- Îstitâat

Adsense kodları


Îstitâat

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sümeyra
Wed 18 January 2012, 06:01 pm GMT +0200
Îstitâat


 

(Fiîllerin Yapılımasında Gerekli Güç)
 

İstitâat (kulun gücü), ferdîn fiilî ile başlar ve fiilin bitmesi ile so­na erer. Kula verilen bu güç, fiili ya­pan kudretin kendisidir.»

Ferdin herhangi bir İşi yapması, ancak Al­lah'ın, o işin yapılmasını temin edecek güçte o fer­de vermesiyle mümkün olur.

Fert, iradî vs gayri iradî bütün fiilleri yap­mak için, bu kudrete muhtaçtır. Muayyen bir ha­reketi yaptıran kudret, her şeye kadir olan Allah'­ın, o fiilin yapılmasına mahsus olarak ferde ver­diği kudrettir.

Mutezile, kulun, fiillerine kadir olduğu inan­cındadır. Zamanımız felsefacilerinden bir çoğu da aynı kanaattedir. Mûtezile'nin başka bir kolu olan Dialektik - Materyalizm; maddenin ve vücu­dun, kudretin esası olduğunu ileri sürer. Halbuki madde ve insan, âcizdir. Her, fiilinde, Allah'ın kendisine kudret vermesine muhtaçtır. Allah, ise Kadir-i Mutlak'tır.

«İstitâat (ferdin, bir şeye gücü­nün yetmesi); sebeplerin, âletlerin ve azaların salim olmasıyla müm­kündür.»

«Sebepler», ferdin dışındaki şartlardır.

Meselâ; namaz için vakit; zekât için nisap miktarı mal, bir fiilin yapılması için gereken gü­cün verilmesinde sebeplerdir.

«Aletlrr ve azaların sağlam olması» İse; ferdin şahsında olan şartlardır. El, ayak veya zihnin normal çalışması gibi.

«Allah, kulun çücüniin yetme­yeceği şeyi teklif etmez.»

Cenâb-ı Hak buyurur:

«Allah, hiç  kimseye,  gücünün yeteceğinden baş­kasını yüklemez.»[138]

«insanın darbelenmesinin men akabinde; döğülende meydana gelen acı ve elem; insanın vurması­nın hemen akabinde camın kuruma­sı ve buna benzer şeylerin hepsi, Al~ lahû Teâlâ'nın yarattıktandır. Bu neticeleri meydana, getirmekte, ku­lun bîr yaratma kudreti yoktur.»

Meseleyi biraz daha derinleştirebilmek için, mezheplerin bu husustaki görüşlerini tetkik edelim.

Ehl-i Sünnet İtikadına göre, kulların fiilleri­ni Allah yaratır. Mutezile Mezhebi'ne göre İse, kul, fiillerini kendisi yaratır.

Fiillerin meydana gelmesinde, kulun da kud­reti vardır. Ehl-i Sünnet İnancına göre, fiili mey­dana getirmede, kulun kudreti müstakil değildir. Mûtezile'ye göre isa, müstakildir. Her iki mezhe­be göre de, fiili meydana getiren kulun kudretini Allah yaratmıştır.

Bu meselede, üzerinde çok münakaşa edilmiş olan husus şudur: «Fiili meydana getiren ve Al­lah'ın yaratmış olduğu kulun kudreti, fiil ile be­raber midir? Fiilden sonra mıdır? Yoksa fiilden evvel midir?» [139]

 

Ehl-İ Sünnct'in Görüşü :
 

Kudret, kuvvet, güç ve takat mânâlarına ge­len «istitâat», bir sıfattır ki; Allah (C.C.) bu sıfa­tı, inran bir işi yapmayı kasdettiği anda — bu işi yapmak için gereken âbtler ve sebepler de salim ve tam olunca— yaratır. İnsan, «hayır» fiilini yapmayı kasdedince; Allah da hayır kudretini yaratır; «şer» fiilini kasdedince de; Allah şer kudre­tini yaratır.

İşte bu kudret, fiil İle beraberdir. Allah (C.C.) tarafından, kul için, fiil İle beraber olarak yaratı­lır. Fiilden evvel olamaz. Zira, fiilden evvel olsa idi; bir şey yapmak istediğinde, kulun Allah'a ih­tiyacı olmaması gerekirdi. Bu halde ise, Mûtezllenin dediği gibi, kul, fiilinin halikı olurdu. Bu kud­ret, fiilden sonra da olamaz. Zira, kudrst olmadan fiilin hasıl olması gerekir. Bu ise, muhaldir. Ceb­riye Mezhebi, bu görüşü savunur.

