- Tarihte Casablanca Konferansı

Adsense kodları


Tarihte Casablanca Konferansı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ayten
Tue 14 September 2010, 12:51 pm GMT +0200
Tarihte Casablanca Konferansı

1941 yılı sonunda Birleşik Amerika´nın savaşa katılmasından sonra Sovyet Rusya´nın üzerinde en fazla ısrarla durduğu nokta, İngiltere ve Amerika´nın Almanya´ya karşı ikinci bir cephe açmak suretiyle, üzerindeki Alman baskısını hafifletmeleriydi. Şimdi 1942 Kasımında Amerikan kuvvetlerinin Fas ve Cezayir´e çıkmaları ile kuzey Afrika savaşlarının sona erdirilmesi mümkün olacağına göre, bundan sonra ne yapılacaktı? Bu mesele Casablanca Konferansı´nın esas konusunu teşkil etmiştir.

Casablanca Konferansı, 14-24 Ocak 1943´de Roosevelt ile Churchill arasında yapılmıştır. Stalin de davet edilmişse de gelememiştir. Konferans´ta şu kararlar alınmıştır:

Rusya üzerindeki baskıyı hafifletmek için Sicilya´ya çıkarma yapmak ve Almanya üzerindeki baskıyı arttırmak;

Balkanlarda ikinci bir cephenin açılmasını mümkün kılmak için, Türkiye´nin de savaşa katılması konusunda gerekli askeri hazırlıkları yapmak;

Almanya´nın mukavemeti yeteri kadar zayıflayınca Avrupa´da da bir cephe açmak ve nihayet "Almanya, Japonya ile İtalya kayıtsız şartsız teslim oluncaya kadar" mücadeleye devam etmek.

Mihver´in "kayıtsız-şartsız" teslim konusunda Konferans´ta alınan karar, Mihver devletlerine hiçbir ümit ışığı bırakmaması ve sonuna kadar dayanma kararını kuvvetlendirmesi ve dolayısıyla da savaşın uzamasına sebep olması gerekçesiyle, sonradan bazı tenkitlere konu olmuştur.