- Sünnet

Adsense kodları


Sünnet

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Wed 2 February 2011, 07:54 pm GMT +0200
 
Sünnet:

 

Kabuk (gulfe), zaten bir fazlalıktır ve kesilmediği takdirde kir toplanır, sidikten istibra yapmayı önler, cinsel ilişki zevkini azal­tır. Tevrat’ta, sünnetin, Hz. İbrahim ve zürriyetine Allah’tan bir damga olduğu yazılıdır. Bunun manası şu: Kırallar, âdet üzere kendilerine has olan malları, diğerlerinden ayrılması için dağlar ve böylece onları damgalarlar. Azad etmek istemedikleri kölelere de aynı şeyi yaparlar. İşte aynen bunun gibi, sünnet de, Halil İbra­him milleti için bir damga kılınmıştır. Diğer nişaneler içerisine hi­le karışabilir, ama sünnet alametine hiçbir şekilde hile karışa­maz. [1034]

Hadis metninde geçen “intikâsu’l-mâ” ifadesi, istincâ yani su ile taharetlenmeden kinayedir.

 

Peygamberler Sünneti:
 



Rasûlullah (s.a.) şöyle buyurmuştur:

“Dört şey, peygamberlere ait sünnetlerdendir: Haya -sünnet olmak diye de rivayet edilir- güzel koku, misvak ve nikâh.” [1035]

Bence bu hasletlerin hepsi taharet manasmdadır.

Haya: Kötü, iğrenç, pis ve çirkin şeylerin terkedilmesidir. Bunlar nefsi kirletir, onun saf ve berrak halini bulandırır.

Güzel koku: Güzel koku sürünmek, nefsin neşesini artırır ve onun açılmasını sağlar, güçlü bir şekilde temizlik duygularını ha­rekete geçirir.

Nikâh: Kadınlara karşı duyulan aşırı isteği ve şehe­vî arzulan tatmin için devamlı surette düşünmeyi gidererek içi te­mizler.

Misvak: Bu konuda Rasûlullah (s.a.) şöyle buyurmuştur:

“Eğer ümmetime sıkıntı verecek olmasaydım, her namaz es­nasında onlara misvak kullanmalarını emrederdim.” [1036] Bunun manası şudur: Eğer güçlük korkusu olmasaydı, misva­kı aynen abdest gibi namazın şartlarından biri kılardım. Bu üslup­ta gelen hadisler bir hayli çoktur. Bunlar, Rasûlullah’ın (s.a.) içtihadının şer’î sınırlar dahilinde bir yeri olduğunu; şer’î hüküm­lerin makâsıda bağlı olduğunu, güçlüğün kaldırılmasının da, şer’î hükümlere mesnet teşkil eden genel esaslardan biri olduğunu gös­termektedir.

Rasûlullah’ın (s.a.) misvak kullanırken, sanki kusacakmış gi­bi sesler çıkardığını ifade eden râvînin sözü hakkında şunları söy­leyebilirim: İnsan, misvak kullanırken ağzının ta ilerisine kadar misvakı ulaştırmak, böylece boğazda ve göğüste varsa balgam onları çıkarmalıdır. Misvak kullanırken mübalağa etmek, kıla’ deni­len ağız hastalığını giderir, sesi düzeltir, ağız kokusunu güzelleştirir.



[1034] Meselâ, kişi müslüman olmadığı halde namaz kılabilir. Her ne kadar namaz İslâm'ın bir nişanesi ise de, müslüman olmayan bir kişi de müs­lüman görünmek için namaz kılabilir. Namaz gibi konularda insanın içi ile dışı farklı olabilir. Ama sünnetlinin sünnetsiz, sünnetsizin de sün­netli gibi görünmesine imkân yoktur. (Ç)

[1035] Tirmizî, Nikâh, 1.

[1036] Müslim, Taharet, 42.