- Tavafın şartları

Adsense kodları


Tavafın şartları

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafız_32
Fri 19 November 2010, 01:15 pm GMT +0200
Tavafın Şartları:
 

1. Avret yerlerinin örtülü olması şarttır. Peygamberimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem); 'bu yıldan sonra hiçbir müşrik haccede-meyecektir; hiçbir çıplak kimse Kabe'yi tauaf edemeyecektir.[588]

Hanefi mezhebine göre, vacip; Mâlikî, Şafiî ve Han-beîî mezhebine göre şarttır.

2. Tavafın yedi şavt/tur olması şarttır. Bir adım dahi eksik olsa tavaf olmaz. Kaç şavt yaptığı konusunda terettüt eden, en az sayıyı esas alır.

Hanefî mezhebine göre, vacip; Mâlikî, Şafiî ve Han-beiî mezhebine göre şarttır.

3-4. Tavafa Hacerülesved'den başlanması; Kabe sol tarafa alınarak Tavafın Hacerülesved'de bitirilmesi şarttır. Çünkü Pey­gamberimiz (sallaİlâhu aleyhi ve sellem) böyle yapmıştır. Kabe sağ tarafa alınarak tavaf yapmak caiz değildir.

Hanefî ve Mâlikî mezhebine göre vacip; Şafiî ve Hanbelî mezhebine göre şarttır.

5. Tavafın, Kabe etrafında dışından yapılması: Şayet tavaf, Hicr denilen yerden yapılırsa sahih olmaz. Çünkü Hicr, Kabe'nin içine dahildir.

Hanefi mezhebine göre vacip; Mâükî, Şafiî ve Han­belî mezhebine göre şarttır.

6. Tavafın peş-peşe yapılması: Yani yedi şavtın/turun ara verilmeksizin yapılması. Ancak, abdest, farz namaz ve benzeri ibadetlerin araya girmesiyle tavaf bozulmaz. Bu durumda kalın­dığı yerden devam edilerek tavaf tamamlanır. Tavafa başladıktan sonra hayız olan hanımlar, temizlendiklerinde kaldıkları yerden devam ederek tavaflarını tamamlarlar. Örneğin beş şavt yaptık­tan sonra hayız olan bir hanım, temizlendiğinde iki şavt daha yaparak tavafını tamamlar.

Hanefî ve Şafiî mezhebine göre sünnet; Mâliki ve Hanbelî mezhebine göre vaciptir.



[588] Buhârî, 369; Müslim, 1347.