- Temin Oğulları Heyeti

Adsense kodları


Temin Oğulları Heyeti

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Sun 20 December 2009, 04:09 pm GMT +0200
Temin Oğulları Heyeti


Huzaalılara saldırmaya teşebbüs ettiklerinden sözederken Temim oğullarının haberlerini anlatmıştık. 50 kişilik bir seriy-yenin başında Uyeyne bin Hısn gönderildi. Bir kısmını esir al dı. Aldığı esirleri Medineye getirmişti. Esirlerini serbest bırak tırmak için Medine´ye gelen Temim oğullan heyeti, Peygamber efendimizin hücrelerinin gerisinden kaba bir lisanla seslene rek: "Ey Muhammed çık da yanımıza gel?´ dediler. Onların bu kabalıklarından Cenab-ı Allah şöyle bahsetmişti: "Odaların ar kasından sana bağıranların çokları düşüncesiz kimsedir. On lar, sen kendilerinin yanına çıkıncaya kadar bekleselerdi elbet te kendileri için daha iyi olurdu." (Hucurat4-5)

Peygamber (s.a.v.) efendimiz onların bu istekleri üzerine esirlerim serbest bıraktı. Bundan sonra onlar da kendileriyle övünerek konuşmaya başladılar. Ensar da onların bu övünçlü sözlerine mukabil sözler söylediler.

Şimdi de bu hususta Beyhaki´nin rivayetine kulak verelim. O der ki: "Zebrekan bin Bedir, Kays bin Asim, Amir bin Ehsem gibi Temimliler, heyet halinde peygamber efendimize geldiler. Zebrekan bin Bedir dikilip şöyle konuştufBen Temim oğulları nın itaat edilen ve çağrısına koşulan bir efendisiyim. Onları zu lümden men ederim. Haklarını alıp kendilerine teslim ederim. Benim bu meziyetlere sahip olduğumu işte şu Amir bin Ehsem de bilmektedir."

Amir bin Ehsem dedi ki: "Doğrusu o şiddetli muaraza yapan bir kimsedir. Komşusunu korur, emrine itaat edilir."

Zebrekan bin Bedir dedi ki: "Vallahi ya Resulullah bu adam şu söylediği sözlerden başka meziyetlerim olduğunu da bilmek tedir. Ancak beni çekemediği için onları söylemekten kaçınmış tır."

Amir bin Ehsem dedi ki: "Vallahi ben onu haset edecek deği lim. Çünkü onun dayısı alçaktır. Sonradan görmedir. Babası ahmaktır. Aşiret içinde belirsiz bir kimsedir. Ya resulullah an-dolsun ki önce ben doğru konuştum son söylediklerimde de ya lan söylemedim. Yalnız ben razı olduğum zamanlarda bildi ğimden daha güzelini ve iyisini söyledim. Öfkelendiğim zaman da bildiklerimden daha kötüsünü söyledim. Yalnız ben birinci defa konuştuğumda da ikinci defa konuştuğumda da hep doğ ruyu söyledim."

Onların bu konuşması üzerine Resulullah (s.a.v.) efendimiz şöyle buyurdu: "Doğrusu bazı konuşmalarda büyü vardır. Bazı şiirlerde hikmet vardır."

Belki de Zebrekan ile Amir bin Ehsem arasındaki bu karşı lıklı konuşma, Temim oğullan esirlerini serbest bıraktırmak ri casında bulunmak üzere Medineye geldikleri zamanda cereyan etmişti. Onların bu gelişleri, esirleri serbest bıraktırmak içindi. Yoksa îslama girmek maksadıyla gelmiş bir heyet değillerdi.

Buhari, Temim oğullarının faziletine dair Ebu Hüreyre´nin söylediğini rivayet eder-"Peygamber efendimizden duyduğum üç şeyden sonra Temim oğullarını hala sevmekteyim. Peygam ber efendimiz onlar hakkında şöyle buyurmuştu: "Onlar ümme­timin deccaVa karşı en şiddetli mukavemet edenleridirler." Te mim oğullarından bir cariye Hz. Aişe´nin yanında bulunmak taydı. Peygamber efendimiz ona: "Şunu azad etsene. Çünkü bu İsmail´in neslindendir" demişti. Kendilerinden toplanan zekat malları geldiğinde Peygamber efendimiz: "Bunlar benim kav mimin sadaka (zekat) fandır." demişti.

Hz. Ali (r.a.) asilerin işi azıttıkları ve mukavemet ettikleri zamanda şöyle demişti: "Temim oğullarının bir yıldızı battığın da mutlaka yerine yeni bir yıldız daha doğar."

Doğruyu en iyi bilen yüce Allah´tır.