- Tay Kabilesinin Heyeti

Adsense kodları


Tay Kabilesinin Heyeti

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Sun 20 December 2009, 04:13 pm GMT +0200
Tay Kabilesinin Heyeti

Tay kabilesinin heyeti Medine-i Münevvere´ye geldi. Aslında kendilerine seriyye gönderildiği zamanlarda İslamiyet, arala rında görülmeye başlanmıştı. Bunlar, kalplerinde ve ilişkilerin de güzellikler bulunan bir kavimdi. Sakifliler gibi inatçı kimse ler değillerdi. Hanife oğullarıyla Yemameliler gibi fikri sapıklık içinde bulunmuyorlardı. Heyetin başında, Peygamber efendi miz tarafından Zeydü´l Hayr diye adlandırılan Zeydül Hayl adındaki şahıs vardı. Rivayete göre Peygamber efendimiz Zey dül Hayr hakkında şöyle buyurmuştur: "Bana araplardan her kimin hayırlı olduğu söylenip de bilahare yanıma gelerek ken disini gördüğümde hakkında söylenen sözlerin abartıltığını an lardım. Yalnız Zeydül Hayr bundan müstesnadır. Onun hak kında söylenenler, onun iyiliklerini tam olarak ifade edebilmiş değildir."

Peygamber (s.a.v) efendimiz bu heyete îslamiyeti önerdi bunlar da İslama girdiler ve güzelce bir İslami hayat yaşadılar. Rivayete göre Zeydül Hayr, heyetlerinin Peygamber efendimi zin yanından ayrılmalarından sonra Medine-İ Münevvere koruluğunda vefat etmiştir. Başka bir rivayete göre Hz. Ömer´in ha lifeliği zamanında vefat etmiştir. Ebeveyni Peygamber efendi mizin sohbetine katılıp sahabi olma şerefine nail olmuşlardır. Allah onlardan razı olsun.

Peygamber (s.a.v.) efendimiz Zeydül Hayr´e bazı arazileri ik-ta´ olarak verdi. Bu hususta ona bir yazı da yazdı. Öyle anlaşılı yor ki bu bir menfaat iktaı idi. Yani kendisine ikta´ olarak veri len arazilerin menfaatinden yararlanacaktı. Oralardaki maden leri çıkaracak, ekin ekip ziraatle uğraşacaktı. Peygamber efen dimiz, işletilmelerini sağlamak ve altlarındaki servet kaynakla rını çıkarmak için Medine´den uzak olan arazileri ikta´ yoluyla bazı kimselere verirdi. Bunlar da buna karşılık devlete ücret öderlerdi.. Bazen de Peygamber efendimiz İslamdan uzak olan kimselerin gönüllerini İslama ısındırmak maksadıyla ücretsiz olarak da bazı arazileri ikta olarak verirdi.