- Satılan Meyve Ve Hububatı Afetin Helak Etmesi

Adsense kodları


Satılan Meyve Ve Hububatı Afetin Helak Etmesi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Sat 5 November 2011, 04:36 pm GMT +0200
10. Satılan Meyve Ve Hububatı Afetin Helak Etmesi


15. Abdurrahman'ın kızı Amre'den: Resûlullah zamanında bir adam bir bahçe meyveyi satın aldı, bakımını yaptı. Meyve nok­san çıkınca, bahçe sahibinden ya fiatı düşürmesini, ya da akdi boz­masını istedi. Malsahibi de bunu yapmıyacağına yemin edince, müşterinin anası Resûlullah'a giderek durumu anlattı. Resûlul­lah da:
«—Hayır işlemeyeceğine yemin mi etti?» dedi. Bunu işi­ten bahçe sahibi, Resûlullah'a gelerek:
«— Ya Resûlullah, onun olsun, bir şey istemiyorum» dedi.[16]
 
16. imam Malik'e, Ömer b. Abdülaziz'in afet sebebiyle eksilen meyvelerin bedelini müşterinin borcundan düşürdüğü rivayet edildi.
imam Malik der ki: Bizde de hüküm böyledir. Müşteriden in­dirilmesini gerektiren miktar üçte birini ve daha fazlasını yok eden afettir. Bundan aşağı zayiat muteber değildir.[17]


[16] Bu hadis mürseldir; Buharı ve Müslim mevsul olarak rivayet etmişlerdir: Buharı, 53- Sulh, 10; Müslim, 22- Musâkat, 4; no: 19.
[17] Ağacında satılan meyveyi afet helak edince durum ne olacak? imanı Malik'in görüşünü Öğrendik, tmam Şafii ve Ebû Hanife'ye göre, ağaçtaki mey­ve olgunluk belirtileri görülünce satılmış, satıcı müşteriye her an toplayıp götürebilme imkânını tanımış ve meyvelerin devşirilme vakti gelmeden afet isabet etmişse, o zaman müşteri satıcıdan bir hak taleb edemez, (Şevkânî, Neylü'l-Evtâr, c. 5, s. 200).

sumeyye
Tue 19 May 2015, 07:02 pm GMT +0200
s.a.. , meyvelerin vb. afetin helak etmesi olabilecek bir durum satisinda nelere dikkat edilecegini hatirlamis olduk elhamdulillah..Rabbim c.c razi olsun kardesim.