- Sosyal Adalet Ne Demektir?

Adsense kodları


Sosyal Adalet Ne Demektir?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
Eslemnur
Tue 21 September 2010, 11:50 pm GMT +0200

SOSYAL ADALET NE DEMEKTiR?


Şimdi bakalım sosyal adalet ne gibi bir nesnenin is­midir? Bu nesnenin sahih şekli ne olabilir?


İNSANÎ ŞAHSİYETİN GELİŞMESİ

Her insan camiasında binlerce, yüz binlerce ve mil­yonlarca fert vardır. Bu topluluk içinde her fert, ruh, akıl ve şuur sahibidir. Her ferdin de müstakil bir şahsiyeti, bu şahsiyetin içinde gelişip gider. Yine her fert, kendine mahsus olan bir zevkin sahibidir. Diğer bakımdan, yine her ferdin nefsiyle ilgili istekleri bulunmaktadır. Şahıs olarak her fert, cismî ve ruhî zaruretler içindedir. Bu fert­lerin isteklerinin bir araya toplanmasından bir istek mec­muası ortaya çıkar. Şu hususa da dikkat edilmelidir ki, bu aynı şeyi isteyen topluluklar da ayrı birer heyet halinde­dirler. Bunlar tek tek münferitlikten çıkıp bir insanlık ca­miası haline gelirler. Bu camianın teşekkülü fartlar içindir. Fertler bunun için değildir. Fertlerin toplanarak bir camia teşkil etmesinden maksat, bu fertlerin birbirlerine yar­dımcı olmaları ve birbirlerinin ihtiyaçlarına cevap vere­bilmeleri sebebiyledir. Aynı cismî ve ruhî isteklerin ve ihtiyaçlarını gidermek için bir araya toplanarak bir camia teşkil ederler.

Ferdî Mes'uliyet:
Şimdi şu meseleye gelelim. Bütün fertler, tek tek Al­lah indinde mesuldürler. Bunların her birisi, bu mevcut dünyada tek tek muayyen bir zaman imtihana (her birisi için kararlaştırılmış bulunan ayrı imtihan) tâbi tutulurlar. Sonra Hak Taalâ huzurunda hesap vermeye çağrılırlar. Acaba kendilerine dünyada verilmiş olan salâhiyetler ve imkânlar dairesinde nasıl çalışmışlardır. Hak Taalâ huzu­runda mesuliyet ve hesap vermek toplumsal değil, ferdî'­dir. Orada herhangi bir aşiret, kabile, millet ve saire gibi topluluktan hesap sorulacak değildir. Ancak fertlerden ayrı ayrı ve teker teker hesap sorulacaktır. Dünyadaki alâkalardan her türlü bağ kesilmiş olarak, herkesin ken­disinden hesap istenecektir. Herkes tek tek ve ayrı ayrı adaleti İlâhiyenin huzuruna çıkarılarak, sen ne yaptın diye sorguya çekilecektir.

Ferdî Hürriyet:

Bu iki mesele — yani bu dünyada insanî şahsiyetin gelişmiş olması ve ahirette de insanın hesap verme me­selesi — insanın bu dünyada iken kendisinin ferden hür ve serbest olmasını icabettirir. Eğer toplumsal husus­larda, bir fert kendi isteğine uygun olarak şahsiyetini ge­liştiremezse, o zaman insanlık içinde şahsiyetini kaybet­miş olur. Onun kuvvet ve kudreti ortadan kalkmış, kendi­sini insanlığın içinde bir nevi mahpus vaziyetine sokmuş; bulunur. O zaman ahirette böyle mahpus ve mahkûm zümrelerin kusurları, toplumsal nizam kurup da bu gibile­rini bu nizamın baskısı altında tutanlara ait olmuş olur. Bu defa onlardan yani kötü toplumsal nizam kuranlardan sâdece kendi işlerine ait hesap sorulmakla kalmaz, belki diğerlerinin de hesapları sorulur. Onlara, "neden siz böyle bir nizam kurup da insanların bir kısmını atıl ve batıl bir hale getirip, yarı sağlam yarı hasta duruma sok­tunuz" denir. Malumdur ki, hiçbir mümin kimse, işin so­nunda Allah'ın karşısında böyle sorgu ve suale maruz kalmayı arzu etmez. Bu kimse, eğer Alalh'tan korkan bir kimse ise, o zaman fertlere daha fazla hürriyet vermek yolunu tutacaktır. Çünkü fertler hür olunca, kendi yaptık­larından kendileri sorumlu olur ve başkaları sorumlu ol­maz. O zaman, bir ferdin yanlış yolda gitmesinin mesuli­yeti de toplumsal nizamı yürütenlerin boynunda olmayıp kendi şahsının boynunda kalır.