- Tavaf Ve Çeşitleri

Adsense kodları


Tavaf Ve Çeşitleri

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Sat 11 August 2012, 10:46 am GMT +0200
5- Tavaf Ve Çeşitleri:

Tavaf Kavramı:

Sözlükte, “ziyaret etmek, bir şeyin çevresinde dönüp dolaş­mak” manasına gelen tavaf hac ve umre işlemi olarak, “Ka'be'nin çevresinde usulüne uygun olarak yedi defa dönmek” demektir. Ta­vaf yapan kimseye Tâif, tavaf yapılan yere Metâf denir.

Bilindiği gibi, tavafın başlama noktası Hacer-i Esved'dir; yine aynı noktaya gelerek yapılan bir defalık dönüşe Şavt adı veri­lir. Şavt, aynı zamanda sa'y için, Safa veya Merve tepelerinden bi­rine olan her gidişe de denir.

 
Tavaf İşlemi:

Tavaf çeşitlerinin yapılması, bütününde aynıdır: Tavafa, Hacer-i Esved'den başlanır; Ka'be sola alınarak tek­rar aynı noktaya gelince, bir devir yapılmış olur (şavt). Yedi defa bu şekilde devir yapılınca, tam manasıyla bir tavaf yapılması ger­çekleştirilir.

Hacer-i Esved'in önünde, gerek tavafa başlarken, gerekse daha sonraki şartlarda namaza durur gibi tekbir ve tehlille bu mü­barek taşa eller kaldırılıp sürülür ve mümkünse öpülür, bunlar mümkün olmadığı takdirde karşıdan istilâm denen el sürme işa­reti yapılır. Bu, bir nevi Allah Teala ile ibadet ve taat konusunda ahidleşme demektir.

Tavaf yapılırken, bol bol tekbir, tehlil ve salavât getirilir; yedi şavtı arka arkaya yapmak şart değildir, herhangi bir iş için tavafa ara verilip daha sonra yeniden yapılabilir; tavafta kadın­larla erkeklerin aynı hizada bulunması onu bozmaz, ancak kadın­lar mümkün olduğu kadar kenar tarafta tavaf yapmalıdırlar.

 
Çeşitleri:

Hüküm yönünden tavaflar; farz, vacip ve sünnet tavaflar ol­mak üzere üç çeşittir.


Farz Tavaflar:


Farz tavaflar iki tanedir; biri, haccın farz tavafı olan ziyaret tavafı, öteki ise umre tavafıdır