- Tavşan Hastalığı salgını başladı

Adsense kodları


Tavşan Hastalığı salgını başladı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
armi
Sat 16 January 2010, 10:26 am GMT +0200



Önce Kuş sonra Domuz Gribi...Şimdi de Tavşan Hastalığı salgını başladı.


Kırşehir'in Hamit kasabasında, halk dilinde Tavşan (kemirici hayvan hastalığı olarak bilinen) tıp biliminde ise Tularemi hastalığı olarak adlandırılan salgın hastalık tespit edildi.
Son üç günde, biri bayan olmak üzere 4 kişi bu hastalıktan dolayı hastaneye kaldırıldı. Hastalık bulaşan Nursel Alur (45), Ozan Rıfat Efendioğlu (16), Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

Hastalık bulaşan Nursel Alur ve Ozan Rıfat Efendioğlu adlı hastalar ameliyata alındı. İlk etapta hastaların boyun kısmında oluşan 5 santim büyüklüğündeki şişme (yağ bezelerindeki sıvı) ameliyatla alındı. İki hastanın da ameliyat sonrasında durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görevli Doç. Dr. Sedat Kaygusuz'un başkanlığında bir ekip kurularak hafta içinde Hamit kasabasında araştırma yaptı.

Ortaya çıkan durum karşısında şaşıran doktorlar, bu hastalığın İç Anadolu Bölgesi'nde görülmesinin oldukça ilginç ve tehlikeli olduğunu ifade etti. Köyün içme suyundan örnek alınmasıyla beraber, durumu ciddi olan dört hastadan ikisi, Kırşehir Devlet Hastanesi'ne, diğer iki hasta ise Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Köyde alınan su numunelerinin pozitif çıkması uzmanları sevindirdi.

TULAREMİ NEDİR? TULAREMİ HASTALIĞI

Ön planda kemirgenlerde (tavşan, fare, sincap vb.) öldürücü nitelikte olan bu hastalığın etkeni Pasteurella Tularensis'tir. Hastalık hayvanlardan doğrudan temasla geçe bildiği gibi sinek ve kenelerle de taşınabilir.

Kuluçka devresi: Ortalama üç gün.

Tularemi Hastalığının Belirtileri: Hastalık birdenbire hızla yükselen ateş, şid detli baş ağrısı, kırıklık, bulantı, kusma ve ishalle ortaya çı kar.

Süreci: Pasteurella Tularensis yeri saptanamayan genel mikroplanmalara neden olduğu gibi, deride, gözde, akciğerler de, ve sindirim yolunda da yerelleşebilir. Dış tularemide bulaş manın başladığı yerler eller, gözler ve ağızdır. Buralarda önce küçük bir kabarcık oluşur, sonra ur şeklinde büyüyerek par çalanır. Bulaşma yeri nedeniyle bu bölgelerdeki lenf bezleri şişer ve ağrır. İç tularemi ise, akciğer tüberkülozu ya da bağır sak nezlesine benzeyen bir seyir izler. Böylece, vücuttaki tüm lenf bezleri şişip ağrıyabilir. Ateş durumu çok değişkendir. Çoğu kez kızamığa benzer deri döküntüleri ateşi izler. Tedavi edil meyen hastalık 2-4 hafta sürer. En sık görülen yan etkisi lenf bezlerinin iltihaplanmasıdır.

Tularemi Hastalığı Tedavisi: Ölüm oranı ilaç tedavisi nedeniyle oldukça düşük tür. İyileşme kimi zaman aylar sürebilir. Antibiyotikler aracı lığıyla hastalığın tedavisinde büyük aşamalar sağlanmıştır» Lenf bezlerinin iltihaplı durumlarında cerrahi tedavi gereke bilir.

Korunma Yolları: Hastalık ve ölüm halinde sağlık kuruluşlarına bilgi verilmesi gereklidir. Salgın durumlarında hastalık yapan hayvanların yok edilmeleri zorunludur.
Bugün

derya
Sat 16 January 2010, 02:04 pm GMT +0200
Daha ne tür hastalıklar çıkacak karşımıza bakalım.Her geçen gün bir yenisi ekleniyor.
Allahım sen bizi koru!Paylaşım için Allah razı olsun...