- Şehitlerin Uhuda emanet edilmesi

Adsense kodları


Şehitlerin Uhuda emanet edilmesi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Fri 29 April 2011, 11:05 am GMT +0200
Şehitlerin  Uhud'a Emanet Edilmesi

Allah Resülü (sallallalıu aleyhi ve sellern), şehitlerin üzerlerindeki zırhları çıkarmalarını ve:

- Onları, kanları ve elbiseleriyle birlikte gömün, diyerek olduğu gibi hepsini Uhud meydanına gömmelerini emretti. Böylelikle Uhud şehitleri, yıkanmadan ve üzerlerindekilerle birlikte Uhud'a gömül­müş oluyordu.

Cansız bedenini gördüğü zaman dört defa tekbir getirdiği Hz.

Hamza'nın bulunduğu yerde duran Allah Resülü (sallallahu aleyhi ve sellern), önüne getirilen her bir şehidi onun yanına koyduracak ve

129 İstirca, ölüm haberi alınınca, hepimiz Allah'a aitiz ve vakti geldiğinde yine hepimiz de O'na döneceğiz manasında 'İnna liltdh ve inna ileyhi rdeian' demektir.

130 Bkz. Nahl, 16/126. Bu hadise için bkz. Tirmizi, Sünen, 5/299 (3129); Ahmed İbn Hanbel, Müsned, 5/135 (21267); Hakim, Müstedrek, 2/391 (3368), 2/484 (3667); Nesai, Sünenü'l-Kiıbra, 6/376 (11279)

namaz kılıp dua edecekti. Böylelikle amca ve süt kardeş Hz. Hamza için Uhud' da yetmiş defa namaz kılınmış oluyordu.

Hemen mezarlar kazılmaya başlanmıştı; ancak o kadar insa­nın her birisine müstakil bir mezar kazacak durumları da yoktu. Gelip Efendimiz'e durumu arz edince Allah Resülü, iki veya üç ki­şiyi bir mezara koymalarını emredecekti. Denilenler aynen karşı­lık buluyor ve hiçbir yoruma tabi tutulmadan uygulanıyordu. Sıra, kazılan mezarlara şehitleri koymaya gelince bu sefer de hangisi­ni önce mezara yerleştirecekleri konusunda kararsız kalmışlardı. Efendimiz, bunun üzerine, Kur'an'ı en çok bilenlere öncelik tanın­masını emretti.

Abdullah İbn Amr İbn Haram ile Amr İbn Cemiih, Harice İbn Zeyd ile Sa'd İbn Rebi', Nu'môrı İbn Malik ile Abdullah İbn Hashas ve Abdullah İbn Cahş ile de Hz. Hamza aynı kabre konulanlar ara­sındaydı. O gün üç kişi bir arada Uhud'a emanet edilenler de vardı.

Efendiler Efendisi, babası gömülmeden önce ona sarılıp da ağ­lamaya başlayan Hz. Cabir'e bakacak ve:

- Onun için ister ağla ister ağlama; siz onu mezarına koyaca­ğınız ana kadar melekler kanatlarını açmış ona gölgelik yapıyorlar, buyuracaktı.'