- Suriye’nin üçte biri mülteci

Adsense kodları


Suriye’nin üçte biri mülteci

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
ehlidunya
Wed 4 September 2013, 12:35 am GMT +0200
Suriye’nin üçte biri mülteci



BM’nin açıkladığı son rakamlara göre 2 milyon Suriyeli canını kurtarmak için yurtdışına kaçarken, 5 milyon kişi de ülke içinde mülteci konumuna düştü.

İki buçuk yıldır devam eden iç savaş sebebiyle toplam 7 milyon kişi evini terk etmek zorunda kalırken bu rakam, 23 milyonluk Suriye’nin yaklaşık üçte birine tekabül ediyor.

Dünya, ABD Başkanı Barack Obama’nın Suriye’ye müdahale için Kongre’den onay talep etmesini tartışırken, BM’nin dün ortaya koyduğu rakamlar ülkedeki vahim durumu bir kez daha gözler önüne serdi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin Suriye temsilcisi Tarık Kürdi, ülkede iki buçuk yıldır devam eden iç savaş sebebiyle evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısının 7 milyon civarında olduğunu söyledi. Bu, 23 milyonluk Suriye nüfusunun neredeyse üçte biri.

Amerikan Associated Press haber ajansına konuşan Kürdi, BM rakamlarına göre 2 milyon kişinin canlarını kurtarmak için yurtdışına kaçtığını, 5 milyon Suriyelinin ise ülke içinde mülteci konumuna düştüğünü belirtti. Dünyanın, mültecilere yardımda yetersiz kalmasından yakınan Kürdi, bağışçı ülkelerin, talep ettikleri yardım miktarının üçte birinden azını gönderdiklerini ifade etti.

BM’ye göre iç savaş dolayısıyla evlerinden olan 7 milyon Suriyelinin 3 milyonunu çocuklar oluşturuyor. Bunların bir milyonu komşu ülkelerdeki kamplarda, iki milyonu da ülke içinde zor şartlar altında hayata tutunmaya çalışıyor. Çocukların dörtte üçü 11 yaşının altında. Yetkililer, Suriye’deki iç savaşın son 20 yılda yaşanan en büyük mülteci krizine neden olduğunu vurguluyor. Ülkede Mart 2011’den bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı ise 100 bini aşmış durumda.

ABD tarafından düzenlenmesi muhtemel askerî harekâtla ilgili daha önce Washington’a meydan okuyan Suriye, ülkeyi hedef alacak herhangi bir operasyonu engellemesi için Birleşmiş Milletler’e başvurdu. Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve Güvenlik Konseyi Başkanı Maria Cristina Perceval’a gönderdiği mektupta kuruma, “Suriye’ye saldırıyı engelleme ve ülkede devam eden kriz için siyasî çözümü teşvik etme sorumluluğunu yerine getirme” çağrısı yaptı.

ESED: BÖLGESEL SAVAŞ ÇIKABİLİR

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed de Fransız Le Figaro gazetesine verdiği röportajda kendilerine yönelik bir saldırının Ortadoğu’da bölgesel bir savaşı tetikleyebileceği uyarısında bulundu. Esed, Suriye’ye karşı askeri bir saldırı yapılması durumunda ne cevap vereceği sorusu üzerine, “Ortadoğu bir barut fıçısı ve ateş bugün yaklaşıyor. Suriye’nin vereceği cevabı değil, ilk saldırı sonrasında ne olabileceğini konuşmalıyız. Ancak ne olacağını kimse bilmiyor. Barut fıçısı patladığında herkes durumun kontrolünü kaybedecek. Kaos ve aşırıcılık yayılacak. Burada bölgesel bir savaş riski söz konusu.” diye konuştu.

Dün Beyaz Saray’da ABD Başkanı Obama ile görüşen kıdemli Cumhuriyetçi senatör John McCain ise Amerikan Kongresi’nin Suriye’ye müdahale tasarısını reddetmesinin ‘felaket’ olacağını söyledi. McCain, dar ve sınırlı bir operasyon planlayan Obama’dan daha kapsamlı bir harekat istedi.

Fransız istihbaratı: Esed’in elinde bin ton zehirli gaz var

Fransız istihbaratı, Suriye’de Esed rejiminin 21 Ağustos’ta Şam’ın dış mahallelerinde koordineli bir şekilde kimyasal silah kullandığını savundu. Fransız Dış İstihbarat Kurumu’nun (DGSE), Fransa Başbakanı Jean-Marc Ayrault’ya dün sunduğu 9 sayfalık raporda, “Muhalif gruplardan hiçbiri bu kimyasal silahları depolayacak ve kullanacak güce sahip değil.” ifadeleri yer aldı. Raporda, bin 400’den fazla Suriyelinin öldüğü kimyasal katliamın ardından rejime bağlı güçlerin olay yerindeki delilleri karartmaya çalıştığı ve kimyasal saldırı izlerini silmek için kasıtlı yangın çıkardığı iddia edildi. Saldırıyla ilgili 47 videonun incelendiğini belirten Fransız Başbakanı Ayrault, uzmanlar tarafından yapılan inceleme sonucunda saldırının yapıldığını net olarak gösteren 6 video görüntüsünün başbakanlık sitesinde yayınlanacağını açıkladı. Fransız istihbaratına göre Şam yakınlarındaki kimyasal saldırı Esed rejiminin sarin gazını ilk kez kullandığı saldırı değil. DGSE, nisan ayında Cobar ve Serakıb’da iki kimyasal saldırı daha gerçekleştirildiğini dile getiriliyor. Esed rejiminin yaklaşık bin ton kimyasal silaha sahip olduğunu savunan Fransız istihbaratı, Suriye ordusunun “dünyadaki en büyük ve operasyonel kimyasal silah cephanesine sahip olduğunu” belirtti.

Zaman

ebu avane
Wed 4 September 2013, 11:19 pm GMT +0200
Bu kadar kimyasala sahip oluşuna güveniyor sanırım. " ZALİMİN ZULMÜ VARSA, MAZLUMLARIN RABBİ VAR."

cerendemir
Wed 4 September 2013, 11:57 pm GMT +0200
Allah yerini yurdunu terk edenlere,yersiz yurtsuz kalanlara yardım etsin.Elbette bir gün bu zulüm sona erecek.Rabbim yardım eylesin.