- Şiir ezberlenmesi

Adsense kodları


Şiir ezberlenmesi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sidretül münteha
Wed 15 June 2011, 07:25 pm GMT +0200
a. Şiir Ezberlenmesi




Ebu Hureyre'den rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber:

"Sizden birinin karnının irin ve kan ile dolması, şiir ile dolmasından daha hayırlı­dır" demiştir. Hz. Âişe, Ebu Hureyre'nin hadisi aklında tutamadığım, hal­buki Hz. Peygamber'in:

"Sizden birinin karnının irin ve kan ile dolması, hicvolunduğum şiirlerle dolmasından daha hayırlıdır" [265] buyurduğunu beyan etmiştir.

Burada Hz. Âişe Ebu Hureyre'nin Resulullah'ın sözünü ezberinde tanı olarak tutamadığını ileri sürerek yasak edilen şiiri Hz. Peygamber'i hicveden şiirlere tahsis etmektedir. Çünkü Hz. Peygamber, Mescid-i Nebevî'de şiir okuyan şairleri dinlemiş, onlara dua etmiş ve hatta birine hır­kasını giydirmişti. Hz. Peygamber'in bilinen tutumu bu olunca, söz ko­nusu hadisi, yerilen ve övülen bütün şiirleri kapsayacak şekilde umumî bir anlamda nasıl söylemiş olabilir? Ebu Hureyrenin rivayeti, Resulul­lah'ın açıkça bilinen sünnetine uygun düşmüyor. Bu durumda Hz. Âişe'­nin dediği gibi râvî Resulullah'ın sözünü aynen muhafaza edememiştir. Halbuki Hz. Peygamber'in sözü İslâm'ı, onun Peygamberini ve ashabı hicveden şiirlerle ilgilidir. Ravî, Resûlullah'ın sözünün söz konusu sebebini muhafaza edemeyince içerdiği kapalı kısımları zikretmeksizin sadece duyduklarını rivayet etmiştir. Hz. Âişe ise, Hz. Peygamber'in maksadına uygun olarak, yerilmiş olan şiirin Hz. Peygamber'in hicvedildiği şiirler olduğunu beyan etmiştir. [266]


[265] Zerkeşî, el-İcâbe, s. 122.

[266] Misfir B. Gurmullah Ed-Dümeyni, Hadiste Metin Tenkidi Metodları, Kitabevi Yayınları, İstanbul 1997: 92-93.