- Tahiyyetül Mescid Namazı

Adsense kodları


Tahiyyetül Mescid Namazı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
neslinur
Thu 19 August 2010, 08:50 am GMT +0200
Tahiyyetü’l-Mescid Namazı
 


Cami ve mescidler, Cenab-ı Hakk'a ibadet edilen kutsal ev­lerdir. Oralarda ancak Allah'a kulluk ölçüleri içinde ve kuralları doğrultusunda mü'minler izzet ve şeref kazanıp gerçek kişiliklerini bulurlar. Aynı zamanda fanilere kul olma zilletinden kurtulup Hakk'a yakınlık sağlamanın mutluluğuna erişirler.

Şüphesiz mabedler, ilahi rahmet ve gufranın bolca tecelli ettiği, rahmet dileyen meleklerin nöbetleşe uğradığı müstesna yer­lerdir. O bakımdan abdestli bir vaziyette cami ye mescidlere giren müslümanın, oraya hürmet ve tazim niyetiyle oturmadan önce hafif anlamda Allah rızasını arzulayarak iki rek'at namaz kılması tavsiye edilmiştir.

 

Konuyla İlgili Hadisler:
 

Ebu Katade (r.a.), dan yapılan rivayete göre, Rasulüllah (s.a.v.) Efendimiz şöyle buyurmuştur:

"Sizden biriniz mescide girdiği zaman, iki rek'at kılmadıkça oturmasın."[146]

Cabir b. Abdillah (r.a.) dan yapılan rivayete göre: Gatafan kabilesinden Selik cuma günü mescide girdiğinde oturdu. O sırada Rasulüllah (s.a.v.) Efendimiz hutbe irad ediyordu. Ona iki rek'at namaz kılıp öyle oturmasını emretti."[147]

Müslim'in yaptığı tahricde ise konu şöyle ifade edilmiştir:

"Gatafan kabilesinden Selik, Hz. Peygambere (s.a.v.) sattığı devenin bedelini almak üzere Mescide geldiğinde, Rasulüllah (s.a.v.) ona iki rek'at kılmasını emretti."

Bu iki rivayetten birinden namaz kılmadan oturması nehyedilmiş, diğerinde ise namaz kılması emredilmiştir. Rivayetlerin zahiri, emrin vücuba; nehyin bu vücubun tahkikina, terkinin de tahrimine delalet etmektedir. Buna dayanarak Zahiriler "Tahiyyetü'l-Mescid Namazı"nın vücubuna kail olmuşlardır.

Cumhur ise bu konudaki diğer rivayetleri de dikkate alarak, Tahiyyetü'l-Mescid Namazının sünnet olduğunu belirtmiştir. İmam Nevevi de "bu hususta ümmetin icma'ı vardır" diyerek cum­hurun görüşüne katılmıştır.

Cumhur bu konuda birçok delillerle birlikte daha çok şu ri­vayeti göz önünde bulundurmuştur: "Camiye girip içerideki ce­maatin omuzlarını aşarak ilerleyen adama, Rasulüllah (s.a.v.) Efendimiz: "Otur, cidden (cemaata) eziyet ettin!" buyurmuş ve fa­kat Tahiyyetü'l-Mescid namazı kılmasını emretmemiştir."

Aynı zamanda bu namazın vacib olmadığına delil olarak da, "ashab-ı kiramın zaman zaman mescide girip çıktıkları olurdu ki, bu girişlerinde namaz kılmazlardı" rivayeti söz konusudur. İbn Ebu Şeybe bunu Zeyd b. Eslem'den rivayetle nakletmiştir.[148]

 

Hadis Ve Rivayetlerin Işığı Altında İmamların Îctihad Ve İstidlalleri
 

a) Hanefilere göre: Tahiyyetü'l-mescid, yani mescidin rabbına tazim namazı sünnettir. Zira tahiyyet yere değil, yerin sa­hibinedir. Cami ve mescidlerin sahibi ise ancak Cenab-ı Rabbi'l-Alemin'dir.

Mescid ve cami denilince umum ifade ederse de, Mescid-i Haram istisna teşkil eder. Zira oraya girildiğinde Tahiyyetü'l-Mescid değil de onun yerine tavaf yapılır. Ancak tavaf yapmak is­temeyen kimsenin yine hürmeten orada da iki rek'at namaz kılması tavsiye edilmiştir.

Tahiyyetü'l-mescid namazı iki rek'attir. Arzu eden dört rek'at kılabilirse de efdal olanı iki rek'atle yetinmektir. Aynı za­manda bu namaz kerahet vaktine tesadüf ettiği takdirde kılınmaz. Mesela: Fecirden sonra veya ikindi farzından sonra cami veya mescide giren kimse Tahiyyetü’l-mescid namazı kılmaz, bel­ki tesbih ve tehlilde bulunur ve Hz. Peygamber'e (s.a.v.) salat-ü selam getirir.

