- Sigara polikliniklerine talep arttı

Adsense kodları


Sigara polikliniklerine talep arttı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
melek24
Sat 1 August 2009, 03:53 pm GMT +0200
Zonguldak'ta, sigara yasağının kapsamının genişletilmesinin ardından tiryakilerin, sigara polikliniklerine alışkanlıktan kurtulmak için müracaatları arttı.



Zonguldak Uzunmehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi bünyesinde, sigara içme oranı toplum genelinin üzerinde olan madencilerin yanı sıra tiryakilere sigarayı bıraktırmak amacıyla 17 Ekim 2008'de faaliyete başlayan Sigara Bırakma Polikliniğine, 19 Temmuzda yürürlüğe giren yasakla birlikte başvuru fazlalaştı.

Kapalı alanlarda tütün ürünleri tüketiminin yasaklanmasıyla hastaneye çoğunluğu yasağın başladığı tarihten itibaren olmak üzere 17 kişi müracaat etti, yüzlerce kişi de sigara bırakma yöntemleri hakkında bilgiler aldı.

Zonguldak Uzunmehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi Başhekim Vekili ve Sigara Polikliniği Sorumlusu Metin Çelikiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, polikliniğe ekim ayından itibaren 201 kişinin sigarıyı bırakmak için müracaat ettiğini söyledi.

En büyük ilkelerinin hastalara sigarının zararlarını anlatarak ürkütmeden sorunu çözmeye yönelmek olduğunu anlatan Çelikiz, şöyle dedi:

''Hastamıza, neden sigara içtiğini sorarak yaklaşıyoruz. Kanındaki karbonmonoksit seviyelerini ölçüyoruz. Tiryakilerde bunlar çok yüksek çıkıyor. Nikotin Bağımlılık Testi ile tiryakilik derecelerini de belirliyoruz. İlaçsız, eğitimle sigara bıraktırma oranımızı daha yüksek. Sigara içenlerde mutluluk hormonu olarak nitelendirdiğimiz endorfin salgılanmıyor. Bundan dolayı sigara bırakırken ilk 3 gün huzursuzluk yaşanıyor. Şeker hastası olmayanlara bunun için hormonun salgılanmasına katkı veren muz ve çikolatayı yemelerini öneriyoruz.''
 
YASAK, KATKI SAĞLADI
 
Çelikiz, sigarayı bıraktıktan sonra ilk 20 dakikada kan basıncı ve nabzın normale döndüğünü, 24 saatte vücuttaki karbonmonoksitin azaldığını ve 48 saatte vücutta nikotinin kalmadığını belirterek, şunları kaydetti:

''Sigara yasağının kapsamının genişletilmesi bizim için çok önemliydi. Öncelikle bizim kendi sağlık personelimizden müracaatlar aldık. Şu anda halk yoğun şekilde bizden bilgi alıyor ve sigarıyı bırakmak için başvuruyor. Bu sayı kış dönemine girildiğinde daha da artacaktır. Çünkü, insanlar yazın dışarıda sigara içebiliyor ama kış geldiğinde bu daha zor olacağından polikliniğimize başvurular daha da fazlalaşacaktır.''

Çelikiz, sigarayı bırakan vatandaşlara, yazarların kendilerine gönderdiği kitapları hediye ettiklerini kaydetti.
Hemşire Sevim Akkol da 10 yıldır sigara kullandığını, polikliniğe başvurarak alışkanlıktan kurtulduğunu kaydetti.