- Tesbih namazý

Adsense kodlarý


Tesbih namazý

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Tue 1 November 2011, 01:53 pm GMT +0200

BÖLÜM: 350
TESBIH NAMAZI


(Bu hadis ile 482 numaralý hadis yer deðiþtirmiþ gibi gözüküyor, 482 numaralý hadis önce okunsa daha iyi anlaþýlýr.)
481- Enes b. Mâlik (r.a.)’den rivâyete göre, annesi Ümmü Süleym, Peygamber (s.a.v.)’e giderek: “Namazýmda okuyacaðým þeyleri bana öðret” dedi. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v.) buyurdu ki: “On kere Allahüekber, on kere Sübhanallah, on kere Elhamdülillah de sonra dileðin ne ise onu iste. Bu isteklerine Allah evet evet diye buyurur.” (Ebû Dâvûd, Tatavvu: 14)
ž Tirmîzî: Bu konuda Ýbn Abbâs, Abdullah b. Amr, Fadl b. Abbâs ve Ebû Rafî’den de hadis rivâyet edilmiþtir.
Tirmîzî: Enes hadisi hasen garibtir. Peygamber (s.a.v.)’den tesbih namazýyla alakalý pek çok hadis rivâyet edilmiþ çoðunluðu sahih deðildir.
Ýbn’ül Mübarek ve pek çok ilim adamý tesbih namazýyla alakalý rivâyetleri ortaya koyarak bu namazýn deðer ve kýymetini dile getirmektedirler.
Ahmed b. Abde ed Dabbî’nin, Ebû Vehb’den bize aktardýðýna göre Abdullah b. Mübarek’e tesbih namazý hakkýnda sordum dedi ki: “tekbîr aldýktan sonra “Subhaneke” duasýný okursun sonra on beþ kere “Sübhanallahi velhamdülillahi vela ilahe illallahû vallahü ekber” der, euzu besmele çeker Fatiha süresiyle birlikte bir süre okur ve sonra on kere “Subhanallahi velhamdülillahi vela ilahe illallahû vallahü ekber” dersin sonra rükû’ a gider ayný þekilde on kere söylersin rükû’dan kalkýnca tekrar on kere söylersin. Secdeye varýnca on sefer söyler secdeden kalkýnca yine on sefer söyler sonra ikinci secdeye giderek tekrar on sefer söyle, bu þekilde dört rek’atý tamamlarsýn. Ýþte böylece her rek’atta yetmiþ beþ tesbih okursun, her rek’ata on beþ tesbihle baþlar, fatiha ve sûre okuduktan sonra on tesbih getirerek namaz devam eder. Bu namazýn gece kýlýnmasý ve iki rek’atta bir selam verilmesi bana göre daha iyidir. Gündüz kýlarsa dilerse iki rek’at dilerse dört rek’atta bir selam verebilir.
Ebû Vehb diyor ki: Abdulaziz b. ebû Rizme, Abdullah b. Mübarek’den naklederek þu ilaveyi yaptý: “Rükû’ da üç sefer Sübhane Rabbiyel azým, secdede üç sefer Sübhane Rabbiyel A’la der ve söylenen tesbihatlara devam eder.”
Ahmed b. Abde, Vehb b. Zem’a yoluyla Abdulaziz’den ki; O, Ebû Rizme’nin oðludur, naklederek þöyle dedi: Abdullah b. Mübarek’e sordum tesbih namazýnda bir kimse yanýlýrsa sehv secdelerinde onar kere mi tesbih getirmesi gerekir? Hayýr dedi. Onlarýn sayýsý üç yüz tesbihtir.
482- Ebû Rafi’ (r.a.)’den rivâyete göre, þöyle demiþtir: Rasûlullah (s.a.v.), amcasý Abbâs’a: “Ey Amca sana akrabalýk baðý dolayýsýyla bir iyilikte bulunayým mý? Bir iyilik yaparak seni faydalandýrayým mý?” Abbâs: “Evet, ey Allah’ýn elçisi” dedi. Bunun üzerine buyurdular ki: “Ey amca dört rek’atlýk bir namaz kýl her rek’atta Fatiha ile beraber bir sûre okursun sonra on beþ kere: “Allahüekber velhamdülillahi ve subhanallahi vela ilahe illallah” de sonra rükû’da on sefer söyle, secdede on sefer söyle, sonra baþýný secdeden kaldýr on sefer söyle, ikinci secdeye vardýðýnda yine on sefer söyle ikinci secdeden kalkýnca ayaða kalkmadan yine on sefer söyle böylece bu tesbihlerin sayýsý her rek’atta yetmiþ beþ eder, dört rek’atta üç yüz tesbih eder. Artýk senin günahlarýn çöllerin kumlarý sayýsý kadar olsa bile Allah onlarý baðýþlar. Abbâs: Ey Allah’ýn Rasûlü! Dedi. Bu þekilde her gün kim yapabilir? Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v.), buyurdular ki: Her gün yapmaya gücün yetmezse cumadan cumaya yani haftada bir yap, haftada bir yapmaya da gücün yetmezse, ayda bir de olsa bu namazý kýl onu da yapmaya güç yetiremez isen senede bir sefer de olsa bu namazý kýl.” (Ýbn Abbâs rivâyetinde þu fazlalýk vardýr: Bunu da yapamazsan ömründe bir defa kýl.) (Ýbn Mâce, Ýkame, 190)
ž Tirmîzî: Bu hadis Ebû Rafi’, rivâyetinden dolayý garibtir.