Netice olarak; istitâat, kul için bir sıfattır ve bu kudret; kul, irade-i cüz'iyyesini sarfettiğl anda hasıl olur. Bu ise, dört kademede meydana gelir:

1. İrade-i külliye ki; bu iradenin kendisinde, takdir edilmiş şeylerin her birisine   taalluk etme salâhiyeti vardır.

2. Bundan sonra, fiilin mevcudiyeti için şart olan bütün sebeplerin selâmeti gerekir.

3. Daha fonra kul; irade-i külliyesini belirli bir fiile sarfeder ki; bu sarf, irade-i cüziyyedir.

4. Bundan sonra da, kulun, irade-i cüz'iyyesi­ni fiile sarfı ânında Allah  (C.C), fiil ile beraber, kulda kudret yaratır. Bu son sarf, Allah'ın, kulda kudreti yaratmasına sebeptir.

Kudretin aslını isbat, Cebriyye'yi; kudretin fiil ile beraber olduğunu isbat ise Mûtezile'yİ yı­kar. [140]

 

Mütezile'nin Görüşü :

 

Bunlara göre; kula kudret, fiilden evvel ve-rilir. İnsan, bîr işe teşebbüs etmeden evvel do, o işi yapacak kudret kendisinde mevcuttur. Kul, bütün işlerini   kendisinde mevcut olan bu kudret ile yapar ve yaratır. Kulun, iş ânında, Allah'ın kudretine ihtiyacı yoktur. Allah'ın da, o işte dahli yoktur.

Bunların en kuvvetli delili şudur: Teklif, ya­ni emir ve yasaklar, fiillerden evvel hasıl olur. Meselâ; kâfir, iman etmekle mükelleftir. Namazı terkeden bir kimse de, vakit girdikten sonra na­maz kılmakla mükellaftir. Eğer kudret, fiilden ev­vel olmasa idi, âcize, kudret ve takati olmayan şey teklif edilmiş olurdu. Bu ise, batıldır. Bu hale göre; namaz fiilinden evvel, namaz kılma kudreti olmazsa; «namaz kıl» teklifi doğru olmaz.

Ehl-i Sünnüt'in, bu görüşe cevabı şudur: İstitâat iki mânâda kullanılır:

1. Yukarıda boyan edildiği gibi, fiil ile bera­ber olan kudret mânâsında. Bu istitâat, fiilden ne önce, ne de sonradır. Fiil île beraberdir ve fiilin müessiridir. İhtiyarî fiiller, bu istitâat ile meyda^ na gelirler.

2. İstitâat; hisler ve azalar gibi sebeplerin, âletlerin ve insan uzuvlarının selâmeti mânâsında da kullanılır. Emir ve nehiylerle Allah'ın teklifi, bu mânâya gelen istitâat üzerinedir. Bu hakte acizlik de gerekmez. Şu âyet-i kerime de, buna işaret etmektedir:

«Ona bir yol bulabilenlerin (gücü yetenlerin) Bey­ti hacc (ve ziyaret) etmesi. Allah'ın İnsanlar üzerin­de bir hakkıdır...»[141]

Netice şudur ki, âdet ve sebeplerin salim ol­ması mânâsına gelen ve önceden kulda mevcut olan istitâat, teklifin, yani emir ve nehiylerin verilmesinin sıhhati içindir. Fiil ile beraber olan İs­titâat isa, kulun sevaba veya azaba müstehak olmasının sebebidir. [142]


Dalalet Ve Hidayet

 

Allahü Teâlâ, dilediği kimseyi sapıklıkta; dilediği kimseyi hidayet­te kılar.»

Allah hidayet ve sapıklığı halkeder, insan da kazanır. Kul, kurtuluşu veya sapıklığı seçer. Al­lah da onu halkeder.

«Allah kul için, sadece hayırlı olanı yaratmalıydı denemez.» [143]

 


Züleyha
Wed 25 November 2020, 03:18 am GMT +0200
Rabbim güç yetiremeyeceğimiz hiç bir şeyi bize yüklemez.Istifadeli bir paylaşım Allah razı olsun inşallah selam ve dua ile

Sevgi.
Thu 26 November 2020, 01:50 pm GMT +0200
Esselâmü Aleyküm. Bilgiler için Allah sizlerden razı olsun kardeşim

Bilal2009
Fri 27 November 2020, 03:46 pm GMT +0200
Allah razı olsun paylaşım için