- Satıma Konu Olan Şeyin Belirlenmesi

Adsense kodları


Satıma Konu Olan Şeyin Belirlenmesi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
seymanur K
Wed 17 August 2011, 12:05 pm GMT +0200
Satıma Konu Olan Şeyin Belirlenmesi Konusunda Garar


İki köleden birinin satımı böyledir. Bu gararı yüklenmeye ihtiyaç yoktur. Toplam miktarı bilinmeyen bir buğday kümesinden bir sa' buğday satmak bundan istisna edilir. Çünkü bu satılacak sa'ın belirlenmesi konusundaki ga­rar olup satıcının birbirinden ayrı olarak duran iki sa' buğdaya işaret ederek alıcıya "sana bu iki sa' buğdaydan birini sattım" demesine benzer. Ancak iki sa' buğdayın satımında yüklenilmesine gerek olmayan bir garar vardır. Çünkü akdin iki sa'dan muayyen biri üzerinde yapılması mümkündür. Oysa bir buğday kümesinde akdin muayyen bir sa' üzerinde yapılması mümkün de­ğildir. Bu durumda akdin belirli bir sa' üzerinde gerçekleşmesi için bir sa' buğdayı, kümeden ayırmak şart koşulursa açık bir zorluk söz konusu olur. Bu da bir sa' buğdayı kümeden ayırmaktır. Bir sa' buğdayı ayırdıktan sonra satış gerçekleşmeyebilir veya gerçekleştikten sonra akit meclisinde feshedi-lebilir. Sonuçta bu bir sa' buğdayın kümeden ayrılması ve tekrar kümeye ge­ri konması konusunda bir zorluğa sebep olur.

Şöyle bir soru sorulabilir: Bir kimse toplam, miktarı bilinmeyen bir buğ­day kümesinin tümünü satıp bir sa buğdayı istisna etse bu satım geçerli olur mu?

Buna şu şekilde cevap veririz: Bu geçerli olmaz. Çünkü satılan şeyin mik­tarı ne hacim Ölçüsüyle ne de tahmin yoluyla belirlenmemiştir. Tahmin an­cak ayırımdan sonra olur. Miktarın hakiki olarak ölçülmesi ve tahmin yoluy­la belirlenmesi mümkün olmadığı için akdin geçersiz olduğuna hükmedilir. Çünkü miktarın ne ölçü ne de tahmin ile bilinememesi yüklenilmesine ihti­yaç olmayan bir garardır.