- Semavi dinlerin liderleri, dostluk ve barış mesajları

Adsense kodları


Semavi dinlerin liderleri, dostluk ve barış mesajları

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
beyzanur
Tue 17 November 2009, 06:17 am GMT +0200


Dünya Fahri Konsoloslar Federasyonu'nun (FICAC) düzenlediği "Kürüsel Sosyo-Ekonomik Refah İçin Bir Önkoşul Olarak Dinlerarası Uyum" başlığı paneli, semavi dinlerin Türkiye temsilcilerini bir araya getirdi.


Dünya Fahri Konsoloslar Federasyonu'nun (FICAC) düzenlediği "Kürüsel Sosyo-Ekonomik Refah İçin Bir Önkoşul Olarak Dinlerarası Uyum" başlığı paneli, semavi dinlerin Türkiye temsilcilerini bir araya getirdi.
İzmir'de gerçekleşen panele Fener Rum Patriği 1. Bartholomeos, Süryani Katolik Patrik Vekili Yusuf Sağ, Türkiye Ermeni Patriği Arem Atesyan, Türkiye Hahambaşı Rav Isak Haleve ve Diyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamza Aktan katıldı.

Panel öncesi halk ozanı, Yunus Emre'nin tasavvuf musikisinden seçme örnekler seslendirirken, sema gösterisi din adamları tarafından alkışlandı.

Tek İlah'a inanan semavi dinlerin, ortak çok noktaları bulunduğunu belirten Prof. Dr. Hamza Aktan, "Bizim eylem birliği içinde olmamız gerekiyor. Artık birbirimizi anlama aşamasından ortak hedeflerde, ortak eylemler aşamasına geldiğimizi düşünüyorum. Nerede haksızlık, acı, ızdırap, açlık, sefalet ve istismar varsa onların haklarını en önce savunanlar, onlar için yardım çağrısında ilk bulunanlar, bizler olmalıyız." dedi.

Daha sonra kürsüye çıkan Fener Rum Patriği 1.Bartholomeos, çevrenin korunması anlamında ciddi çalışmalara imza attıklarını söyledi.

Konuşması boyunca beş farklı noktada ekümenlikle ilgili patrikhanenin bu konularda desteği olduğunu vurgulayan Bartholomeos, "Dünya genelinde barışın sağlanmasına katkıda bulunmamız gerekiyor. Ekonomik krizler karşı çok ciddi tedbirlerde alınması gerekiyor. Bu konuda patrikhanemiz diğer dinlerdeki ortaklarımızla birlikte bu alanda dünyanın ve çevrenin korunması anlamında işbirliği yapma girişimlerinde bulunmaktadır." şeklinde konuştu.

Türkiye Hahambaşı Rav Isak Haleve ise yıllarca savaşların çıkış sebebini din kurumları olarak gösterildiğini, şimdilerde ise savaşmak için onlarca neden bulabildiklerine işaret etti.

Bu sebeple din adamlarının savaşların önünü kesmek için çaba sarf etmesi gerektiğine işaret eden Haleve, insanların birbirlerini anlamaya ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Türkiye Ermeni Patriği Arem Atesyan da uygarlıkların savaşması yada din çatışmaları adı altında savaşlar icat edildiğini, artık bu dönemlerini son bulması için Tanrı kelamını açıklayan din adamlarına önemli görevler düştüğünü aktardı.

Süryani Katolik Patrik Vekili Yusuf Sağ ise dünyada 5 milyon insanın açlık sınırı içinde yaşadığının altını çizerek, "Yöneticiler olarak bizler bu sorumsuzlukla devam ettiğimiz müddetçe gelecekte birçok insan hayatını kaybedecektir. Tarıma para ayırmak yerine silahlara ayrılan para katrilyon doları bulmaktadır." diye konuştu.