- Seferîlik nereden itibaren başlar?

Adsense kodları


Seferîlik nereden itibaren başlar?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafız_32
Tue 23 November 2010, 02:01 pm GMT +0200
Seferîlik Nereden İtibaren Başlar?
 

Kişi, kendi beldesinde bulunduğu sürece namazları kasr ya­pamaz/kıs altamaz. Kendi beldesinin dışına çıktığı andan itibaren dört rekâtlı namazları, iki rekât olarak kılmaya başlar. Enes (radi-yallâhu anh) anlatıyor; 'Rasuluüah (salhliâhıt aleyhi ve selîem) 7e Medine'de, öğle namazını dört rekât; Zi'l-Huleyfe'de ise iki rekât olarak kıldım.[73] Yani Medine'yi çıktıktan sonra Peygamberimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) öğle namazını, Zi'1-Huieyfe mevkiin­de seferi olarak kıldırmıştır.

 
Namazların Seferi Olarak Kılınabileceği 'Yolculuk Mesafesi':
 

Namazların kısaltılarak kılınabileceği yolculuk mesafesi hak­kında âlimler, farklı görüşler bildirmişlerdir. Bunlar arasında ter­cih edileni, şer'î olarak yolculuk mesafesini belirten bir ölçünün bulunmadığıdır. Dolayısıyla, Arap dilinde sefer/yolculuk olarak İsimlendirilen her mesafede 'namazları kasr/kısaltma: caizdir. Şa­yet bu konuda, yolculuk mesafesi gerekseydi, Peygamberimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) kesinlikle bunu bize açıklardı. Sahabeler de bu mesafeyi öğrenmekten geri kalmazlardı.[74]

Namazların seferî olarak kılınabileceği yolculuk me­safesi karada 90 km., denizde 60 mil ve üzerindeki me­safedir.[75]



[73] Buharı, 1089; Müslim, 690.

[74] Benzer ifadeler için bkz. İbn Hazm, ei-Muhallâ, 5/21.

[75] Daha geniş açıklamalar için bkz. Îbnu'l-Hemmâm, Fethu'l-Kadîr, 2/27-48: El-İhtlyâr, 1/79-80; Fetavâi Hindiye, 1/193; Zuhayiî, el-Fıkhu'l-îslomî, 2/320-322. (Çev.)