- Tevazu Sahibi Halife

Adsense kodları


Tevazu Sahibi Halife

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
neslinur
Mon 14 December 2009, 01:54 pm GMT +0200
Tevazu Sahibi Halife

Emevi halifelerinin büyüğü Ömer b. Abdülaziz Hazretleri, devlet başkanlığı sırasında kul hakkı ve sosyal adalet hususunda çok titiz davranırdı. Gece çalışmalarında ayrı işlere tahsis ettiği iki kandili vardı. Bunlardan birini kendi özel işleriyle ilgili notları yazarken kullanır, öbürünü ise devlet ve millet işleriyle ilgili yazışmalarda kullanırdı. Halife, birden fazla gömleği olmayan, varlıksız biriydi.

Yakınlarından birisi Ömer b. Abdülaziz´e bir elma hediye göndermişti. O da elmayı biraz kokladıktan sonra sahibine geri gönderdi. Elmayı geri götüren görevliye şöyle dedi:

- Ona de ki, elma yerini bulmuştur.

Fakat görevli itiraz edecek oldu:

- Ey müminlerin başkanı! Rasulullah Aleyhisselâm hediye kabul ederdi. Bu elmayı gönderen de senin yakınlarındandır.

Halife cevap verdi:

- Evet ama, Rasulullah s.a.v.´e verilen hediye idi. Bize gelince, bize verilen hediyeler rüşvet olur.

Valilerin maaşlarını çok bol verirdi. Sebebini şöyle açıklardı:

- Valiler para sıkıntısı çekmezler, bütün ihtiyaçları karşılanırsa, kendilerini halkın işlerine vakfederler.

Bir gece halifenin yanında bir misafiri vardı. Kandilin yakıtı tükenmişti. Misafir dedi ki:

- Hizmetçiyi uyandıralım da kandilin yağını koyuversin.

- Hayır, bırak onu uyusun. Ben ona iki ayrı işi yaptırmak istemem.

- Öyleyse ben kalkıp kandile yağ koyayım.

- Olmaz, misafire iş gördürmek yiğitlikten sayılmaz.

Kendisi kalktı, kandilin yağını koyup yerine döndü ve şöyle dedi:

- Ben kalkıp iş yaparken de Ömer´dim; gelip oturdum, yine aynı Ömer´im.

İki buçuk yıllık halifelik döneminde İslâm aleminde adaleti hakim kılmıştı. Büyük dedesi Hz. Ömer r.a. gibi adalet ve basiret sahibiydi. Henüz kırk yaşlarında iken onu çekemeyenler tarafından bin dinar altın para karşılığında hizmetçisi eliyle zehirlenmişti. Hizmetçisi suçunu itiraf ettiğinde, Ömer b. Abdülaziz, paraları adamdan alarak devlet hazinesine koymuş, kendisini serbest bırakmış, öldürülmekten kurtulması için de kaçmasını söylemişti.

RAMAZAN 7/D
Sat 31 October 2015, 10:23 am GMT +0200
Es Selamun Aleykum . Hiçbir zaman kapalı kapılar arkasında iş görmemiş, asla hileye izin vermemiştir. Her şeyi halkın huzurunda ve şeffaf olarak yapmıştır. Hz. Ömer’in adaleti anlatmakla bitmez.O adaletin, eşitliğin, insanlığın en büyük sembolüdür. O bu hassasiyetini: "Fırat kıyısında bir deve helak olsa, Allah (cc) bunu Ömer'den sorar diye korkarım" sözü ile ortaya koymaktadır.
Ne kadar güzel bir yöneticidir Hz. Ömer . İslam tarihinde adalet timsali olarak yerini almıştır .

mevlüde06
Sat 31 October 2015, 10:33 am GMT +0200
Ve aleykumusselam ve raetullah.ne buyuk insanlar.masallah.
Onlarin bhu hassasiyetleri,davranislari gercekten gipta edilecek derecede.Rabbim ornek alanlardan eylesin insallah.Allah razi olsun

aysegul999
Mon 2 November 2015, 07:34 pm GMT +0200
Esselamu Aleykum ve rahmetullahi ve berekatuh, adil Halifeler. Rabbim onlardan razı olsun , onları kendine örnek alan yöneticiler nasip etsin müslümanlara.

Bilal2009
Mon 2 November 2015, 07:44 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah.  Allah (celle celalühü) adaletli yöneticilerden razıolsun.  Rabbim (celle celalühü) paylaşım için razı olsun.

halim
Mon 2 November 2015, 07:45 pm GMT +0200
Esselamu aleykum; Allahim böyle hassasiyetli biz devlet memurlarına nasip eyle bizleri hak yoldan ayırma yarabbi ...

Allah razi olsun

AyşeSungur7-B
Thu 4 February 2016, 11:04 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm ve rahmetullah; Ömer b. Abdülaziz çok adaletli ve merhametli bir liderdi. Rabbim ülkemize de hep adaletli liderler nasip etsin.
Allah c.c razı olsun.