- Saygı sağlığın önüne geçmemeli

Adsense kodları


Saygı sağlığın önüne geçmemeli

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafizvuslat
Sat 28 November 2009, 11:00 am GMT +0200



Domuz gribi salgını nedeniyle sağlıkçılar ''tokalaşmayın, öpüşmeyin'' uyarasında bulunurken Kurban Bayramı'nda kucaklaşma ve el öpme geleneğinin sağlığın önüne geçmemesi gerektiği belirtiliyor.


Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü ve Eğitimde Psikolojik Hizmetler Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kurtman Ersanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların davranışların yönlendirilmesinde dünyanın her yerinde örf ve adetlerin etkin olduğunu vurguladı.

Bunlara motif kuvvetler dendiğini, bireyin doğumundan itibaren bulunduğu ortamın bu davranışları içselleştirdiğini anlatan Ersanlı, ''Birey bunu ilişkiler ağından, kültürden alıyor. İçselleştirilen bu davranış kalıpları bireyin davranışlarına hükmeder, onu yönlendirir. Birey ona göre davranmazsa rahatsız olur ve çevresine rahatsızlık verir'' dedi.

Bayramda el öpme, kucaklaşma gibi davranışların içselleştirildiğini, bunların yapılmaması halinde kişinin kendisinde huzursuzluk yarattığını ifade eden Ersanlı, buna rağmen sağlıktan ödün verilmemesi gerektiğini vurguladı.

Ersanlı, ''Aklımızı bazen davranışların önüne koymamız gerekir. Bu konuda yetişmekte olan nesile karşı yetişkinlerin de bunu anlayış ve hoşgörü ile karşılaması, bunların sağlık koşullarının gereği olduğunu anlaması gerekir'' diye konuştu.

''KİŞİSEL ÖNLEMLER ALINMAYA DEVAM EDİLMELİ''

Samsun Sağlık Müdürü Mustafa Kasapoğlu ise bayramda kişisel önlemlerin alınmaya devam edilmesi gerektiğini söyledi.

Kasapoğlu, ''Bayramlar birlik beraberliğin, kardeşlerin yoğun yaşandığı günlerdir. Sağlık anlamında bu bayramda hastalığın önüne geçilmesi için kişisel hijyen tedbirlerinin alınması gerekir'' dedi.

Grip olanların toplu yerlerde bulunmaktan kaçınmalarını, maske takmalarını ve istirahat etmelerini öneren Kasapoğlu, ellerin sık sık yıkanması gerektiğini söyledi.

Bayramda, beslenmeye de dikkat edilmesi uyarısında bulunan Kasapoğlu, aşırı tatlı ve et tüketilmemesi, sebze ve meyve ağırlıklı dengeli beslenmeye özen gösterilmesini gerektiğini hatırlattı.

Domuz gribi salgınına karşı aşılamaların mesai saatleri içinde aile hekimlerinde yapılabildiğini belirten Kasapoğlu, Samsun genelinde Kurban Bayramı süresince aşılama faaliyetlerine devam edileceğini de duyurdu.


AA