- Sigarayla mücadelede Türkiye'ye 'pekiyi' notu

Adsense kodları


Sigarayla mücadelede Türkiye'ye 'pekiyi' notu

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ehlidunya
Sat 16 July 2011, 12:17 pm GMT +0200
Sigarayla mücadelede Türkiye'ye 'pekiyi' notu

 Dünya Sağlık Örgütü, küresel tütün salgını raporunda Türkiye notlarını yükseltti. Sadece kapalı alanlarda uygulanan sigara yasağı için geçerli olan Türkiye'nin 'pekiyi' notu, tütün kullanımı, koruyucu uygulamaların izlenmesi, sigara bıraktırma tedavileri, halkın eğitimi ve vergi uygulamalarında da verildi. Paketlerde kullanılan fotoğrafların küçüklüğü, Türkiye'nin aldığı tek olumsuz not oldu.
Sigarayla mücadelede uygulanan önlemler, Türkiye'nin karnesindeki notlarını yükseltti. Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) (World Health Organization-WHO) üye ülkelerin sigarayla mücadelede yürüttüğü önlemlerin değerlendirildiği 2011 yılı 'küresel tütün salgını' raporunda, Türkiye tam not aldı. Daha önce sadece kapalı alanlarda uygulanan sigara yasağı için geçerli olan 'pekiyi' notu, tütün kullanımı ve koruyucu uygulamaların izlenmesi, sigara bıraktırma tedavileri, vergi uygulamaları, halkın eğitimi konularında da verildi. Raporda, Türkiye, tütün kullanımı ve koruyucu uygulamaların izlenmesi konusunda olumlu politikalar yürüten Arjantin, Kanada, Danimarka, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Hollanda, İspanya, İngiltere ve ABD gibi ülkeler arasında yer aldı. Türkiye, önceki yıllarda olduğu gibi, toplu alanlarda sigara içilmesine ilişkin yasaklar getiren ülkeler arasındaki yerini de korudu. Son zamanlarda ücretsiz sigarayı bıraktırma tedavilerinin yaygınlaşması da Türkiye'nin karnesine olumlu yansıdı.

Sigara paketleri üzerindeki uyarı işaretlerinin DSÖ'nün belirlediği oransal büyüklüğün altında olması, 'Warn' (Tütünün zararları konusunda kamuoyunu uyar) kriterinin Türkiye'nin karnesine düşük not olarak yansımasına sebep oldu. Sağlık Bakanlığı Tütünle Mücadelede Halkı Bilgilendirme ve Bilinçlendirme Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Nazmi Bilir, DSÖ'nün benimsediği kritere göre, görsel uyarı işaretlerinin, sigara paketlerinin en az yüzde 50'sini kaplaması gerektiğini, oysa Türkiye'de satılan sigara paketleri üzerindeki görsel uyarıların, paketin yüzde 47,5'ini kapladığını söyledi.

Türkiye, raporda, tütün karşıtı medya kampanyaları konusunda da olumlu not aldı. Tütünün ve sigara dumanının zararları ile ilgili TV programları ve yaygın eğitimler, karnesine iyi not olarak yansıyan Türkiye, ABD'nin bile yer almadığı 'Tütün Karşıtı Kitle İletişim Kampanyaları Uygulayan' ülkeler listesinde, Küba, Danimarka, Mısır, Yunanistan, Hindistan ve İrlanda gibi ülkelerle birlikte yer aldı. Prof. Dr. Nazmi Bilir, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu'nun, sigaraya vitrin ve raf yasağı getiren yönetmeliği raporun düzenlendiği tarihte yürürlüğe girmediği için Türkiye'nin bu yılki raporda tütünün reklam, tanıtım ve sponsorluğu yasaklayan ülkeler arasında yer almadığını, bu olumlu gelişmenin gelecek yılki rapora yansımasının beklendiğini kaydetti.

zaman