- Semerkand ve Tasavvuf

Adsense kodları


Semerkand ve Tasavvuf

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
reyyan
Tue 16 August 2011, 03:08 pm GMT +0200
Semerkand ve Tasavvuf


Temmuz 2011 151.SAYI


Sabahattin AYDIN kaleme aldı, SUNUŞ bölümünde yayınlandı.

Dergimiz “tasavvufî” bir dergi olmakla beraber, yayın politikası olarak tasavvufun ancak erbabınca anlaşılacak, genele çok açık olmayan tarafından pek söz etmiyor. Meseleye vâkıf olanlar bilir ki, tasavvuf esasen kâl yani söz işi değil, hal işidir. Hale ilişkin yazılacak şeylerin evvela meramı ne kadar ifade edebildiği şüphelidir. Diyelim yazılanda sorun yok, okuyanın doğru anlayıp anlamayacağı, anlıyorsa hangi mertebede anladığı önemlidir. Bu yüzden eser telif eden bazı tasavvuf büyükleri “bizim kitabımız sıradan okuyucuya haramdır” demişler, bazıları da kitaplarını herkesin çözemeyeceği özel bir hatla kaleme almışlardır.

Belki şahit olmuşsunuzdur, tasavvufî bir kitabı okuyup tasavvufu reddedenler vardır. Çünkü okuduklarının doğru bildikleriyle çeliştiğini zannetmiştir. Bunun sebebi yukarıda değindiğimiz hal-kâl meselesidir. Bu yüzden Semerkand, ancak yaşanarak vâkıf olunabilen konulara fazlaca değinmez. Dergide ve kitaplarda bu hususa dikkat eder.

Diğer taraftan tasavvufî hayatın içsel tecrübesi yanında bir de dışa, hal ve tavır olarak zahire yansıyan tarafı vardır. Bu, en kısa ifadesiyle hayırlı amellerle bezeli güzel ahlâktır. Bu ahlâkın en temel özelliği ise insanlar başta olmak üzere bütün mevcudatın hakkını gözetmek ve incitmemek, dünyaya tamah etmemek, her işte Cenab-ı Mevlânın hoşnutluğunu temel ilke olarak kabul etmektir. Dergimizin yayın çizgisini inşa ettiği alan işte tasavvufî hayatın bu yönüdür. Yani tasavvufî ahlâktır.   

Bu ay seçtiğimiz konu, izah ettiğimiz mesele bakımdan belki bir miktar zorlayıcı gelebilir. Çünkü yazılanlar büyük ölçüde iç dünyamızla ilgili. Fakat okuyunca göreceksiniz, yazarımız liyakat ve ustalıkla Semerkand çizgisinin hakkını veriyor. Net ve temiz bir anlatımla “On Bir Esas”ı izah ediyor. Diğer taraftan On Bir Esas, yol’un ne olduğuna dair vazgeçilmez bir öneme sahip. Kimiz, ne yapıyoruz, ne yapmalıyız, cevabı bu esaslarda.

Berat kandilinizi ve bir sonraki ayın başına tevafuk eden Ramazan-ı Şerifinizi tebrik ile cümle hayırlara vesile olmasını niyaz ederiz.

Ağustos sayımızda buluşmak üzere inşallah...