- Şeytan Taşlamak

Adsense kodları


Şeytan Taşlamak

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Sat 11 August 2012, 11:17 am GMT +0200
I. Şeytan Taşlamak (Remyu'l-Cimâr / Remyu'l-Cemerat):

A. Tarihi:

Manevî cedlerimizden biri de, Allah sevgisini diğer bütün şeylerin üstünde tutan Hz. İbrahim'dir. Allah (c.c.) onu imtihandan geçirmek istedi ve ondan, artık büyümüş olan ve ilk doğan o sırada yegâne oğlu İsmail'i kurban etmesini istedi. Hz. İbrahim hiç tered­düt göstermeden bunu yerine getirmeye kalktı. Oğlu İsmail'i mü­nasip bir yere doğru götürürken şeytan kılık değiştirmiş olarak ona göründü ve bu işten saptırmak istedi. Ancak İbrahim Peygam­ber, onun gerçek yüzünü tanıdı ve taşlar atmak suretiyle kovdu. Birkaç adım sonra şeytan bu defa ayrı bir kılıkta çocuğun annesi Hacer'e göründü ve onu kandırmak istediyse de anne de ona taş atmıştı. Sonunda bir diğer kılıkta oğula görünüp bu defa onu bu iş­ten saptırmak istedi. Bu teşebbüsünden de yediği taşlardan başka bir sonuç alamadı. Bundan sonra Hz. İbrahim keskin bıçağını İs­mail'in boynuna dayadı: Bir de ne görsün; önünde can çekişip çır­pman bir koyun değil mi? Oğluysa oracıkta ayakta ve sapasağlam duruyor. Allah bir mucizeyle Cebrail'i göndermiş ve bu işe memur etmişti. Bu olaydan sonra Hz. İbrahim, Halilullah (Allah Sevgilisi) lakabını kazandı ve oğlunun diyeti olarak koyun kurban etmesi kendisine emredildi. Hz. İbrahim ve onu takip eden diğerleri, bu rüknü yerine getirdiler ve dörtbin sene sonra İslâm dini içinde de, Şeytan taşlama, Mina'da kurbanlar kesme şeklinde bu rükün de­vam etmiştir. İbrahim Peygamberin bu şekilde Allah'ın üstünlüğünü ispat etmesinin bir mükâfatı olmak üzere ikinci oğlu İshak dünyaya gelmiştir. [489]

Şeytan taşlama işlemi, şeytanın iğvalarına (günah işleme teşviklerine) karşı bir karar mahiyetinde sembolik olarak tekrar edilir.

Yeterli ve belli sayıdaki taşları özel zamanda, Özel yerlere atmaya Şeytan Taşlama veya Remyu'l-Cimar denir:


B. Hükmü:


 

Şeytan taşlama işlemi, vaciptir. Vacip olduğu, Peygamberimi­zin (s.a.s.) fiilî sünneti ve icmayla sabittir.

Akabe cemresine ilk taş atılınca, Hanefî ve Şafiî Mezheple­rine göre telbiyeye son verilir; bu anda telbiyelere cevap verilmiş olur. Maliki Mezhebine göre, arefe gününün zevalinden itibaren telbiyeye son verilir. Çünkü o gün, Arafat'ta vakfe yapmakla en bü­yük rükün yerine gelmiş, dolayısıyla telbiyeye cevap verilmiş olur.

Taşlama işlemini, hacı adayı yerine vekili de yapabilir,


C. Taşlama Yerleri:


 

Mina'ya gelinince, Cemre denen yerlerde şeytan taşlanır. Sözlükte cemre, “teyemmüm edilecek taş, toprak parçası veya taş yığını” manasına gelir. Hac işlemlerinden birinin yapıldığı yer olarak cemre, “kurban bayramı günlerinde Mina'da bulunan taş kümelerine Müzdelife'den toplanan yedi küçük taşın atıldığı yer” demektir.

Mina'da üç tane cemre vardır:

1) Akabe cemresi (Cemretu'l-Akabe),

2) Orta cemre (el-Cemretu'l-Vusta),

3) Küçük cemre (el-Cemretu's-Suğra veya el-Cemretu'l-Ula).


 

[489] Hamidullah, Rasululllah Muhammed, s. 161