- Süneyn ebû Cemile Abbâd Adiyy bin Hatim menkıbeleri

Adsense kodları


Süneyn ebû Cemile Abbâd Adiyy bin Hatim menkıbeleri

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Sun 2 January 2011, 04:07 pm GMT +0200
SÜNEYN EBÛ CEMİLE, ABBÂD, DİMÂD, ADİYY BİN HATİM, SUMÂME BİN ÜSÂL VE AMR BİN ABSE ES-SÜLEMÎ'NİN MENKİBELERİ


8903- ez-Zührî radİyallahu anh'dan: "Ebû Cemîle, Peygamber sallallahu aley­hi ve sellem'i idrak edip onunla Fetih yılı har­be çıktığını iddia etti." |Buhârî|

8904- Âişe radiyallahu anhâ'dan: "Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem

evimde teheccüd etti ve mesciddeki Abbad'ın sesini duydu. Buyurdu ki: 'Ey Âişe, bu Ab-had'in sesi midir?'

'Evet' dedim.

Bunun üzerine şöyle dua etti: 'Allahım Abbad'a merhamet eyle!' |İkisi Buhari'ye ait]

8905- İbn Abbâs radiyallahu anh'dan: "Ezdişenûe'den olan Dimâd Mekke'ye

geldi. Akıl hastalarına okurdu. Mekke'nin al­çak ve beyinsizleri Muhammed'in deli oldu­ğunu ileri sürünce, şöyle dedi: 'Ben ona bir okuyayım belki Allah ona şifa verir.' Ona rastladı ve dedi ki: 'Ey Muhammedi Ben has­taları okuyorum, Allah benim elimde onlara şifa veriyor, ne dersin sana da okuyayım mı?' Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem şu cevabı verdi: 'Hamd, ancak Allah'a özgüdür. O'na hamdeder, ondan yardım dileriz. Allah kimi hidayet ederse, artık onu kimse saptırmaz. Kimi de saptırırsa onu kimse hidayet edemez. Şelıadet ederim ki: Allah'tan başka hiçbir tanrı yoktur. Birdir, ortağı yoktur. Yine şehadet ederim ki, Muhammed, O'nun kulu ve elçisidir."

Dimâd dedi ki: Ona: 'Şu kelimeleri bana bir daha tekrar et!' ricasında bulundum. O ba­na bu kelimeleri üç kere tekrarladı.' Ondan sonra Dimâd şöyle dedi: 'Ben birçok kahin, sihirbaz ve şairlerin sözlerini duydum, dinle­dim; senin sözlerinin bir benzerini (onların hiçbirinden) işitmedim. Bunlar gerçekten de­nizin dibine ulaştılar. Ver elini de İslâm üzere sana biat edeyim. Bunun üzerine Allah Resu­lü sallallahu aleyhi ve sellem mübarek elini verip onun biatini kabul buyurdu ve sonra şöyle dedi:

'Kavminin namına da.'

Adam: 'Kavmimin namına da' dedi.

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Me­dine'ye teşrifinden sonra bir müfreze gönder­mişti. Müfreze bir kavme uğradı. Kumandanı sordu: 'Bu kavimden bir şey elde ettiniz mi?'

'Evet bir ibrik elde ettik' dediler. 'Haydi onların ibriklerini geri verin! Çünkü bu kavim Dimâd'ın kavmidir' dîye emir verdi."

[Muslim]

8906- Adiyy bin Hatim radiyallahu anh'-dan:

"Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem'e mesciddeyken geldim, cemaat: 'Bu Adiy'dir' dediler. Ben emân ve mektupsuz gelmiştim. Kendisine götürüldüğümde elimi tuttu, daha Önce onun 'Allah'tan dini elimde kılmasını (el sıkışmamın) nasib etmesini diterim' dedi­ğini duymuştum. Beraberce kalktık, derken yanında bir çocukla bir kadına rastladık: 'Senden şu İhtiyacımızı görmeni istiyoruz' dediler. O da o kadının işini gördükten sonra elimden tutup beni evine götürdü. Cariye ona bir minder koydu, onun üzerine olurdu, beni de önüne oturttu. Allah'a hamdü senada bu­lunduktan sonra, şöyle buyurdu:

'Ey Adiyy! İslam'dan, Allah'tan başka hiçbir İlah yoktur, demekten seni kaçırtan ne­dir?" Allah'tan başka bir ilahın olduğunu mu düşünüyorsun?

'Hayır' dedim. Sonra konuşmaya devam etti ve şöyle buyurdu;

'En büyük Allahtır' denilmesinden çekini­yor musun? Ondan daha büyük bir varlık var mıdır?'

'Hayır ondan daha büyük bir varlık yok­tur' dedim. Buyurdu ki:

'Yahudiler gazaba uğramıştır, Hıristiyan­lar sapmıştır.' Bunun üzerine dedim ki:

'Ben tertemiz, her türlü küfür ve şirkten arınmış bir müslümanım.'

Baktım ki Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem'in yüzü büyük bir sevinç ve neşe ile dolmuş." [Tirmiziâ daha uzun bir metinle.l

 

8903- Bu hadisi Buhârî (mağâzî 53, V, 95), İbr. b. Mûsâ an Hişâm an Ma'mer ani'z-Zührî senedi ile tahrîc etti.

8904- Bu hadisi Buhârî (şehâdât 11, III, 152), Muh. b. Ubeyd an ësâ b. Yûnus an Hişâm an ebîhî an Âişe senedi ile tahrîc etti.

8905- Bu hadisi Müslim (cumu'a 46, s. 593-4), Abdu'l-a'lâ Ebû Hemmâm an Dâvud an Amr b. Saîd an Saîd b. Cübeyr an İbn Abbâs senedi ile tahrîc etti.

8906- Sünen'deki yerini bulamadım. Ancak Mizzî'nin Atrâf'ından tesbit ettim: Sîmâk b. Harb an Abbâd b. Hubeyş an Adî asl-ı senedi ile tahrîc etti ve isnâdı hakkında "hasen garîb" hükmü verdi.


Bilal2009
Mon 22 July 2019, 05:09 pm GMT +0200
Esselamü aleyküm Rabbim bizleri hak yol olan İslam'dan ayırmasın Rabbim paylaşım için razı olsun

ceren
Mon 22 July 2019, 05:48 pm GMT +0200
Esselamu aleykum. Rabbim bizleri ıslami hakkiyla yasayan kullardan eylesin inşallah. ...