Cami ve mescide giren kimsenin oturmadan önce Tahiyye­tü'l-Mescid namazı kılması meşru' kılınmıştır. Bazısına göre, az oturup öyle kalkıp kılması uygun olur, denilmişse de birinci tesbit ve görüş daha sahihtir.[149]

b) Şafiilere göre: Tahiyyetü'l-Mescid namazı sünnet olarak iki rek'attir. Camiye giren kimsenin hemen farza veya başka bir sünnete durması da bu namazın yerine geçer ve böyle durumlarda ayrıca iki rek'at kılmaya gerek yoktur. Ancak bir tek rek'at kılmakla gerçekleşmeyeceği gibi, sahih kavle göre cenaze, tilavet secdesi ve şükür secdesi de Tahiyyetü'l-Mescid yerine geçmez. Cami ve mescide tekrar girmekle de bu namaz da tekrarlanır.[150] Kerahet vakti söz konusu değildir.

Camiye girip oturmak isteyen kimsenin abdestli ise en az iki rek'at kılması sünnettir. Bu da oturmadan önce yerine getirilir. Ancak farzı kaçırmak veya vaktin çıkması tehlikesi söz konusu olduğu zaman terkedilir.[151]

c) Hanbelilere göre: Cami ve mescide giren kimseye otur­madan önce iki rek'at namaz kılmak sünnettir. Bununla beraber girip namaz kılmadan oturan kimseye yine de kalkıp iki rek'at Tahiyyetü'l-Mescid kılması sünnettir. Hanbeliler bu konuda Ebu Katade hadisiyle Gatafanlı Selik olayıyla istidlal etmişlerdir.[152]

d) Malikilere göre: Tahiyyetü'l-Mescid sadece iki rek'attir. Aynı zamanda te'kiden menduptur. Sünnet olduğunu söyleyenler de olmuştur.

Tahiyyetü'l-Mescid, cami ve mescide oturmak maksadıyla gi­ren kimseye menduptur; ama sırf bir kapısından girip diğer kapısından çıkmak için giren kimseye mendup değildir.[153]

sumeyye
Wed 28 September 2011, 01:20 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ; detaylı ve aydinlatici olmuş..Rabbim razı olsun.

saniyenur
Sat 21 June 2014, 08:46 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullahi. Çok ayrıntılı bir konu olmuş gerçekten, bütün mezheblere göre hükmü, namazın nasıl kılınacağı, hangi vakitlerde kılınmayacağı vs. deliller ile sunulmuş.

cerendemir
Sat 21 June 2014, 08:58 pm GMT +0200
Ve aleykümselam.Ben de elimden geldiği kadarıyla girdiğim camiler de iki rekat namaz kılmaya çalışıyorum Rabbim kabul eylesin inşallah.

mevlüde06
Sat 12 March 2016, 11:34 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah
Tahiyyetü'l-mescid, yani mescidin rabbına tazim namazı sünnettir

Namazin adi bile tazim,tesbih.
Allah razi olsun mezheplere gore bu namaizn hukmunu ve onemini de ogrenmis olsuk.

Bilal2009
Sat 12 March 2016, 11:44 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah.  Tahiyyetül mescid namazı namaz kılınan yere yani camiye veya mescide saygıdan dolayı kılınan bir namazdır.  Rabbim paylaşım için razı olsun.

Kevšer
Sun 13 March 2016, 07:55 am GMT +0200
  Aleyna Ve Aleykümüsselăm ecmain. Çok güzel bir paylaşım olmuş emeğinize sağlık kardeşim. Rabbim bizleri hakkıyla ibadetlerini yapabilen kullarından eylesin inşaAllah. Amin ecmain...

RAMAZAN 7/D
Sun 13 March 2016, 09:43 am GMT +0200
Ve Aleykümüs Selam . Nasıl ki bir yere misafir olduğumuzda , evin sahibine selam vererek içeriye gireriz , aynen bu şekilde camiye girdiğimizde de oturmadan 2 rekatlık tahiyetül Mescid namazını kılmamız gerekir .

ALLAH cc razı olsun ., İnşALLAH camiye her gittiğimizde uygulayalım .


melda 6D
Sun 13 March 2016, 01:13 pm GMT +0200
Selamün aleyküm.  Mescide gkren kişinin oturmadan önce iki rekat tehiyyetul mescid namazı kilmasi gerekir.Allah razı olsun. 






damla6d
Sun 13 March 2016, 02:03 pm GMT +0200
#Selamun aleykum..Mescide girildiğinde oturmadan önce en az 2  tahiyetül Mescid namazını kılmalıyız.. Rabbim razı olsun..#