olmaz. Bu durumdaki kişinin Kur´an-ı Kerîm okuması, mescidde beklemesi caiz olur. Abdest bozucu hususların yanısıra teyem­mümü bozucu başka bir husus daha vardır ki, o da teyemmümü mubah kılan özrün ortadan kalkmasıdır. Sözgelimi su bulamayanın suyu bulması, suyu kullanmaktan âciz kalan kişinin, kendisini âciz bırakan sebe­bin ortadan kalkması gibi.


Malikiler dediler ki: Cünüblükten ötürü teyemmüm eden bir kişi­de küçük hades hallerinden biri dahi meydana gelirse bu kişinin teyemmü­mü hem küçük, hem de büyük hades hâli geri dönerek bozulur. Yani hem abdestsiz hem de cünüb olmuş olur. Abdest bozucu hususlar her ne kadar guslü iptal etmezlerse de cünüblükten ötürü yapılmış olan teyemmümü iptal ederler. Bu durumdaki kişinin, teyemmümü yenileyinceye kadar cünüb kişi­ye haram olan işleri işlememesi gerekir. Aksi takdirde haram işlemiş olur.

Malikiler dediler ki: Suyun bulunması veya kullanılmasına muk­tedir olunması hâlinde namaza da başlanmamış ise teyemmüm bozulur. Ay­rıca bu suyla taharet yapılıp gerekli organlar üzerinde kullanıldıktan sonra ihtiyarî vaktin elverişli olup, namazın da bir rek´atine yetişilebilmesi şarttır. Eğer namaza başlandıktan sonra su bulunur veya suyun kullanılmasına muk­tedir olunursa dahî teyemmüm bozulmaz. Aksine, vakit geniş olsa da baş­lanmış olan namaza devam etmek vâcib olur. Şöyle ki: Bir yolcu, yükünde su bulunduğunu unutarak teyemmüm edip namaza başlar, sonra da yükün­de su bulunduğunu hatırlarsa ve vakit de geniş olur abdest aldıktan sonra namazın en azından bir rek´atine yetişeceğini tahmin ederse başlamış oldu­ğu bu namaz ve dolayısıyla teyemmüm bâtıl olur. Yetişemiyecek olursa bâtıl olmaz. Namazı kıldıktan sonra yükünde su bulunduğunu hatırlarsa kendi­sinde, kusurlu davranma şaibesi bulunduğundan sadece vakit içinde namazı iade etmesi gerekir.

Hanbelîler: Teyemmümü bozan şeylere vaktin çıkmasını da eklemişlerdir. Bu durumda teyemmüm, ister büyük hadesten, ister küçük hadesten veya isterse beden üstündeki bir necasetten Ötürü alınmış olsun; cuma na­mazında olmadıktan sonra, vaktin çıkmasıyla bozulur. Cuma namazı vakti­nin çıkmasıyla teyemmüm bozulmaz. Mestin veya üzerine meshedilen mest benzeri şeylerin; -eğer bunlar kişinin üzerindeyken hadesten sonra teyemmüm edilmiş ise- daha önce bunlar üzerine meshedilmiş olsa da olmasa da çıkarıl­maları hâlinde teyemmüm bozulur.

Şâfîîler: Teyemmümü bozan hususlara, çocuğunki gibi sûreten de olsa dinden çıkma olayım eklemişlerdir. Ayrıca teyemmümü mubah kılan özrün ortadan kalkmasıyla da kişi, eğer iftitah tekbirini almamış ise teyem­müm bozulur. Ama iftitah tekbirini aldıktan sonra namaza girmiş olduğun­dan teyemmümü geçerli olur. Namazını kılar. Bilahere namazını iade etme­sine de gerek kalmaz. Ancak bu namazım tamamlayıp selâm verdikten son­ra teyemmümü bozulur. Yalnız iade etmesi gerekli bir namazı kılmaktaysa bu durumda hem namazı hem de teyemmümü bozulur.[122]