- Sonraki Nesillerin Durumları

Adsense kodları


Sonraki Nesillerin Durumları

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Mon 13 August 2012, 02:23 pm GMT +0200
Sonraki Nesillerin Durumları

Bu asır geçtikten sonra işler değişti ve başka başka insanlar geldi; bunlar sağa sola saptılar. Bir çok yeni durumlar ortaya çıktı. Gazzâlî bu hususu İhyâu Ulumı'd-Dîn adlı eserinde şöy­le anlatmaktadır:

Râşid halifeler dönemi sona erince, saltanata dönüşen hilâfet, liyakatsiz ve içtihad ehliyeti­ne sahip olmayan kimselerin eline geçti. Bu­nun sonucunda onlar, fakihlerden istifade et­me ve her hâllerinde onları beraberlerinde bu­lundurma zorunda kaldılar.

Alimlerden bir zümre, eski âlimlerin tavırları­nı ve özelliklerini korumaya devam etti. Bun­lar, dinin özüne sarıldılar, tâviz vermediler; arandıkları zaman kaçtılar ve (resmî görevler­den) uzak durdular.

Zamanın insanları, âlimlerin bu üstünlüğünü, yüz vermemelerine rağmen devlet ricali tara­fından büyük saygıyla karşılandıklarını gör­düler; izzet ve ikbâle ulaşmak, bu makamları elde etkmek için ilim tahsiline koyuldular. Bunun sonucunda fukahâ, daha Önce aranı­lanlar iken, şimdi arayanlar durumuna düştü­ler, sultanlardan uzak dururken aziz idiler, şimdi onlara yaklaşmakla zillete düştüler. Tabiî ki, Allah'ın yardımım esirgemediği kimseler bundan müstesnadır.

Daha önceleri bir takım insanlar kelâm ilmine merak sarmışlar ve bu sahada kuru yaş ne buldularsa toplamışlar ve tartışma yolunu aç­mışlardı. Bu, ileri gelenlerin ve sultanların Fıkıhta münazaraya, Şafiî mezhebinin mi, yok­sa Hanefî mezhebinin mi daha üstün olduğu tartışmalarına merak sarmalarından Önce ol­muştu. Şimdi ilgi alanı değişmiş ve insanlar artık kelâmı ve diğer ilim dallanm bırakarak fıkıha, özellikle de Hanefî ve Şafiî mezheple­ri arasındaki hilaf konularına merak sarmış­lardı. Bu arada Mâlik, Süfyân, Ahmed b. Hanbel gibi imamların mezheplerini gözardı etmişlerdi. Onlar bunu yaparken, şeriatin in­celiklerini ortaya koymak, mezhebin hükme esas aldığı illetleri tesbit etmek, fetva usûlünü düzenlemek ve yerleştirmek gibi bir amacı gerçekleştirdikleri kuruntusundaydılar. Bu sa­hada pek çok tasnifte bulundular, istinbatlar yaptılar, türlü türlü mücadele yolları ihdas et­tiler, kitaplar telif ettiler. Böylece günümüze kadar geldiler {İhya).