- Şehid Olanların Ruhları

Adsense kodları


Şehid Olanların Ruhları

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
Eslemnur
Thu 3 March 2011, 01:21 pm GMT +0200

Allah Yolunda Cihad Ederken Şehid Olanların Ruhları     

Bakara sûresinde Yüce Allah şöyle buyurmaktadır:

Allah yolunda {yani, müşriklerle savaşırken Al­lah'a itaat uğrunda} öldürülenler için "Ölüler" de-< meyin {yani, onları ölü sanmayın}! Aksine onlar di­ridirler {yani, şehidlerin ruhları diridir}, fakat siz şuurunda değilsiniz. (Bakara/154)

Yüce Allah Al-i İmrân sûresinde de şöyle buyurmak­tadır:

Allah yolunda {yani, müşriklerle savaşırken Al­lah'a itaat uğrunda} öldürülenleri sakın Ölüler sanma. Aksine onlar {yani, şehidlerin ruhları} Rabb'leri indinde diridirler, rızıklanırlar. (Al-i İm-rân/169)

Dedi: Yüce Allah Bedir günü şehid düşenlerin ruhları­nı yeşil kuşların kursaklarına yerleştirdi. Onlar cennette diledikleri yere uçuyor ve konuyorlar, cennetin meyvele­rinden yiyor, sonra da arşın altındaki kandillere gelip sı­ğınıyorlardı. Yüce Allah onlara muttali olarak buyurdu ki:

— İstediğiniz daha başka şeyler varsa vereyim. Onlar karşılık verdiler:

— Rabbimiz! Cennette dilediğimiz gibi uçup dolaşmı­yor muyuz? 

İkinci defa onlara muttali olarak buyurdu:

— Benden daha başka şeyler istemiyor musunuz? Si-§e vereyim.

Onlar karşılık verdiler:

— Rabbimiz! Cennette istediğimiz yere uçup gitmiyor muyuz?!

Üçüncü defa onlara muttali olarak buyurdu: .     — Başka bir şey istemiyor musunuz? Size vereyim.

Onlar bu defa -içinde bulundukları nimetler ve hayır sebebiyle- şöyle dediler:

— Bizi tekrar dünyaya döndür de, yine Senin yolunda savaşalım.

İşte Yüce Allah'ın, Aksine onlar Rabb'leri katında diri­dirler, rızıklanırlar. Allah'ın lütfundan kendilerine verdi-ğiyle sevinç içindedirler ve arkalarından henüz kendilerine katılmayanlara... müjdelemek isterler (Al-i İmrân/169-171) buyruğu bunu anlatmaktadır.

Dedi: Onlar cennete girip oradaki lütuf ve bağışları görünce, "Keşke diğer kardeşlerimiz de, içinde bulundu­ğumuz bu lütuf ve ihsanları bilselerdi. O vakit savaşta şehid düşene kadar çarpışırlar ve bizim kavuştuğumuza onlar da kavuşurlardı" dediler. Bunun üzerine Şanı yüce Allah Nebî'ye onların durumlarını ve içinde bulundukları lütuf ve ihsanları haber verdi. Kendilerine de, "Ben Nebi­nize durumunuzu ve içinde bulunduğunuz hâli indirdi­ğim buyruklarla beyan ettim" diyerek bildirdi. Onlar da buna sevindiler. İşte Yüce Allah'ın, Ve arkalarından he­nüz kendilerine katılmayanlara... müjdelemek isterler buyruğu bunu anlatmaktadır.   

Sonra Yüce Allah şehidleri söz konusu ederek şöyle buyurm aktadır:

Onlara korku yoktur {yani, âhirette azabtan yana bir korku olmayacaktır} ve onlar mahzun olmaya­caklar {yani, ölüm sebebiyle mahzun olmayacaklar}. (Âl-i İmrân/169-170) [284]


[284] Mukatil B. Süleyman, Ahkam Ayetleri Tefsiri, İşaret yayınları: 304-306.