- Somali'de bir gün, bir yıl gibi geçti

Adsense kodları


Somali'de bir gün, bir yıl gibi geçti

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ehlidunya
Tue 30 August 2011, 03:17 pm GMT +0200
Somali'de bir gün, bir yıl gibi geçti

 Ramazan boyunca 'Her evden bir fitre bir iftar Afrika'ya' kampanyası yürüten Diyanet İşleri Başkanlığı, Kara Kıta'ya yardımların devam etmesi için 'Somali de bayram yapsın' sloganıyla yeni bir çalışma sürdürüyor.
Yeni kampanyanın duyurulmasından bir süre önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la Somali'ye giden Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, acılı ülkenin durumunu, yoksunlukları ve ihtiyaçları yerinde görme imkânı buldu. Görmez, ziyarette kendisine eşlik eden eşi Hatice Kübra Görmez ile izlenimlerini paylaştı.

Günübirlik ziyaretin yaklaşık 5 saat sürdüğünü belirten Mehmet Görmez, "İnsanların ve çocukların yüzündeki çile ve orada birkaç saat içerisinde birlikte yaşadığımız ızdırap... Zaman tüneline girip başka bir dünyada bir yıl yaşamış gibi olduk." diye konuştu. Çok sayıda Somalili öğrenciyi Türkiye'de yetiştirmeyi planladıklarını belirten Görmez, "Şu anda arkadaşlarımız orada bu seçimleri yapıyorlar. Uzun vadede hem orada hem burada Somalili çocukların ve gençlerin eğitimlerine yönelik önemli projelerimiz olacak." dedi.

Somalili çocuklarla konuşurken, onların yüzündeki acıyı ve tebessümü paylaşırken, iç dünyasında farklı şeyler yaşadığını ifade eden Görmez, insanlığın bir ferdi olarak, dünyadaki açgözlülükten utandığını söyledi. Somali'de daha kalıcı işler yapılması gerektiğine işaret eden Görmez, Diyanet olarak, insana yatırım yapmaya imkan verecek faaliyetler planladıklarını söyledi.

Hatice Kübra Görmez de insanlığın unuttuğu ülke Somali'ye gitme konusunda ciddi tereddütler yaşadığını belirtti. Bir film gibi izlenen sahnelerle yüz yüze gelmekten korktuğunu dile getiren Görmez, "21. yüzyılda acı gerçeğe yapılacak yolculuktu bu. Ama insanlığın, yardımda sınıfta kaldığı bir dönemde Somali'ye gitmek insanlık göreviydi." diye konuştu.

Türkiye'ye döndükten sonra bu ülkede olanlarla, olmayanları karşılaştırdığını anlatan Görmez, "Yol yok, elektrik, su, yiyecek, içecek yok, barınacak dört duvar yok, en temel ihtiyaçlar yok, yok. Var olan şeyler ise açlık, sefalet, silahlar ve yaşayan cenazeler." ifadelerini kullandı. En büyük acıyı Somalili annelerin yaşadığını vurgulayan Hatice Görmez, kadınların iç savaş sebebiyle öldürülen eşlerinin yasını tutamadan evlat acısıyla yüreklerinin dağlandığını söyledi. Görmez, sözlerini şöyle bitirdi: "Bizler evlatlarımızın özel odalarından, markalı kıyafetlerinden, eğitiminden fedakârlık düşünemezken, Somalili anne bir diğerini yaşatmak adına can parçasından birini, terk etmek zorunda kalıyor. Aynı yaratıcıya iman ettiğimizi söylüyorsak bir yerlerde ciddi yanlışlarımız var diye düşünüyorum. Ve Rabb'imize karşı bunun hesabını verememekten korkuyorum."