- Şehitler

Adsense kodları


Şehitler

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Sun 1 May 2011, 05:45 pm GMT +0200
Şehitler

O gün mü'minlerden on dört şehit vardı. Bunların altı tanesi Muhacir; ikisi Evs ve altısı da Hazrec olmak üzere sekiz tanesi de Ensar'dı.e? Şehitler arasında, mübarezeye çıkıp da ayağı kopan Efen­dimiz'in amcaoğlu Vbeyde İbn Hôris, Sa'd İbn Ebi Vakkas'ın küçük kardeşi Umeyr İbn Ebl Vakkas, üç kardeşiyle birlikte Bedir'e gelen Akı! İbn Ebi Bükeyr, Afra Validemizin oğulları Av! ve Muaoviz, Umeyr İbniil-Hiımôm, Sa'd İbn Hayseme, Züşşima!eyn İbn Abdi­amr, Miıbeşşir İbn Abdilmiuızir, Hz. Ömer'in azatlı kölesi Mihce', Sajvan İbn Beıjdô, Yezid İbn Hôris, Rôfi' İbn Muallii ve Enes İbn Malik'in halaoğlu Harise İbn Siirôka gibi isimler vardı.

Evet, ortada bir zafer vardı ve her halükarda buna sevinmek gerekiyordu. Ancak sonuç zafer de olsa, Bedir'e bir hüzün çökmüş­tü. Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) için, her bir insan bir alem de­mekti ve çok önemliydi. Şimdi ise, ashabından on dört kişiyi Bedir'­de bırakıp geri dönmek zorundaydı. Gerçi Cibril'in getirdiği haber, kendilerine isabet edenin en az iki katının karşı taraf için söz ko­nusu olduğunu anlatacak ve başlarına gelen bu kadar meşakkete rağmen üzülmemeleri gerektiğini ifade edip mü'minleri teselli ede­cekti.58

57     Şehitlerin sayısı bazı rivayetlerde on sekiz olarak geçmektedir. Bkz. Taberani, Mu'ceınu'l-Kebiıvıo/zoa

58 Bkz. Al-i İmran, 3/165

Bu şartlar altında Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellern), Bedir' den hemen dönmeyecek ve burada üç gün beklemeyi tercih edecekti. Bu süre içinde Efendiler Efendisi, kendisiyle birlikte Bedir'e gelen ve herkesten önce şehadet şerbetini yudumlayan ashabının namazıa­rını kıldıracak, onlar için dua edip Rabb-i Rahim'ine yalvaracak ve ashabıyla birlikte son yolculuklarına bizzat iştirak edecekti.