- Savaşın Köklü Yenilgiyle Sona Ermesi

Adsense kodları


Savaşın Köklü Yenilgiyle Sona Ermesi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Sat 19 December 2009, 10:47 pm GMT +0200
Savaşın Köklü Yenilgiyle Sona Ermesi


Huneyn savaşı köklü hezimetle sona erdi. Hezimete uğra yanlar Evtas´a sığınmışlardı. Bu olay Peygamber efendimizi-min duasından ve müminlerin gelip çevresinde toplanmasından sonra vuku bulmuştu. O şöyle dua etmişti: "Allahım bana va-elettiklerinin gerçekleştirmeni istiyorum. Allahım müşriklerin bize galib gelmeleri layık olmaz!"

Böyle dua ettikten sonra ashabına şöyle seslendi: "Ey biat ashabı! Ey Hudeybiye ashabı! Peygamberinize dönün. Ey Al-lah"ın ensarı ve Resulünün ensarı! Ey Hazreç oğulları! Ey Ba kara suresinin ashabı!"

Yanında bulunan çağmasına da müminlere bu şekilde ses lenmesini emretti. Yerden bir avuç çakıl alıp müşriklerin surat larına fırlattı. Fırlatırken de: "Yüzleri çirkin olsun" diye beddua etti. Allah onun ve hakkın düşmanlarını o çakıl tanelerinin darbesiyle hezimete uğrattı. Müminler peşlerine düşüp onları kovalamaya ve öldürmeye başladılar. Cenab-ı Allah o müşrikle rin mallarını, kadınlarını ve çoluk^çocuklarim müslümanlara ganimet olarak ihsan etti.

Bu savaşta müşriklerin büyüğü ve komutanı olan Malik bin Avf askerlerine hep müslümanlara saldırmaları için teşvikte bulunuyordu. Yenilgiye uğrayınca gerisin geriye kaçtılar. Taif kalesine sığındılar. Bir kısımları da Evtas´a kaçtılar. Peygam ber efendimiz, onları takip etsin diye bir seriyyeyi peşlerine taktı. Bu seriyyenin faaliyetlerini Allah izin verirse ileride an latacağız.

Peygamber (s.a.v.) efendimiz ile ashabı ele geçirilen mal ve cariye gibi ganimetleri toplamaya başladılar.

Ibn îshak´ın anlattığına göre peygamber (s.a.v.) efendimiz ganimetleri savaş nihayete erdikten sonra toplamaya ve yenil ginin izlerim tespit etmeye başlamış, idi. Bunun için savaş ala nında dolaşırken, öldürülmüş bir kadın cesedine rastladı, ona bu kadını Halid´in öldürdüğünü söylediler. Öyle anlaşılıyor ki, o kadın müşrik savaşçılarının gerisinde duruyordu. Onları sa vaşa teşvik etmek için cephe gerisinde yer almıştı. Onu oraya Malik bin Avf yerleştirmişti ancak Düreyd bin Sinime, Malik´in bu uygulamasını uygun görmemiş ve onu böyle yapmaktan sa-kındırmıştı. Peygamber (s.a.v.) efendimiz o kadının cesedini yerde görünce durumu beğenmeyerek: "Bu kadın öldürülme-meliydi!" dedi ve yanında bulunanlardan birine şu talimatı verdi: "Halid ibni Velid´e git, ona, çoluk çocuğu ve işçileri öldür memesini söyle." Bu savaşta Halid ancak bu olayla hatırlan-mıştı. Onu Samdaki ordunun komutanlığından azlederken Hz. Ömer: "Halid´in kılıcında zulüm vardır!" demişti.