- Seçim Usulü

Adsense kodları


Seçim Usulü

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
Eslemnur
Sun 26 September 2010, 07:57 am GMT +0200
Seçim Usulü

Devlet başkanı, bakanlar, şûra ehli (Parlamento azaları) valiler ve idarecilerin seçimleri üzerinde ne gibi hususlar gözönünde bulundurulmalıdır? Bu hu­susta da Kur'an-ı Kerimin ve Sünnetin hidayetlerini nazarı itibara almak icabeder. Buyrulmuştur ki:

 "Allah size emrediyor ki, emânetleri ehillerine tevdi edesiniz."

(En – Nisa: 58).

"Elbette ki, sizin Allah indinde en değerliniz en muttaki olanınızdır."

(El-Hüccurat, 13).

Hadis-i Şerifde:

Sizin Önderleriniz meyanında en iyileri, sizin sevdik­lerinizdir ki, onlar da sizi severler. Siz onlara hayır dua edersiniz, onlar da size hayır dua ederler. Sizin önder­leri, nizin en kötüleri de onlardır ki, siz onlara karşı nefret hissi duyarsınız, onlar da size nefret hissi du­yarlar. Siz onlara lanet edersiniz, onlar da size lanet ederler.

(Müslim'in rivayeti.).

Allaha yemin ederim ki, bir şey isteğinde bulu­nanları yahut da makam hırsına sahip olan kimseleri kendimize koruyucu seçemeyiz.

(Müttefekun Aleyh Hadis)

"Elbette ki, bizim indimizde, en hain kimse sizin ara­nızdaki en haris kimsedir."

(Ebu Davud)

Bu Hadis-i Şeriflerden sonra, yine aynı mevzuya temas eden tarih sahifelerini, karıştırdığımız zaman, gö­receğiz ki, İslâmla şereflenmiş devirlerde, en kötü şey olarak vasıflandırılan hareketin, hırs ve fazla istek ol­duğu görülür. Nitekim ulemadan Kalkaşandî, "Subh ül A'sâ" diye telif ettiği eserde bu hususu şu şekilde ifade eder:

"Hazret-i Ebu Bekir bir ara üzülerek şu şekilde be­yanda bulundu. Hazret-i Resul-ü Ekrem sallallahu aleyhi vesellemden bu iş hakkında sordum. Buyurdu ki: Ey Eba Bekir bu iş, o kimse içindir ki, bu işe karşı aşırı dere­cede istekli olma malıdır. Bu iş yırtınan kimse için de­ğildir. Buna karşı isteksiz olan kimse içindir. Buna istekli olan için değildir. Bu iş o kimse içindir ki, bu senin hakkındır, densin. Bu benim hakkımdır diyen kimse için değildir."[110]

(Subh - ül - A'sâ, Kalkaşandî, C. 1: S: 240).

Bu hidayetler, vaziyet bakımından sadece "Usulî hi­da­yetler" olmalarına rağmen yine de bu rivayetlerde se­çilecek olan başkanın veya idarecinin vasıfları belirtilmiş oluyor. Beğenilmeyen ve istenmeyen kimselerin iş başına getirilmelerinin ne gibi neticeler vereceği de ortaya çık­mış bulunuyor. Fakat her ne şekilde olursa olsun, şimdi Anayasa hazırlayan kurul (Düstursâz) ların vazifesi şudur ki, bu hidayetleri gözönünde bulundurarak bun­lara amelî bir şekil versinler ve bu hususta münasip ted­birler alsınlar.

Seçim için her ne nizam koyarlarsa koysunlar, bu ni­zamda emin, güvenilir ve muttaki kimselerin seçilmelerini düşünsünler. Seçilecek kimselerin halk arasında sevgi kazanmış olmalarına dikkat etsinler. Millete iyilik edecek kimselerin seçilme imkânlarını sağlasınlar. Seçim reyle­rini toplamakla halkın nefretini kazanacak kimselerin seçilmelerine mani olmak yolunu bulsunlar. Zira böyle olmazsa onlar da halkın beddua­sını alır ve lanetini ka­zanmış olurlar. Bu işi üzerlerine almış bulunanların elbetteki bu işi iyi başaracakları ümit edilir.


Kadınların Konumları

"Erkekler kadınların koruyucularıdırlar."

(En – Nisa: 34).

Hadis-i Şerif:

"İşlerini kadınlara teslim eden kavim felah bula­maz."

(Buharî)

Bu nass ile bu hususta kesin hüküm verilmiştir ki, memleket işlerinde mesuliyetli işler ve mevkiler (isterse memleket reisi yahut hükümet başkanlığı olsun, bakan­lık Şûra Meclisi azalığı, yüksek idarelerin ve yüksek mahkemelerin azalığı olsun) kadınlar için münasip işler­den değillerdir. Bunlar, kadınların eline bırakılamaz. Bunun için İslâmî hükümette kadınları bu gibi işlerin başına getirmek doğru değildir. Belki de onların vü­cut yapıları bu gibi işler için elverişli değildir. Açık nass'ların hilâfına, Hak Taalânın itaatını ve Resule bağlılığı kabul etmiş bulunan kimseler tarafından Kurulmuş olan böyle bir hükümette bu açık emirlerin hilafına gidilemez. Bu gibi işlere müsaade edile­mez.[111]