- Savaş sonrası Uhud meydanı

Adsense kodları


Savaş sonrası Uhud meydanı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Fri 29 April 2011, 11:07 am GMT +0200
Savaş Sonrası Uhud Meydanı

Müşrikler savaşa devam etmeyi göze alamayıp da Uhud'dan çe­kilince ashab-ı kirilm hazretleri savaş meydanına inerek ölü ve yara­lılann arasında dolaşmaya başladılar. Ayakta kalanlan zaten herkes görüp biliyordu; ancak kimlerin şehit olup kimlerin de yaralı halde yardım beklediği henüz belli değildi. Tüyler ürperten manzara vardı karşılarında; zira, karşılaştıklan her bir beden paramparça edilmiş, burun ve kulaklan kesilerek tanınmaz hale getirilmiştil'<'

Şehit olup uçan uçup gitmiş, geride kalanlar da kan seylapları içinde iki büklümdül Uhud, kan ağlıyordu! Ashabıyla birlikte aynı kaderi paylaşan ve ashabının başına gelenlere çok üzülen Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) bir aralık:

- Sa'd İbn Rebi'e kim bakıp da gelebilir; acaba o sağ mı yoksa ölüler arasında mı? Onu Ben, üzerinde on iki ok yarası varken gör­müştüm, buyurun ca Ensar'dan birisj128 kalkacak ve onu aramaya başlayacaktı. Meydanı dolaşarak üç kez adını telaffuz ederek yük­sek sesle bağırmasına rağmen herhangi bir cevap alamamıştı. En so­nunda:

- Senin haberini Resülullah (sallallahu aleyhi ve sellem) merak edi­yor; beni de zaten O gönderdi, diye seslenince cılız bir ses hissetti ve o sesin yanına geldi. Belli ki son nefeslerini alıp veriyordu; üzerin­de yetmişten fazla ok, mızrak ve kılıç yarası vardı. Hafifçe bedenine dokundu ve:

- Yaşayıp yaşamadığını merak edip "Saa'd İbn Rebi Hayatta mı ölüler arasında mı?" diye bakmam için beni sana Resülullah (sal­lallahu aleyhi ve sellem) gönderdi, diye konuşmaya çalıştı. Sa'd, kendini toplayarak ve zorlana zorlana önce:

- Beni artık ölmüş bilin, dedi. Ardından da şunlan ilave etti:

127 O gün, müsle yapılmayıp da vücudu parçalanmadan bırakılan Uhud'da bir Han­zala kalmıştı; zira onun babası EbU Amir, Evs kabilesine mensup olduğu halde MekkeIilere iltihak ederek onlarla birlikte savaşmak için Uhud'a gelmişti. Babası­nın hatırına Mekke müşrikleri Hanzala'ya dokunmamışlar ve diğer Müslümanlar için reva gördüklerini Hz. Hanzala için yapmamışlardı. Bkz. Vakıdi, Megazi, ı/275; İbn Abdilberr, İstiab, 1/372

128 Bu şahsın, Muhammed İbn Mesleme veya Übeyy İbn Ka'b olduğu söylenmekte­dir. Bkz. Siıheyli, Ravdiı'l-Ünf, 3/281; İbn Kesir, el-Bidaye ve'n-Nihaye, 4/44

- Resülullah'a benden selam söyle ve O'na, "Şu anda cennetin kokusunu aldığımı" söyle! Kavmine de benden selam söyle ve onlara de ki: "Eliniz tutup gözünüz gördüğü halde şayet Resiilullah'a bir şeyolursa Allah katında iki elim yakanızda olur ve Allah katında asla bir mazeret bulamazsıruzl"

Bunlar onun son cümleleriydi ve son kelimeyle birlikte müba­rek ruhları da pervaz edip Uhud meydanından uçuverdi.