- Tevekkül sebepleri reddetmek değildir

Adsense kodları


Tevekkül sebepleri reddetmek değildir

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
ehlidunya
Fri 6 April 2012, 10:43 am GMT +0200
Tevekkül, sebepleri reddetmek değildir

Bismillahirrahmanirrahim

Ey Said! Saadet istersen, tevekkül et. Fakat tevekkül, esbabı bütün bütün reddetmek değildir. Belki, müsebbebatı ve netaicini Hâlıktan istemektir.

Esbaba teşebbüs, bir nevi dua-yı fiilîdir. Vesait ise, perde-i dest-i kudrettir.

Evet, tevekkül etsen, dünyada istirahatin, âhirette istifaden kat’îdir. Mütevekkil ile, sözü anlamayan gayr-ı mütevekkilin misâlleri şu hikâyeye benzer ki:

İki adam, bellerine ve başlarına ağır yükler yükletip bir sefineye bilet alıp girdiler. Birisi, girer girmez yükünü gemiye bıraktı, üstünde oturdu, nezaret etti. Diğeri, hem ahmak, hem mağrur, yükünü yere bırakmadı.

Ona denildi: “Şu ağır yükünü gemiye bırak, rahat et.”

O dedi: “Yok, ben kuvvetliyim. Yükümü, hem belimde, hem başımda muhafaza ederim.”

Ona denildi: “Bizi ve seni kaldıran şu gemi daha kuvvetlidir; daha güzel muhafaza eder. Hem gittikçe kuvvetten düşen belin ve akılsız başın, şu gittikçe ağırlaşan yüklere takat getiremeyecek. Hem dahi, gemi kaptanı seni böyle görse, ya ‘Divanedir’ der, seni tard eder; ya ‘Haindir’ der, ‘Gemimizi itham ediyor ve bizimle istihza ediyor, hapsediniz’ der, seni hapsettirir. Hem herkese de maskara olursun. Çünkü, zaafiyetini gösteren tekebbürünle, aczini gösteren gururunla, riyayı gösteren tasannuunla kendine mudhike yaparsın. Herkes sana gülecek.”

O bîçarenin aklı başına geldi. Yükünü yere koydu, üstünde oturdu. “Oh! Allah senden razı olsun. Zahmetten ve hapisten ve maskaralıktan kurtuldum” dedi. (Nur'un İlk Kapısı)

Bediüzzaman Said Nursî

Hadice
Sat 7 April 2012, 09:09 pm GMT +0200
Allah razı olsun inşaallah ders çıkaranlardan oluruz

bahrişan 8/b
Thu 22 January 2015, 07:28 pm GMT +0200
cok guzel bir konu ders cikarilacak bir konu
allah razi olsun paylasimdan

Tuğçe 7/D
Thu 22 January 2015, 07:38 pm GMT +0200
 İnsanların söylediklerine ve kendi yaptıklarımıza baktığımızda elbette bize göre doğru olan başkalarına göre doğru olmayabilir. Ama biz hep bu düşünce ile gidip başkalarının fikirlerini dinlemezsek, sonradan belki bizim için aslında en doğru olanı odur ve biz sonradan anlarız. Sonradan yapmadığımıza pişman olur, sıkıntısını yine kendimiz çekeriz.

ceren
Thu 22 January 2015, 08:01 pm GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan Halim abi.Rabbim bizleri her şeyde tevekkül eden kullarından eylesin inşallah....

halim
Thu 22 January 2015, 08:17 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ; insaallah bizlerde manevi buyuklerimizden aldigimiz derslerle istilametten ayrilmaz her daim dini islami mubine hadim oluruz allah razi olsun

yagmur_7-c
Thu 22 January 2015, 08:46 pm GMT +0200
ve aleykum selam;
Tevekkül ,sebeplerin ağırlığını kaldırmamıza yardımcı olur ancak tevekkülü doğru yaptığımızda...Doğru bildiğimiz şeyler bazen yanlıştır önemli olan doğru bildiğimiz yanlışı düzeltip ,o yanlıştan ders çıkarmaktır..Rabbim noksanlıklarından ibret alanlardan etsin inşAllah..

mevlüde06
Sun 15 November 2015, 04:56 pm GMT +0200
şüphesiz o gemi bizi de yükümüzüde taşımaya muktedir.inşallah Üstadın bu güzel nasihatlarına uyanlardan oluruz.
Allah razı olsun Reyyan abla,yine çok faideli bir paylaşımdı

Kevšer
Sun 15 November 2015, 05:02 pm GMT +0200
  Ve Aleykümüsselăm. Paylaşım için Rabbim Razı olsun kardeşim. Rabbim hissemize düşeni hakkıyla almamızı nasip eylesin inşaAllah.

HALACAHAN
Wed 13 January 2016, 10:30 pm GMT +0200
Bir şeyin olmasına hasıl olan seyi yapmadan istegimizn yerine gelmesını beklemek mantiğa uymamaktadır. Sebepleri yerine getırerek, dualarımızı ıhlasla yaparak,   tam bir teslimiyetle rabbimizden hayırlı olanı ıstemek bizim gorevimizdir. Tevekkül edene Allah kafidir.. Vesselam ..