- Taklidin Hâkim Oluşu

Adsense kodları


Taklidin Hâkim Oluşu

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Mon 13 August 2012, 02:21 pm GMT +0200
Taklidin Hâkim Oluşu

Ortaya çıkan yeni durumlardan biri de takli­din ruhları sarması, hiç hissettirmeden karın­ca sessizliği ile insanların içlerine işlemesidir. Bunun belli başlı sebepleri vardır:

1- Fukahamn birbirleriyle çekişmeleri, arala­rında sürekli tartışmaların olması. Birbi­riyle sürtüşme hâlinde olan fakihlerden bi­ri -kim olursa olsun- fetva verdiğinde, fetvası derhal muhalefet görüyor ve kabul edilmiyordu.   Öncekilerden   (mütekaddimîn) birinin konu ile ilgili hükmü ortaya konmadıkça tartışma sürüp gidiyordu.

2- Kadıların zulmü. Kadıların çoğu zâlim olup, güvenilirliklerini kaybedince, halk onlara şüpheyle bakmaya başladı. Verdik­leri hükmün kabul görmesi için, ancak da­ha öncekilerden hüsnü kabul görmüş biri­ne ait bir şey söylemesi gerekir oldu.

3-  Başa geçenlerin câhil olmaları ve halkın ne hadisten, ne de tahrîcden anlayan cahil kimselerden fetva istemek durumunda kal­maları. Sonrakilerin (müteahhirîn) arasın­da âlim geçinen çoklarının durumu böyle­dir. Buna İbnu'l-Hümâm ve daha başkaları da dikkat çekmişlerdir. Aynı zamanda, bundan böyle müçtehid olmayan kimseler "fakih" diye anılmaktadır.