- Sunûsiye

Adsense kodları


Sunûsiye

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Wed 23 February 2011, 09:55 pm GMT +0200
Sunûsiye (Senusîlik)


Muhammed Sunusî (1207-1274) tarafından Kuzey Afrika'da kurulmuş, mehdi inancı ve Vehhabîliğin tesirinde bir mezheptir. Sunusî  ibadet ve  taata  düşkün  birisi olup, ölümünden önce mehdinin zuhur edeceğine işarette bulundu­ğu için, taraftarları oğlunu mehdi olaraK tanımışlar ve ona Muhammed Mehdi adını vermişlerdir. Muhammed Mehdi, zeki ve siyasî bir kişi olup, yetiştirdiği adamları vasıtasıyla İslâm'ı Kuzey Afrika'da ve bilhassa iç bölgelerde yaşayan kabileler arasında yaymaya çalışmış ve büyük bir başarı elde etmiştir. Sunusîler gittikleri yerlere birçok medrese, cami ve zaviye yapmışlar ve çocuklara okuma-yazma öğretmişlerdir. Müslüman ülkelerin sömürge olmaktan kurtulmaları için Sunusîler çok çalışmışlardır.

Sunusîlere göre, din bid'at ve hurafelerden temizlene­rek aslî saflığına döndürülmelidir. Kahve ve tütün haramdır. Başkana büyük bir sadakat gösterirler, müridlerin birbirlerini tanımaları için özel işaretleri vardır. Başka yönleriyle Sunusîlik, Mâlikî Mezhebinin bir devamı ve değişik bir uzantısı şeklin­dedir.

Sunusîlerin başkanı yaşlı kral Sunusî, Bursa'da yaz tatilini geçirdiği sırada, 1969'da askerî bir darbe ile Libya'da uzun bir süre devam eden siyasî ve cismanî hakimiyetleri sona erdirilmiş, cumhuriyet ilan edilmiştir. Sunusîlik, bir mez­hep olarak Libya'da hâlâ hakim bir vaziyettedir.