- Tertip Sahibi Olmayanlar

Adsense kodları


Tertip Sahibi Olmayanlar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Thu 13 September 2012, 12:36 pm GMT +0200
Tertip Sahibi Olmayanlar:

 

Tertip sahibi olmayanlar, kaza namazlarının kendi içinde ve kaza namazlarıyla vakit namazları arasında sıra gözetmeksizin bu  namazlarını kılabilirler.

 
Çeşitli Konular:

 

(1) Kazaya kalan  namazların  sayısı  kesin  olarak bilinme­yince, önce kesine yakın  tahminle,  bu  da imkansızsa tamamını kıldığına inanıncaya kadar kılınmasına  devam edilir.

(2) Kaza namazlarının evde kılınması evlâdır, çünkü camide kılınması bir günahın teşhiri  demektir, bu ise iyi bir davranış değildir.

(3) Vakitleri aynı olan kaza namazları, cemaatle de kılınabilir, fakat hem imamın, hem de cemaatin namazının aynı vakte ait olması gerekir.

(4) Kaza namazlarını kılarken, cemaatle vakit namazına başlansa, kaza bitirilmedikçe cemaatle kılınan namaza uyulmaz.

(5) Günlük namazlardan birini vaktinde kılmadığı halde, bunun bir türlü hangi namaz olduğunu kesinlikle tahmin edeme­yen, bir günlük namazını yeniden kılar. Bu şekilde, kazaya kalan namaz,  kesinlikle  kılınmış  olur,   diğerleri nafile sayılır. İki, üç veya daha fazla günlerde  de  birer vakit namazı kazaya kalmış olduğu halde,   bunu  kesinlikle tahmin edemeyen kimse de  bu şekilde hareket eder. [85]

 

                                      Namazla İlgili Tertipler


------------------------------------------------------------------------------------

İşlemlerdeki Tertip                             Eda ve Kaza Arasındaki Tertip

(Farzlar için, Tertibü’l-Erkân)

----------------------------------    ----------------------------------

Vaktiyye Arasındaki Tertip             Vaktiyye ve Kaza ile İlgili Tertip

-----------------------------------------     ------------------------------

Vaktiyye ile Kaza Arasında Tertip    Kazalar Arasında Tertip

Şema 31: Namazla İlgili Tertipler

(6) Vakit namazını kılıp kılmadığında şüphe eden kimse, bu namazın vakti henüz çıkmamişsa onu yeniden kılar; vakti çıktıktan  sonra  meydana gelen  şüphe için hiçbir şey gerekmez.

Çünkü farzın sebebi olan vakit çıkmıştır; bir müslümanın namazı vaktinde kılması, o namazı kıldığına hükmedilmesini sağlar.

(7) Caferi Mezhebine göre, imam ister vakit, ister kaza na­mazı kılsın, kaza namazını cemaatle kılmak caiz, hatta müstehaptır. İmam ile cemaatin namazının aynı nitelikte olması gerekmez.




[85] İbn Rüşd, BM, c. I, s. 144.