[Muhammed]
Sat 18 June 2016, 06:11 pm GMT +0200
Esselamu Alleyküm Ve Rahmetullah Ve Berekatuh.Efendimiz s.a.v tesbih namazýný biz müslümanlarýn mutlaka kýlmasýný istemiþtir.Ömründe 1 kere dahi olsa bile Rabbim düzenli bir þekilde bol bol kýlmayý ibadetlerimizi dost soðru yapmayý nasip eylesin ÝnþaAllah...

Yaðmur Gmþ
Sun 19 June 2016, 12:13 pm GMT +0200
Bismillah....
Rabbim her kulunun tesbih namazýný kýlmasýný istemiþtir. Sade de olsa kýlýnmasýnda çok fayda vardýr.

Bilal2009
Sun 19 June 2016, 07:54 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah. Tesbih namazýnýn getirisi ne kadar çoktur. Rabbim bizleri bu güzel namazý kýlanlardan eylesin. Rabbim paylaþým için razý olsun.

Sevgi.
Sun 19 June 2016, 07:57 pm GMT +0200
Aleyna Ve Aleykümüsselăm ecmain tesbih namazý biraz zor bir namazdýr onun için hergün kýlýnmaz ama arasýra gücümüz yettiðince kýlalým inþaAllah

Kevser D
Mon 20 June 2016, 05:26 pm GMT +0200
Ve aleykumus selam ve rahmetullah
Efendimizin (sav) uzerinde bu kadar durarak bizlere en azýndan senede bir kilmamizi istedigi bu namazi kilalim ÝNÞALLAH...

ceren
Mon 20 June 2016, 06:03 pm GMT +0200
Aleykumselam.Peygamber efendimiz bir insanin omru hayatinda bir kere bile olsa tesbih namazini kilmasini emir etmistir.Rabbim tesbih namazi kilan ve faziletine eren kullardan olalim inþallah....

yagmur_7-c
Mon 20 June 2016, 08:27 pm GMT +0200
Esselamu aleykum
Tesbih namazi uzundur gercekten...Kiraati. Olsun ,secdesi olsun insan için aðýr bir namAz ....Peygamber efendimiz sav insan hayatýnda bir kez olsun kilmasi gerektigini vurgulamistir...Rabbim namazdan.ayirmasin inþallah bizleri.....

selma 8-D
Mon 20 June 2016, 08:44 pm GMT +0200
Esselamü Aleyküm....
Secde namazî çoook sevap çook faydalýdir rabbim bizlere kýlmayý nasip eylesin inÞALLAH

Rüveyha
Fri 24 June 2016, 09:23 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam..Tespih namazý çok faziletli
Mevlam kýlanlardan eylesin ÝnþaAllah,hakkýyla idrak edenlerden oluruz ÝnþaAllah.

Mustafa/Samed
Sat 25 June 2016, 08:50 pm GMT +0200
Ve Aleykümüsselam. Rabbim namazlarýmýzý kabul eylesin. Paylaþým için Rabbim razý olsun.