- Şüphe Ve İhtimale Bağlı Garer

Adsense kodları


Şüphe Ve İhtimale Bağlı Garer

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Fri 15 June 2012, 09:59 am GMT +0200
1- Şüphe Ve İhtimale Bağlı Garer

a- Sudaki Balığın Satımı: Henüz yakalan­mamış balığın satımı hükümsüzdür, zira o ha­liyle mülkiyete konu değildir. Benzer şekilde, satıcının önceden yakalayıp bir gölcüğe bırak­tığı ve yeniden yakalanması gerekli balıkların satımı da geçersizdir, çünkü teslimi imkansız­dır. (Hidaye). İbn-i Mes'ud'dan rivayet olun­duğuna göre Rasulullah, "Sudaki balığı sa­tın almayın; çünkü aldanmadır" buyurmuştur. (Ahmed).-

b- Havadaki Kuşun Satımı:   Ne havadaki kuşun, ne de yakalandıktan sonra serbest bıra­kılan kuşun satılması caizdir; Zira ilk durum­da mülkiyet söz konusu değildir, ikincisinde ise teslime kadir olunamaması durumu vardır. (Hidaye).

c- Ham/in Satımı: Hamlin (yani batındaki ceninin) ve hamiden türeyecek olanların satı­mı fasiddir, zira Rasulü Ekrem bunları ya­saklamıştır. (Hidaye). Ebu Hüreyre, Rasulul­lah'ın dişi develerin karnındaki ceninlerle erkek develerin bellerindeki menilerim sat­maktan nehiy buyurduğunu nakleder. (Bezzar).

d- Bir Partide Yakalanan Avın  Satımı:

Ağım bir sefer çekmekle yakalayabileceğini avcının önceden satması meşru değildir. Çün­kü satılacak miktar risk (garer) unsurunu ba­rındırmaktadır. Avcı birşeyler yakalayabilece­ği gibi hiçbir şey de yakalamayabilir.

Ebû Saîd-i Hudrî'nİn rivayetine göre Rasulullah, hayvanlar doğuruncaya kadar karınlarındaki cenini, onların memelerindeki sütü..., dalgıcın bir defa dalmasında elde etti­ği miktarı satmaktan nehyetmiştir. (İbni Mâce, Bezzâr ve Dârekutnî).

Bütün bunlar ve garer unsuru içeren benzeri alım-satım işlemleri Rasulullah tarafından yasaklanmıştır. Bu tür muamelelerde, ya mül­kiyetine sahip olmaması ya da teslim olayına bütünüyle hakim olmaması gibi sebeplerle sa­tıcının ücretini aldığı malı alıcıya verebileceği hususunda bir garanti yoktur. Pazarlık ve alış­veriş satıcının mülkiyetinde ve yanında ne varsa onun üzerine yapılmalıdır. Havada, su­da veya rahimde belirsiz olarak bulunanlar yahut satıcının tasarrufu dışında kalanlar İs­lam Hukuku'na göre geçerli bir ticari muame­lede satış konusu mal olamazlar.

Abdullah b. Ömer, Said b. Müseyyeb, Ebu Hüreyre ve İbn-i Abbas garer unsuru barındı­ran işlemleri Allah Rasulü'nün men ettiğini ri­vayet ederler. (Buhari, Muvatta ve ibn-i Mace).

İbn-i Teymiye'ye göre, taraflardan birinin so­nuçta kendisine ne sağladığını bilmediği bü­tün ticari ilişkilerde garer vardır. Diğer bir ifa­deyle, belirsiz akibet özelliği taşıyan her mu­kavele garer unsurunu barındırır. Bu yüzden, eşya ve paranın karşılıklı değiştirildiği ticari sözleşmelerde kişi fiat, miktar, kalite ve tes­lim zamanında görülebilecek her tür garer çe­şidinden kaçınmalıdır. Sözleşmenin şartları ve maddeleri içerisinde herşey açıklıkla ifade edilmeli ve anlaşmadaki diğer hususlar ile malın ücret, miktar ve kalitesi hakkında en ufak bir şüphe ve müphemlik bırakılmamalı­dır. Ahitte bunlardan biri hakkında şüphe ve­ya muğlaklık bulunursa -garer unsurunun var­lığı nedeniyle  o ahîd geçersiz hale gelir.