- Sesli Okunmayan Namazlarda İmamın Arkasındakileri Kıraati

Adsense kodları


Sesli Okunmayan Namazlarda İmamın Arkasındakileri Kıraati

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Mon 24 October 2011, 07:56 pm GMT +0200
9. Cehri (Sesli) Okunmayan Namazlarda İmamın Arkasındakileri Kıraati

 
39. Hişam b. Zühre'nin azadli kölesi Ebu's-Sâib der ki: Ebû Hüreyre'den,Resûlü Ekrem (s.a.v.)'in şöyle buyurduğunu işittim.
«— Bir kimse namaz kılar da, namazda Fatiha okumaz­sa, o namaz eksiktir, o namaz eksiktir, o namaz eksiktir, tamam değildir.»
Ebu's-Sâib devam ederek der ki:
«— Bunu işitince Ebû Hüreyre'ye:
<«— Ya Ebû Hüreyre! Bazen imamın arkasında kılıyorum, o zaman da Fatiha okuyacak mıyım?» deyince Ebû Hüreyre kolumu sıktı, sonra şöyle dedi:
«— Ey İranlı! O zaman da Fatiha'yı sessiz okursun. Çünkü ben Resûlullah (s.a.v.) şöyle derken işittim: «Yüce Allah buyu­rur; «Namazı (= mana bakımından Fatihayı) kulumla aramda ikiye paylaştırdım. Yarısı benim, yarısı kulumundur. Kuluma istediği verilecektir. Resulü Ekrem (s.a.v,) «(Fatiha'yı) okuyun» dedi ve şöyle devam etti:

Allah: «Kulum bana  bana sena etti» der. Kul: «Maliki yevmiddin» deyin­ce, Allah: «Kulum beni övdü ve bana tazim etti» der. Kul; «İyyake na'budu ve iyyâke nestaîn» deyince Allah: «Bu ayet kulumla aramdadır. Kuluma istediği verilecektir» der. Kul «İhdinassıratel müstakim. Sırâtallezine en'amte aleyhim gayri'l mağdûbi aleyhim veladdâllîn» deyince Allah: «Bu ayetler kuluma aittir. Kuluma istediği verilecektir.» der.[34]
 
40. Hişam, babası Ürve'den rivayet ederek der ki: Babam ce­maatle namaz kılarken, imamın cehri (açıktan) okumadığı vakit­lerde (Fatiha ve zammı sûreyi) okurdu.
 
41. Ebû Abdurrahman oğlu Rebia' der ki: «Muhammed oğlu Kasım, —İmamın arkasında iken, onun sesli okumadığı yerler­de— okurdu.[35]
 
42. Ruman oğlu Yezid der ki: «— Cübeyr oğlu Nâfi, imamın ar­kasında —cehri okunmayan yerlerde— okurdu.»
İmam Mâlik der ki: «— İşittiklerim içerisinde en hoşuma gide­ni budur.»[36]




[34] Müslim, Salât, 4/38. Ayrıca bkz. Şeybanî, 114
[35] Şeybanî, 118
[36] Namazda Fatiha'nın okunması hakkında imamların görüşü şöyledir:
a) Ebû Hanife'ye göre sünnet ve nafile namazların bütün rekatlarında, farzların ilk iki rekâtlarında Fatiha okumak vaciptir. Cemaatle kılınan namaz ne olursa olsun, imam cehri (sesli) okusun, hafi (gizli) okusun, ce­maatin fatiha okuması tahrimen mekruhtur.
b) tmam Şafiî'ye göre, bütün namazlarda ve farzların bütün rekâtlarında, ister yalnız kılsın, ister imam olsun, ister imama uysun, imamın kıraati cehri olsun, hafi olsun Fatihanın okunması farzdır.
c) İmam Mâlik'e göre, imam cehri okuyorsa cemaatin Fatiha okuması mek­ruh, gizli okuyorsa menduptur Hanbelilere göre, imama uyanların Fatiha cehri namazlarda mekruh, hafi okunan yerlerde mustahaptır.
Şeybanî,112,115.

sumeyye
Sun 12 October 2014, 01:08 pm GMT +0200
s.a.. , imamin sessiz okudugu kiraatlerde kendimiz sessiz bir sekilde okumaliyiz..Konuda da çok güzel anlatilmis.Rabbim c.c Fatiha Suresinin faziletini görenlerden eylesin insaallah.

reyyan
Tue 14 October 2014, 07:50 am GMT +0200
a.s.., dikkat etmek gerek bizim mezhebimize göre cehri veya hafi durumda da okumamak gerek.