- Sidretul-Munteha

Adsense kodları


Sidretul-Munteha

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
saniyenur
Fri 23 December 2011, 08:24 pm GMT +0200
71- Sidretul-Munteha


126- Abdullah İbn Mes'ud (r.a)'tan rivayet edilmiştir:

“Resulullah (s.a.v.) göklere çıkarıldığı gece Sidretu'l-Müntehâ'ya götürüldü. Sidretu'l-Müntehâ, altıncı kat semadadır. Yeryüzünden semaya çıkarılan orada son bulur ve sonra alınır. Onun yukaraısmdan inen şeyler de onda karar kılar, sonra ondan alınır.

“Abdullah İbn Mes'ud burada der ki;

“Sidre'yi kaplayan kaplıyordu” [231] ayetini okuyup “Sidretu'l-Müntehâ”yı, 'altından yapılma pervaneler” diye tefsir etmiştir.

Sonra Resulullah (s.a.v.)'e orada üç şey verildi:

1- Beş vakit namaz verildi.

2- Bakara suresinin son ayetleri (=Amenerresulu) verildi.

3- Ümmetinden Allah'a şirk koşmayan kimselerin büyük günahları bağış­lanmıştır. [232]

Açıklama:

Sidretu'l-Müntehâ: “Müntehâ” kelimesi sözlükte; son, nihayet, bitiş anlamlarına gelmektedir. “Sidre” kelimesi de, ağaç anlamına gelmektedir.

“Allahu Teâlâ'nin zât âlemi demektir ki, buraya ne meleklerin büyükleri, ne de Peygam­berlerin büyükleri dâhil olabilir. Nitekim hadis-i şerifte de Hz. Peygambere refakat eden Ceb­rail aleyhisselâm da Peygamberimizi buraya kadar götürmüş, buradan ileriye geçmeye izinli olmadığını ifade ederek, bundan sonra Cenâb-ı Hakk'ın daveti sebebiyle Hz. Peygamberin yalnızca gideceğini bildirmiştir. İşte bu yüzden bu terkib “Son sınır, son hudud veya sınırın so­nu” diye anlaşılmıştır.

Ayrıca “Cennetin uçlanndandır, üzerinde Sündüs ve Istebrekın cennetlerinin etekleri vardır”, diye açıklanmış, Keşşafta da Sidretül-Müntehâ', “Cennetin nihayetinde ve sonundadır” diye geçmektedir.

“Sidretül-müntehâ” şeklinde Kur'ân-ı Kerim'de Necm suresinin 14. âyetinde geçmektedir. Ayrıca Peygamberimiz Hz. Muhammed'in Mirac'ını anlatan ve bir çok sahabeden rivayet edilen Hadis-i şerifte de geçmektedir.

Sidr denilen bu ağaç cennetin en üst kısmındadır. Eskilerin ve yenilerin ilminin ulaştığı son noktadır. Arşın sağında yer almaktadır. Mi'rac gecesinde bu mevkiye vardıklarında Cibril geride kalmış; Rasulullah (s.a.v.) geri kalmasının sebebini sormuş, Cibril şöyle cevap vermiştir:

“Bu makam dostun dostta kalacağı bir makamdır. Eğer kıl kadar ileri gidersem yanar kül olurum. Bundan sonrasını geçmek sadece sana bahşedilmiştir...” [233]

“Sidretüi-Müntehâ” denilmesinin sebebi, buraya hem büyük meleklerin, hem de büyük peygamberlerin geçememesi ve burası hakkında bilgilerin yeterli olmamasıdır. Bunun için bu tabir kullanılmış ve beşeri, yani insanlara ait ilmîn son sınırı diye de açıklanmıştır. Gerek peygamberlerin, gerekse diğer yaratılmışlardan her âlimin ilmi burada son bulur, ondan ileri geçemez.

Büyük müfessirlerden Fahruddîn er-Râzî, Sidretü'l Müntehâ'yı; akılların hayretle kaldığı, bundan daha şiddetli bir hayretin tasavvur edilemeyeceği, insanın son derecede hayrete düş­tüğü bir makam olarak tavsif ettikten sonra; sadece, Hz. Peygamberin hayrette kalmadığını, Şaşmadığın, gördüklerini açıkça gördüğünü kaydetmektedir. Öyleyse biz âciz insanların Sidretü'l-Müntehâ'yı kesin olarak “Şudur veya budur” diye açıklamamız mümkün görülmemektedir. Necm suresinin 9. âyetine ve hadis-i şerifteki rivayete göre, sadece Peygamberimi­ze “Kâb-ı Kavseyne” kadar yaklaşmasına müsaade edilmiştir. Sidretü'l Müntehâ'dan ilerisi Sayb âlemidir ki, Allahü Teâlâ'dan başka hiç kimsenin ilmine ve bilgisine giremez, yani insanî son sınırıdır. Buradan ötesi Allahü Teâlâ'nın “Zât Âlemi” diye adlandınldığı için. Bu deyimi açık ve seçik bir tarzda ortaya koymamız mümkün değildir. B.k.z. Şamil İslam Ansik­lopedisi, Sidretu'l-Müntehâ maddesi.


[231] Necm 53/16.

[232] Tirmizî, Tefsiru'l-Kur'an 54, 3276; Nesâî, Salat 1.

[233] Keşşafu İstilâ hati'1-Fün un, “Sidretü'l-Müntehâ” maddesi


sumeyye
Sun 2 December 2012, 02:04 pm GMT +0200
s.a.. ; Peygamberimiz s.a.v bizlere müjdelerle dönmüştü elhamdulillah , bu müjdelerin değer ve kiymetini bilelim inşaallah.

damla6d
Mon 7 December 2015, 04:44 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.Peygamber efendimiz girip de başka hiçbir peygamber giremediyse gerçekten kimse giremez galiba.Tabii orasını Allah bilir.İnşAllah biz de o makama,mevkiye gelebiliriz.Çok merak ettim nasıl bir ağaç acaba..

mevlüde06
Mon 7 December 2015, 05:34 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah;dünde okumuştum bu konu hakkında benzer bir yazı.Allah razı olsun.tekrardan hatırlamış oldum.
Rabbim ilmimizi ,gayretimizi artırsın inşallah.

HALACAHAN
Sun 24 January 2016, 03:34 pm GMT +0200
Efendimizin miraç gecesi çiktıgı yer olan   sidretül müntehada büyük nimetlerle karsıladı.. Sadece peygamberimizin giitği yer olması munasebetiyle hikmetli bir yer.. Ve orada peygamberimizin "gözumun nuru "dediği bes vakıt namaz, bakara suresının son ayeti ve Rabbimize şirk koşmamak şartiyla  büyük günahlarımızın bağişlanacagı mücdesiyle donmesi bizim için bir lütüftur..Paylasım için Allah razı olsun

ceren
Sun 24 January 2016, 04:08 pm GMT +0200
Aleykumselam.Peygamber efendimizin miraca ciktigi yerdir.Ve orada peygamber efendimize 3 sey verilmistir.Onlari uygulayan ve peygamber efendimize layik bir ummet Allaha layik bir kul olmayi nasip etsin insallah....