- Son teşehhüt oturuşu

Adsense kodları


Son teşehhüt oturuşu

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Fri 26 November 2010, 02:04 pm GMT +0200
12. Son Teşehhüt Oturuşu:
 

İbni Mesûd (radiyallâhu anh) anlatıyor; 'Peygamber (sallallâ­hu aleyhi ve sellem}'in arkasında namaz kıldığımızda, Esselâmu alâ Cibrîle ve MikâîVe [Cebrail'e ve MikâîVe selam olsun]' veya 'Esselâmu alâ Fulân ve Fulân [Falan, Falan kişilere selam olsun]' derdik. Bunun üzerine Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) bize döndü ve şöyle buyurdu; 'Hiç kuşkusuz Allah, es-Selâm'dır. Her hangi biriniz namaz kıldığı zaman, şöyle desin;

Ettehiyyâtu uessalauâtu uettayyîbât. Es-Selâmu aley-ke Eyyuhe'n-Nebiyyu ve rahmetulhhi ve berekâtuh. Es-Selâmu aleynâ ve ala ibâdillâhi's-sâlihîn»

"Bütün selamlar, namazlar ve güzellikler Allah'a aittir. Ey Peygamber! Selam sana. Allah'ın rahmeti ve bereketi senin üze­rine olsun. Selam bizlere ve Allah'ın Salih kullarına"

Sizden biriniz böyle dediği zaman, (selamı) gökte ve yerde bulunan bütün Salih kullara ulaşır.

(Daha sonra da şöyle desin) «Eşhedu enlâ ilahe illallah ve eşhedu enne Muhammeden abduhu ve rasuluhu I Şahadet ede­rim ki, Allah'tan başka ilah yoktur; ve şahadet ederim ki Muham-med O'nun kulu ve rasulüdür.[422]

Teşehhüt dualarının en sahih ifadeleri budur. Ancak 'Es-Se­lâmu aleyke Eyyuhe'n-Nebî I selam sana ey Peygamber' ifade­sinin yerine, 'es-Selâmu ala'n-Nebî j Peygambere selam olsun' denilmesi daha evlâdır. Çünkü Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem) hayatta iken sahabeler böyle söylüyorlardı. Vefatından sonra ise, 'es-Selâmu ala'n-Nebîyy' olarak söylemeye başlamış­lardı.

 
13. Selam Vermek:
 

Peygamberimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) 'Namazın anah­tarı abdesttir, girişi tekbirdir, çıkışı se/am'dır.[423] buyurmuştur.

 
Hatırlatmalar:
 

I. Namazda selam verirken yeterli olan en az ifade 'es-Selâ­mu Aleykum' sözüdür.

II. Sağa ve sola selam verirken, en güzel ve en faziletli selam lafızları 'es-Selâmu Aleykum ve rahmetuliâh' sözüdür. Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem)'den sabit olan selam lafızları budur. Selam verirken 've berakâtuhû' lafzını eklemek, Rasulullah (sal­lallâhu aleyhi ve sellem)'den nakledilmemiştir.

 
14. Namaz Rükûnlarının Sırası:
 

Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem)'İn namazları bir ter­tip ve sıraya uygun olarak kıldığı nakledilmiştir. Nitekim Peygam­berimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) 'beni namazda gördüğünüz gibi namaz kılınız' buyurmuştur. Namazı yanhş kılana, namazı öğretirken de, (... sonra... sonra ...' ifadeleriyle sıraya uygun ola­rak öğretmiştir.


 
[422] Buharı, 6265; Müslim, 402; vdğ.

[423] Tirmîzî, 3; Ebû Dâvûd, 61; İbni Mâce, 275; Ahmed. 1/123; Ahmed bin Hanbel'in rivayetinde 'leyyin' bir ravi bulunmaktadır. Ancak hadisin var­yantları vardır.