- Seferi İken Namazın Kılınışı

Adsense kodları


Seferi İken Namazın Kılınışı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Sun 23 October 2011, 04:12 pm GMT +0200
2. Seferi İken Namazın Kılınışı


7. Hâlid b.. Esîd ailesinden bir adam anlatıyor: Abdullah b. Ömer'e «— Ebû Abdurrahman: Kur'an'da korku namazı (düşman­dan tehlike gelmesi muhtemel olan zamanlarda) ve hazarda (ken­di yerinde ve evinde) kılacağımız namaz hakkında âyetler buluyo­ruz, fakat seferde iken namazın nasıl kılınacağı hakkında âyet bulamıyoruz, niçin?» diye sordum. Şu cevabı verdi:

«—Yeğenim! Aziz ve Celil olan Allah, Muhammed (s.a.v.)'i bi­ze, bizler hiçbir şey bilmezken gönderdi. Onun için Hz. Peygamber'i nasıl yaptığını görüyorsak, biz de aynısını yapıyoruz.»[7]
 
8. Hz. Âişe'den: Hazari (evindeki) olsun seferi olsun, başlan­gıçta bütün namazlar ikişer rekât olarak farz kılındı. Sonraları seferî namazlar olduğu gibi kaldı, fakat hazerî namazların rekâtları artırıldı.
 
9. Yahya b. Saîd anlatıyor: Salim b. Abdullah'a:
*— Baban seferi iken en geç kıldığı akşam namazını ne zaman kıldı?» diye sordum. Salim şu cevabı verdi:
•— Biz Zatü'l-Ceyş'te iken güneş battı, babam da akşam namazını Akik'de kıldı.»[8]



[7] îbn Abdilber, et-Takassî'de der ki: "Malik, bu hadisi, ibn Şihab Halil b. Esîd ailesinden bir adam senediyle rivayet eder. İbn Şihab'ın diğer ravileri ise, İbn Şihab -Abdullah b. Ebî Bekr b. Abdirrahman- Umeyye b. Abdillah b. Halid b. Esîd- İbn Ömer yoluyla rivayet ederler. Nesaî, Taksîru's-Salât, 15/1 (Leys yoluyla); İbn Mace, Îkametu's-Salât, 5/73.
[8] Zatül Ceyş, Medine'ye 24 mil uzaklıktadır. Bir mil 1609 metredir. Zatül Ceyş'le Akîk arası ise 12 mildir. Bir milin uzunluğu takriben 4000 ziradır. Kulaç cinsinden de bin kulaçtır. Hanefi Mezhebine göre bir kimsenin çıktığı yolculukta seferi sayılabilmcsi ve dolayısıyla dört rekâtlı namazları iki rekât olarak kılabilmesi için gideceği yerin takriben 90 km olması icabeder.

sumeyye
Wed 15 October 2014, 04:03 pm GMT +0200
s.a.. , namaz hakkinda Kur'an-i Kerim'den herseyi tam anlamiyla bulamayabiliriz iste bu sebeple Sevgili Peygamberimiz'in s.a.v. yaptigi ve ashabi kirama ögrettigi gibi yapmaktayiz elhamdulillah..Rabbim c.c razi olsun kardesim.

reyyan
Wed 15 October 2014, 09:55 pm GMT +0200
a.s.., evet sunnet bize ibadetlerin yapilisinda rehberdir Rabbim daim Kuran ve sunneti rehber edinmeyi nasip eylesin.