- Su bulunmaz ise teyemmüm edilebileceði

Adsense kodlarý


Su bulunmaz ise teyemmüm edilebileceði

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Sat 5 November 2011, 03:11 pm GMT +0200
BÖLÜM: 92
 SU BULUNMAZ ÝSE TEYEMMÜM EDÝLEBÝLECEÐÝ


124- Ebû Zerr (r.a.)’den rivâyet edilmiþtir. Rasûlullah (s.a.v.) buyurdu ki: “Temiz toprak, Müslüman’ýn temizleyici maddelerindendir on sene su bulamasa bile toprakla temizlenebilir. Ama suyu bulduðunda onunla yýkan çünkü bu daha hayýrlýdýr.” (Ebû Dâvûd,Tahara:123; Nesâî, Gusül: 26)

ž Hadisin râvîlerinden Mahmûd: “Temiz toprak Müslümanýn abdest suyudur” demektedir.
Tirmîzî: Bu konuda Ebû Hüreyre, Abdullah b. Amr ve Imrân b. Husayn’dan da hadis rivâyet edilmiþtir.
Tirmîzî: Bu hadisi Hâlid b. Hazza’dan Ebû Kýlâbe, Amr b. Bücdân, ve Ebû Zerr yoluyla birçok kiþi böylece rivâyet etmiþlerdir. Eyyûb ise bu hadisi Ebû Kýlabe, Âmir oðullarýndan ismini vermediði bir kimse ve Ebû Zerr’den rivâyet etmektedir.
Bu hadis hasen sahihtir. Fýkýhçýlarýn genelinin görüþü “Cünüp ve hayýzlý kimse su bulamazsa teyemmüm ederler” þeklindedir.
Ýbn Mes’ûd’un; Su bulamayan cünüp için teyemmüm olmaz görüþünden sonradan döndüðü de rivâyet edilmiþtir. Sûfyân es Sevrî, Mâlik, Þâfii, Ahmed ve Ýshâk da ayný görüþtedirler.
Ebû Muaviye kendi rivâyetinde: “Her vakit namazý için abdest al hayýz zamanýn gelinceye kadar” demektedir. Bu konuda Ümmü Seleme’den de hadis rivâyet edilmiþtir.
Tirmîzî: Âiþe (r.anha)’nýn bu hadisi hasen sahihtir. Peygamber (s.a.v.)’in ashabýndan ve tabiinden pek çok ilim adamlarýnýn görüþü de budur. Sûfyân es Sevrî, Mâlik Ýbn’ül Mübarek ve Þâfii demektedirler ki: “Aybaþý kanýnýn süresini fazla gören kadýn hayýz günleri geçince yýkanýr ve her namaz için abdest alýr.”


BÖLÜM: 93
 KADINLARDA ÂDET DIÞI GELEN ÖZÜR KANININ DURUMU



125- Âiþe (r.anha)’dan rivâyete göre, þöyle demiþtir: Ebû Hubeyþ’in kýzý Fatýma Rasûlullah (s.a.v.)’e geldi ve: “Ey Allah’ýn Rasûlü ben hayýzdan geç temizlenen bir kadýným bu uzun süre için namazlarý terk edebilir miyim? diye sordu. Rasûlullah (s.a.v.) de: “O hayýz deðildir, deðiþik bir hastalýk sebebiyle damardan gelen bir kandýr. Hayýz baþlayýnca namazýný býrak bitince kaný yýka ve namazýný kýl” buyurdular. (Buhârî, Hayz: 9; Ebû Dâvûd, Tahara: 108)
ž Ebû Muaviye, rivâyet ettiði hadisin de diyor ki: Bu vakit gelinceye kadar her namaz için abdest al. Tirmîzî: Bu konuda Ümmü Seleme’den de hadis rivâyet edilmiþtir. Tirmîzî: “Fatýma geldi” diye baþlayan Âiþe hadisi hasen sahihtir. Sahabe ve tabiinden pek çok ilim adamýnýn görüþü budur. Süfyan es Sevrî, Malik, Ýbn’ül Mübarek, Þafii þöyle derler: “Bir kadýnýn hayýzlýk süresi kendi bildiði günlerini geçerse geçtiði günler de her namaz için abdest alýr.”

HALACAHAN
Sun 8 May 2016, 05:51 pm GMT +0200
Selamun aleykum .. Suyun bulunmadýðý durumlarda ibadetimkzk aksatmamamiz için teyemmum ederiz.. ve yine de baþta namazimiz olmak üzere ibadetlerimizi yerine getiririz..

selma 8-D
Sun 8 May 2016, 06:39 pm GMT +0200
Ve aleykümselam. Suyun bulunmadýðý durumlarda ibadetimkzk aksatmamamiz için teyemmum ederiz.. ve yine de baþta namazimiz olmak üzere ibadetlerimizi yerine getiririz..

Mustafa/Samed
Sun 8 May 2016, 09:51 pm GMT +0200
Ve Aleykümüsselam. Su bulamadýðýmýz zaman teyemmüm alabiliriz. Paylaþým için Rabbim razý olsun.

Sevgi.
Mon 9 May 2016, 01:54 am GMT +0200
  Aleyna Ve Aleykümüsselăm. Suyun bulunmadýðý yerlerde teyemmüm almak lazýmki ibadetlerimizden geri kalmýyalým inþaAllah. Mevlam bizleri tüm ibadetlerini vaktinde ve hakkýyla uyguluyabilen kullarýndan olabilmeyi nasip etsin. Amin
  Paylaþým için Allah Razý olsun..

Yaðmur Gmþ
Mon 9 May 2016, 02:29 pm GMT +0200
Bismillah...
Ýnsanlar su bulunmadýðý yerde teyemmüm etmelidir. Rabbim namazlarýmýzý tam anlamýyla kullanmayý nasip etsin inþallah...

Lal-i Hal
Mon 9 May 2016, 04:27 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah.yine teyemmüm de suyun olmadigi zamanlarda  Íslamýn bize sagladigi bir kolaylik.bizi bu din uzere dunyaya getiren ve yasatan Rabbimize sonsuz hamdu senalar olsun.

damla6d
Mon 9 May 2016, 04:37 pm GMT +0200
#Esselamu aleykum..Suyun olduðu yerde tabii ki su ile yýkanmak daha hayýrlýdýr..Ama bulamazsak eðer teyemmüm çözümdür..Rabbimizin bize sunduðu bir kolaylýk..Rabbim razý olsun..#

melda 6D
Mon 9 May 2016, 04:44 pm GMT +0200
Selamün aleyküm
 Su bulunmadýðý zaman toprak ile teyemmüm edilebilir .  Cünüp birisi de gusul ile temizlenmeli