- Seriyye ve gazveler

Adsense kodları


Seriyye ve gazveler

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Thu 28 April 2011, 09:47 am GMT +0200
Seriyye ve Gazveler

Uhud sonrası ilk seriyye, EbU Seleme'nin yüz elli kişilik Benü Esed İbn Huzeyme seriyyesiydi. Henüz aradan iki ay geçmiş, Muhar-

söz konusu ayet geldiğinde de sadece dördü onunla birlikte nikahlı kalarak diğer­leri yollarını ayırmışlardı. Bkz. Tirmizi, el-Camiu's-Sahih, 3/435 (1128); Ahmed b. Hanbel, Müsned, 2/83 (5558); Beyhaki. Sünen, 7/183 (13827)

153 Nisa,4/1-6

rem ayının hilali daha yeni görülmüştü. Huveylid'in iki oğlu Tuleyha ve Selerne, Benü Esed arasında eli kılıç tutan herkesi savaşa teşvik etmiş ve Medine'ye saldırmak için büyük bir ordu hazırlamıştı.

Bu haberi alır almaz Allah Resülü (sallallahu aleyhi ve sellern), henüz Uhud'un yaralı aslanı Ebu Seleme'yi yanına çağırdı ve hemen bir se­riyye ile Benü Esed'e gidip meseleyi yerinde çözmesi gerektiği emri­ni verdi. Bunun üzerine harekete geçen Ebu Selerne, yanındaki yüz elli kişilik kuvvetle birlikte Benü Esed yurduna geldi.

Beri tarafta, Efendimiz'in bir seriyye ile üzerlerine geldiğinin haberini alan Benü Esed, büyük bir panik yaşamış ve savaştan vaz­geçtiği gibi aynı zamanda çil yavrusu gibi dağılıvermişti. Ordudan arta kalan, onlarla birlikte kaçamayan develer ve koyunlardı.

Bir problem daha, problem olmadan fark edilmiş ve yerin­de bastırılarak düşmanların hevesleri kursaklarında bırakılmıştı. Hedef yerini bulmuş ve Ebu Selerne ve arkadaşlan da, bir müddet orada bekledikten sonra deve ve koyunlan da alarak Medine'ye dön­müşlerdi.v-

Yine Muharrem ayının bir perşembe günü Allah Resülü'ne, Halid İbn Süfyan el-Hüzelf'nin Medine'ye karşı bir ordu topladığı­nın haberi gelmişti. Bunun üzerine Habib-i Zişan Hazretleri, Abdul­lah İbn Üneys'i, konuyu tahkik için haberin geldiği bölgeye gönder­di.

Abdullah İbn Üneys'in geri dönüşü bir hayli uzamış ve Abdul­lah İbn Üneys tam on sekiz gün sonra Medine'ye gelebilmişti. Halid İbn Süfyan'ın yanına kadar sokulmayı başarmış ve durumun ciddi­yetini görünce fırsatını bulduğu bir sırada onu öldürerek şer şebe­kesinin daha toplanmadan dağılmalarını netice verecek bir adım at­mıştı. Tek başına gidip de problemsiz bir şekilde meseleyi halledip gelen Hz. Abdullah'a Resül-ü Ekrem Hazretleri, elindeki asayı ona verecekve:

- Seninle Benim ararnda bu, kıyamet gününde en büyük delil olacak, buyuracaktı.w

154 Bu seriyyenin üzerinden çok geçmeden Ebu Selerne vefat edecektir. Bkz. Vakıdi, Megôzi, 1/343

155 Abdullah İbn Üneys vefat etmeden önce, Efendimiz'in o gün kendisine verdiği