- Tenkidin Ravilerin Hayatını Ele Alması

Adsense kodları


Tenkidin Ravilerin Hayatını Ele Alması

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Mon 19 September 2011, 12:16 pm GMT +0200
 
C. Tenkidin, Ravilerin Hayatını Bütün Yönleriyle Ele Aldığı Hususu


 
İster ta'dîl isterse cerhetme suretinde yapılan tenkid olsun ikisi de ince ve dakik kurallara tabidir. Muhaddis imamlar, riva­yetleri kabul veya reddedilen kimseleri, hadisleri yazılan ya da terkedüen ravileri bu çerçevede değerlendirmişlerdir. Bu kim­seler, Özelliklerine göre farklı mertebe ve dercede bulunurlar.

Hadis imamları raviyi, özel şahsı itibarıyla ve rivayette bu­lunduğu hocalarıyla, hafıza ve unutkanlığıyla, zaptı ve rivayet­leri karıştırıp dığı hususuyla, zayıf olup olmadığı yö­nüyle, hadisi alıp aktarmasıyla, gençliği, olgunluğu ve yaşlilı-ğıyla, ikamet ve yolculuğuyla ve rivayete ilişkin diğer yönleriyle ele alıp incelemişlerdir. Hatta ravilere ait pek çok latif hasene ve incelikleri de ihmal etmeyip zikretmişlerdir. Hangi ravinin bid'a ehli, hangisinin sünnet ve şeriat çizgisinde olduğunu belirtmiş; hangisinin daha hafız ve daha zabıt olduğunu, hangisinin daha eski, hangi ravinin hocasına daha çok eşlik ettiğini, kimin önce kimin sonra geldiğini, kimin uzun, kimin kısa süre hocaya eşlik ettiği gibi hususları kaydetmişlerdir. Bütün güçleriyle ravinin ki­şiliğini en iyi biçimde aydınlatıp açığa çıkarmış ve bu konuda şaşılacak derecede gayret göstermişlerdir. Bu babtan olarak ha­dis uyduranları, yalancı üçkağıtçıları, zayıf ve gafil kimseleri tam anlamıyla ayıklanmışlardır. Cenab-ı Hakk'a hamd ve senalar ol­sun  ki,   bu  ve  buna  benzer  çalışmalar sayesinde  Sünnet-i Mutahhara (temiz sünnet) sahtekarların müdahalesinden ko­runmuş, gerek çağımızda, gerekse çağımızdan önce ve sonra herhangi bir dönemde bu ilmi tahsil etmek isteyen ilim erbabı­nın, hadisleri ve onlann ravileri hakkında doğru ve adil bir hükme varabilmeleri kolay hale gelmiştir. Tabi bu kolaylık kişi­nin bu ilimden taşıdığı hisseyle (payla) doğru orantılı olarak de­ğişir. Selef-ı sâlihin bu alanda son derece güçlü ve hiç kimsenin yetişemeyeceği hatta yaklaşamıyacağı bir seviyede bulunmak­taydı.

Hadis ricalini tenkide ilişkin bu ilim, daha sonra cerh ve ta­dil ilmi adıyla bağımsız bir ilim dalı haline geldi. Sahabe ve ta­biin döneminden tutun Hafız Zehebî, Irakî ve Ibni Hacer'e ka­dar bu alanda birçok dahî ve otorite yetişti.[478]


 
[478] Muhammed Salih Ekinci, Hüccet Değeri ve Tedvin Açısından Sünnet, Rağbet Yayınları: 196-197.